• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Arhitectura si istoria Rectoratului Universitătii

Arhitectura si istoria Rectoratului Universitătii

Clădirea ce astăzi adăposteşte Rectoratul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu a fost construită la începutul secolului XX, fiind inaugurată în data de 15 aprilie 1904 ca palat al Comandatului Militar al Transilvaniei. În perioada primului război mondial a devenit reşedința generalului Falkenhayn, cât acesta a coordonat Frontul de pe aliniamentul Carpaților.

Clădirea actuală a fost construită după demolarea construcției existente ce data de la începutul secolului al XIX-lea, construcție ilustrată în una dintre gravurile din anul 1883 aparținând lui August Spörner. În hărţile de la sfârşitul secolului al XIX-lea apar şi alte clădiri pe parcela actuală dar fără alte explicaţii referitoare la destinația lor.

După o perioadă îndelungată în care destinația clădirii a fost de sediu al autorităților militare, după al doilea război mondial destinația clădirii este schimbată şi devine sediul Securității, la subsol fiind amenajate celule pentru deținuți. În anii 70 ai secolului trecut clădirea trece printr-o nouă schimbare de destinație şi devine sediul Organizației Pionierilor. Începând cu anul 1990 clădirea a devenit sediul Universității "Lucian Blaga", fiind în prezent proprietatea acesteia.

Palatul are un singur corp, construit în stil eclectic, planul fiind unul dreptunghiular cu rezalit pe axul accesului interior. Faţada are 13 travee, intrarea fiind marcată de un balcon susţinut de patru coloane simple cu secţiunea maximă la mijlocul coloanei. Coloanele sunt continuate de arhitrave care se transformă în grinzi de susţinere a balconului. Parterul este înalt, cu soclu, fiind delimitat de un brâu profilat de etaj, acesta continuând linia balconului. Faţada este finalizată de o cornişă profilată. De asemenea, deasupra celor trei axe centrale este prezent un fronton triunghiular stilizat. Acesta prezintă un gol triunghiular decorat cu volute aparente şi stucatură. Deasupra frontonului se află o urnă decorativă. Frontonul este finalizat în semipalmetă. Alte două frontoane identice se află în continuarea rezalitelor laterale. Acestea sunt de formă triunghiulară, dar mult stilizate. Golul din interiorul timpanului este şi el triunghiular, finalizarea acestuia realizându-se în câte o sferă de piatră pe fiecare latură a frontonului. La etaj, deasupra celor trei axe centrale, clădirea are o decoraţie cu elemente vegetale şi militare (coifuri şi steaguri militare). Deasupra ferestrei centrale decoraţia este realizată din ghirlande vegetale şi un coif militar în relief. Deasupra ferestrelor ce flanchează pe cea principală decoraţia este de tip scut.

Intrarea se realizează prin parterul clădirii, fiind realizată dintr-o uşă în două aripi şi o lumină, umplute de sticlă peste care s-a aplicat un grilaj din fier forjat cu decoraţiune vegetală. Balconul este amplu. Uşa este flancată de doi pilaştri aparenţi finalizaţi în câte un capitel doric, aceştia de fapt alături de alţi doi pilaştri identici susţinând balconul. Balustrada este decorată cu baluştrii peste fiecare coloană ce leagă baluştrii, fiind aplicată câte o urnă. Ferestrele sunt dreptunghiulare. La rezalitul central ferestrele sunt finalizate în semicerc. Iar în partea inferioară ele prezintă un ancadrament decorat cu baluştrii. De o parte şi de alta a ferestrei centrale se află câte o uşă dreptunghiulară formată din două canaturi. La parter se află în aliniamentul vertical al uşilor de la etaj, câte o fereastră rotundă, ele flancând intrarea. Restul ferestrelor sunt dreptunghiulare, la parter pe ele fiind aplicat în unele cazuri câte un grilaj din fier forjat. La etaj sunt decorate atât în partea superioară cât şi în cea inferioară de către câte un ancadrament. Ferestrele din rezalitele laterale de la etaj sunt formate din trei registre, cele laterale cu câte un canat, iar cel central cu câte două.

Ioan Marian Țiplic, Răzvan Pop,

 

 

 

 

 

Comentarii