• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

25 de ore de teatru non-stop cu paşi repezi spre a IV-a ediţie

25 de ore de teatru non-stop cu paşi repezi spre a IV-a ediţie

"Târziu în noapte, măştile actorilor se vor fi topit de mult. Respiră. Omule. Trecătorule. teatru." Este o parte din mesajul care ne întâmpină pe site-ul oficial al unui festival deja consacrat în întreaga ţară. Este vorba de maratonul de teatru anual "25 de ore de teatru non-stop" de  la Sibiu care se va desfăşura în zilele de 5 şi 6 aprilie.

Maratonul a fost organizat pentru prima oară de către Asociaţia Culturală sibiană BIS în 27 martie 2011, ca un omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului. Sub motto-ul “RESPIRĂ. TEATRU", în diverse spaţii din oraş se desfăşoară 25 de ore din 24 diverse spectacole de teatru, ateliere, conferinţe şi happening-uri.

Cele trei ediţii anterioare au fost un adevărat succes şi au adus la Sibiu actori de renume precum: Horaţiu Mălăele, Niculae Urs, Dan Puric, Florin Piersic, Marcel Iureş, Alexandru Dabija, Ovidiu Niculescu.

În ceea ce priveşte ediţia de anul acesta, preşedintele Asociaţiei BIS, Bogdan Sărătean face, în avans, câteva dezvăluiri: "Pregătim un tur de forţă şi expresie teatrală, constând în spectacole pentru toate gusturile, care vor avea loc de-a lungul nopţii, în mai multe locaţii. De-a lungul zilei următoare, pe lângă spectacole de teatru, vom avea şi alte evenimente inedite. Va creşte numărul companiilor invitate. Vom găzdui cele mai   bune reprezentaţii aflate pe piaţă în momentul de faţă. Vom avea spectacole invitate din: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Galaţi".

Acesta a adăugat că şi în acest an participarea este remarcabilă. "Un vârf de lance al noii generaţii va păşi pe scena festivalului nostru. Marius Manole va juca într-un spectacol regizat de maestrul Radu Beligan alături de Medeea Marinescu. O altă invitată de marcă va fi Coca Bloos. Vom avea mai bine de o sută de actori invitaţi în festival. Echipa de organizare va număra în jur de 25 de membri, iar la activităţile maratonului vor participa peste 150 de voluntari. Estimăm un număr de aproximativ 3.000 spectatori din Sibiu şi din întreaga ţară. În 5 şi 6 aprilie 2014, la Sibiu se va Respira Teatru!"

Ca şi la ediţiile anterioare, voluntarii sunt nelipsiţi la activităţile maratonului. Printre aceştia se numără şi studenţi ai Universităţii "Lucian Blaga", iar 3 dintre ei ne-au împărtăşit câteva lucruri din experienţa lor:

"25 de ore de teatru ca oricare act de voluntariat m-a ajutat din multe puncte de vedere. Primul şi cel mai important, după părerea mea, e dezvoltarea simţului de responsabilitate. Mi-am pus pe umeri un proiect, m-am implicat într-o echipă, deci echipa conta pe mine. Eram parte dintr-un întreg. Primul lucru care m-a atras în această activitate a fost tema:teatrul. Beneficiul voluntarului, pe lângă contract, constă şi în participarea la câteva spectacole, ce-i drept puţine, pentru că timpul este prea scurt şi foarte încărcat. Aş îndruma şi îndemna pe oricine să participe ca voluntar la acest festival. Super echipă, super activităţi, super experienţă"  spune una dintre  voluntarele de la cea de-a treia ediţie a festivalului.

Altă studentă, şi ea voluntară la ediția precedentă spune că a ales să se înscrie în echipa de voluntar deoarece a fost impresionată de impactul pe care acest festival l-a avut asupra sibienilor.  " M-a încântat idea celor 25 de ore de teatru non-stop. Am fost impresionată de interesul sibienilor, şi nu numai, față de spectacole, ei fiind prezenți într-un număr mare chiar şi pe timpul nopții. Voluntariatul la acest festival mi-a oferit ocazia să cunosc oameni noi şi să-mi petrec timpul într-un mod plăcut, bucurându-mă de ceea ce fac. Am avut alături o echipă tânără, plină de energie şi optimism. Aştept să înviorăm şi să ne înviorăm din nou în Piața Mare a Sibiului şi anul acesta!".

 "25 de ore de teatru este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai plăcute şi bine organizate festivaluri din Sibiu. Să mă aflu printre cei peste 100 de voluntari ai festivalului a fost o oportunitate pentru mine, dar şi una dintre cele mai frumoase experienţe pe care le-am avut ca voluntar, atribuţia pe care mi-am luat-o "obligându-mă" să văd spectacolele de noapte. Ceea ce îmi place la acest festival este ideea de spectacole fără pauză şi atmosfera unică. Abia aştept ediţia din acest an si sper să mă aflu din nou printre voluntari" mărturiseşte, nerăbdător să-şi reia activitatea, voluntarul anului 2012.             

Denisa Alexandra Dobre

 

 

Poze atasate
25 de ore de teatru non-stop cu paşi repezi spre a IV-a ediţie
25 de ore de teatru non-stop cu paşi repezi spre a IV-a ediţie
Comentarii