• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Asociatiile studentesti din Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

  Într-o universitate cu tradiție, o universitate care promovează excelența şi continua înnoire socială, studenții noştri au căutat mereu să iasă din anonimat, şi să îşi apere interesele sau să dea sens anilor de studenție.  Dovadă stau asociațiile studențeşti pe care le-au înființat şi la care aceştia au aderat .

La nivelul fiecărei facultăți există asociații la care studenții se pot înscrie. De regulă, asociațiile activează pe un domeniu de activitate specific. De exemplu: ASECO –Asociația Studenților Ecologişti Sibiu,  ELSA - European Law Students’ Association, LASSPRI - Liga Absolvenților şi Studenților la Științe Politice şi Relații Internaționale Sibiu sau  LSFLA - Liga Studenților din Facultatea de Litere şi Arte Sibiu.

Există şi organizații studențeşti a căror activități şi proiecte se extind pe mai multe domenii, iar membrii lor sunt din toate facultățile ULBS. În rândul studenților sibieni, AIESEC - Asociația Internațională a Studenților la Științe Economice şi Comerciale este organizația cea mai cunoscută, cu cel mai mare impact şi cu cele mai multe implicațiile în viața studențească. AIESEC este cea mai mare organizaţie condusă de studenţi din lume. Activă în peste 2400 de universităţi din 113 ţări şi teritorii, platforma  internaţională permite tinerilor să exploreze şi să îşi dezvolte potenţialul de leadership pentru ca ei să aibă un impact pozitiv în societate. În parteneriat cu domeniul business şi cu educaţia de înaltă clasă, AIESEC are peste 60 de ani de experienţă în dezvoltarea şi transformarea studenţilor cu potenţial ridicat în lideri responsabili social.

Criteriile după care studenții aleg să se alăture unei asociații studențeşti ar trebui abordate  dintr-o perspectivă dinamică şi inovativă şi nu doar o activitate de grup în cadrul unei universități. Prinşi în vraja studenției, între cursurile lungi şi probabil plictisitoare şi ieşirile cu colegii şi prietenii, între nopțile pierdute şi examene, implicarea într-o organizație studențească poate fi considerată, de unii dintre ei, pierdere de vreme. Deşi inițial pot fi destul de reticenți când vine vorba de implicarea în astfel  de organizații, odată ce descoperă avantajele şi oportunitățile de care se pot bucura, satisfacțiile şi cunoştințele pe care  le pot acumula, să nu mai vorbim de prieteniile pe care pot lega, ei ajung să se îndrăgostească cu adevărat de acest mediu, unul cu totul diferit de ceea ce au experimentat până la acel moment. Unii studenții pot alege să adere la astfel de asociații din pură curiozitate, la îndemnul  prietenilor sau al profesorilor, pentru a se distra şi lega noi prietenii sau pur si simplu pentru a scăpa de atmosfera din timpul orelor de cursul sau pentru a-şi valorifica cunoştințele teoretice acumulate.

Indiferent care este motivul care stă la baza deciziei de a intra într-o organizație studențească beneficiile sunt întotdeauna foarte mari, iar timpul petrecut în cadrul asociației se dovedeşte a fi unul de calitate.

Carmen Diana Matea

Comentarii