• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Apel 6 la suta pentru Educatie

Apel 6 la suta pentru Educatie

Organizaţiile studenţeşti din Sibiu, alături de cadrele didactice, au militat pentru dreptul la educaţie, prin participarea la greva japonezã care a avut loc miercuri, 6 noiembrie 2013, precum şi prin protestul ce a fost organizat în 13 noiembrie a.c.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențeşti din România (ANOSR) a organizat miercuri proteste care au adus în stradă peste 10.000 de studenți, la nivel național, acesta fiind cel mai mare protest studențesc din ultimii 10 ani. Florin Moldovan, profesor în cadrul sistemului românesc preuniversitar a devenit cunoscut în sfera online prin mesaje categorice ce exprimă indignarea sa cu privire la condițiile în care se desfăşoată învățămîntul românesc. "Refuz să mai duc în spate neplătit sistemul public de învățământ, să fac muncă voluntară la şcoală în folosul unei comunități care nu-i vede folosul şi însemnătatea", a afirmat acesta într-o postare, pe blogul său.

Conform ANOSR şi studenților, principalele probleme care s-ar rezolva prin finanțarea corectă a educației sunt următoarele:

- scăderea taxelor de studiu;

- scăderea regiei din cămine  şi cantine;

- creşterea fondului de burse şi a cuantumului acestora;

- posibilitatea de a centra procesul educațional pe student şi nu pe profesor.

Comunitatea academică sibiană susţine alocarea procentului de 6% din Produsul Intern Brut al României pentru învãţãmânt, procent specificat în Legea Educaţiei Naţionale şi Pactul Naţional pentru Educaţie, care a fost semnat de cãtre toate partidele parlamentare în anul 2008.

La Sibiu au protestat în jur de 1500 de studenți în Piața Mare, care au pornit în marş de la Facultatea de Inginerie.

"Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi", "Educaţia finanțaţi sau de la Guven plecaţi", "Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie", "Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest", "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră" sunt câteva dintre lozincile prin care studenții sibieni au cerut dreptate în învățământul românesc.

Ca urmare a acestor acțiuni la nivel național, guvernul a anunțat joi o creştere cu 10% a subvenției pentru cămine şi cantine. De asemenea, Guvernul a mai anunțat şi creşterea salariilor profesorilor debutanți cu 10% şi va mai plăti şi sumele datorate de universități profesorilor.

În final, bugetul care a fost alocat educației va creşte cu 9,5%, însă nu va îndeplini aşteptările studenților, elevilor, sindicatelor, părinților şi rectorilor care sperau 6% din PIB.                                                        

Raluca Sopa

 

 

Comentarii