• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

"Arta comunicării eficiente" - Comunicăm pentru a răspunde si pentru a produce efecte

"Arta comunicării eficiente" - Comunicăm pentru a răspunde si pentru a produce efecte

Mai multe perspective asupra comunicării, au fost dezbătute în cadrul conferinţei "Arta comunicării eficiente: comunicare pentru dezvoltare durabilă, inteligentă şi incluzivă", în cadrul programului "Toamna studenţească".

Conferinţa a avut loc joi, 3 octombrie 2013,în Sala Senatului din clădirea Rectoratului

În deschidere, prof. univ.ing.dr. Ioan Bondrea, rectorul ULBS, a spus că exerciţiul comunicării este făcut în fiecare zi, chiar dacă astăzi se încearcă o definire a acesteia.

În continuare, Constantin Oprean, preşedintele Senatului ULBS,  a enumerat procesele actului de cunoaştere, în strânsa lui legătură cu bazele de cunoştinţe, respectiv producerea de cunoştinţe. Preşedintele Senatului l-a prezentat pe Emil Hurezeanu, cel care este considerat "prietenul care îşi trage seva de aici şi pe care, chiar dacă am încercat să-l mai oprim să vină, nu am mai putea".

Expert Media şi Relaţii Internaţionale, Emil Hurezeanu, a ţinut un discurs sub titlul "Comunicare şi discurs mediatic în contextul relaţiilor internaţionale". Domnia sa şi-a exprimat părerea despre televiziune făcând o paralelă cu povestea popicăritului colectiv, idee preluată din cartea "Bowling alone": "Televiziunea asigură informaţia. Eşti popicarul singuratic. Televiziunea îţi oferă prilejul să faci parte din sfera politică, prin documentare să faci parte din trecut şi să participi la problemele societăţii", a afirmat Hurezeanu. În acelaşi timp, expertul media consideră televizorul un gen de terapie, dar in aceelasi timp pucteaza şi aspecte negative, precum lipsa încrederii sociale ce duce la solitaritate. "Orice formă de comunicare este propagandă, hipnoză, manipulare", a mai adăugat expertul media.

Prelegerea despre comunicare şi diplomaţie publică în politica externă a fost susţinută de ES Dr. Cristian Diaconescu, Consilier Prezidenţial, Şeful Cancelariei Prezidenţiale care, încercând să definească comunicarea, a spus că "un act terorist este un exercitiu de comunicare, şi o formă de comunicare devine lege prin calea diplomatică. Comunicăm pentru a răspunde şi pentru a produce efecte. Comunicarea ludică funcţionează în contextul diplomatic." Cristian Diaconescu şi-a încheiat discursul pe un ton grav, mărturisind: "Într-o delegaţie statală nu comunici!".

Un alt invitat special, ES Dr. Bogdan Lucian Aurescu, Secretar de Stat pentru Afaceri Strategice in Ministerul Afacerilor Externe, a vorbit despre abilităţile oratorice, o componentă esenţială în conturarea profilului diplomatic: "Discursul, în sens larg, este o practică de comunicare. Comunicarea nu este decât un instrument, iar comunicarea diplomatică ţine de confidenţialitate, de securitate", a declarat secretarul de stat.

Transformând întreaga conferinţă într-o sală de spectacol, Dr. Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, a definit comunicarea verbală si non-verbală în artele spectacolului printr-o scurtă reprezentaţie a unui dialog dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă. .

Simpozionul s-a încheiat cu discursul "Omiletica şi oratoria clerului" al Pr. dr. Constantin Necula, care a prezentat o perspectivă asupra comunicării, din punct de vedere bisericesc. "Discursul bisericii nu este un discurs religios, iar Biserica nu cultivă retorismul. Creştinismul nu este o religie, este un mod de viaţă", a afirmat acesta.

Prezenţi la eveniment au fost şi membri ai Institutului Confucius din cadrul ULBS, profesori,  studenţi ai Universităţii "Lucian Blaga", precum şi specialişti ai domeniului comunicării.

 Andreea Barbu

Andreea Runceanu

Hann Ane-Mari

 

Poze atasate
"Arta comunicării eficiente" - Comunicăm pentru a răspunde si pentru a produce efecte
"Arta comunicării eficiente" - Comunicăm pentru a răspunde si pentru a produce efecte
"Arta comunicării eficiente" - Comunicăm pentru a răspunde si pentru a produce efecte
Comentarii