• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Absolventii si piata muncii

Absolventii si piata muncii

Cum ar trebui instituțiile de învățământ superior să îşi pregătească absolvenții pentru a fi cât mai competitivi pe piața muncii şi să fie selectaţi de către companiile angajatoare? Care sunt competențele care îi fac pe absolvenți cât mai capabili şi flexibili în a "scena" oportunităţile din piaţa muncii fiind cât mai predispuşi la obţinerea unor succese? Preocuparea continua a Universității de a-şi corela competenţele şi aptitudinile oferite studenţilor cu cele solicitate de angajatori ne-a determinat să realizăm o anchetă pe bază de chestionar în rândul absolvenţilor programelor de master şi de licență ai Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.

Chestionarul a fost aplicat unui număr de 3000 de absolvenți ai anului universitar 2013/2014, la momentul finalizării studiilor de licență şi master. Răspunsurile au fost obţinute prin auto-aplicare, durată de aplicare a chestionarului fiind pe parcursul lunilor iunie-septembrie 2014. Totodată în perioada noiembrie 2013 - martie 2014, studenții universității noastre au răspuns şi la chestionarul online Tredence Graudate Barometre 2014.

Ca o prima analiza a rezultatelor obținute se înregistrează o valorizare a competenţelor transversale în vederea găsirii unui loc de muncă în acord cu calificările deţinute, respectiv competenţele de comunicare în limbi străine, abilităţi de folosire a calculatorului şi de marketing personal (ex: autodezvoltare în căutarea unui loc de munca). Despre studentul sibian putem spune că aşteaptă de la instituţia academică absolvită dezvoltarea competentelor practice şi îmbunătățirea condițiilor de practică productivă.

Calitatea actului educațional nu depinde numai de oferta de cursuri, de prestanța cadrelor didactice, de procesul evaluare si metodele de predare, ci şi de modul în care studenții sunt consiliați, informați, îndrumați pentru a-şi dezvolta competențele în procesul continuu de integrare pe piața forței de muncă. În acest context studenții menționează extrem de utilă activitatea Biroului de Orientare în Carieră, ca suport pentru ei spre a construi o carieră, şi a devenii cât mai flexibil şi adaptabil pentru o piață a muncii în continuă schimbare. Totodată studenții apreciază ca fiind necesară dezvoltarea ulterioară a competenţelor prin alte forme de educaţie şi formare profesională după absolvirea programelor de studii.

Pregătirea profesională continuă, dezvoltarea personală, planificarea carierei sunt acțiuni pe care absolventul de facultate trebuie să le aibă în vedere şi după absolvire. Astfel Universitatea, ca centru de formare de elită, trebuie să se îndrepte spre absolvenți cu propuneri de cursuri postuniversitare care să contribuie la perfecționarea şi specializarea continuă a acestora.

Conf. dr. Blanca Grama

Director Biroul de Orientare in Cariera, Consiliere Psihologică şi Alumni

Comentarii