• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Baschetul universitar într-o cursa apriga spre victorie

Baschetul universitar într-o cursa apriga spre victorie

Timp de trei zile, oraşul nostru a fost martorul unor meciuri încununate de spectacole şi concursuri. Sportivii participanți la faza zonală a Campionatului Național Universitar de Baschet 3X3 au fost reprezentanți ai universităților din Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Târgu Jiu, Oradea, Cluj, Alba-Iulia şi Sibiu.

 Dacă nu noi, atunci cine?

"Dacă nu noi, atunci cine? / Dacă nu acum, atunci când? / Înainte – împreună!" acesta este motto-ul organizației care a făcut posibilă existența competițiilor sportive universitare, la nivel național.

 Organizația Student Sport, gazda Campionatului Național Universitar de Baschet 3X3, a luat naştere la data de 14 decembrie 2011 şi este creația inspiratului student Adrian Socaciu şi a omului de afaceri Călin Ilie. Rolul acestei organizații este acela de a crea "un sport studențesc după un model american", după cum a declarat Adrian Socaciu în cadrul festivității de deschidere a Campionatului Național Universitar de Baschet 3X3 de la Sibiu. Acesta a mai menționat faptul că "proiectul este pentru voi studenții, este al vostru şi vreau ca voi să îl duceți mai departe".

Campionatul Național Universitar de Baschet 3X3

 Prima competiție de baschet organizată de Student Sport în anul precedent a fost câştigată de echipa sibiană ULB Sibiu. Acesta reprezintă şi principalul motiv pentru care a doua "dispută" între baschetbaliştii universităților menționate mai sus a fost găzduită în 2013 de oraşul nostru.

 "Studenții din 64 de universități, din 23 de centre universitare îşi vor susține universitatea în meciurile de baschet, în cele 3 faze zonale, urmând ca finala să aibă loc la Bucureşti. În cadrul competiţiilor vor participa peste 1 000 de studenţi.", a declarat Ioana Patachi, responsabilul de comunicare, în cadrul festivității de deschidere.

 Campionatul Național Universitar de Baschet 3X3 2013 este împărțit în trei etape zonale. Prima etapă a fost susținută la Sibiu în perioada 18-21 martie, fiind urmată de cea de a doua la Bucureşti în 1-4 aprilie şi cea de-a treia va avea loc la Bacău în peri-oada 8-11 aprilie. Pentru faza zonală de la Sibiu, Sala Transilvania a fost pusă la dispoziția organizatorilor campionatului pentru cele trei zile de competiții de către Consiliul Județean Sibiu, în urma unei şedințe extraordinare din data de 15 martie 2013.

Să dăm startul competiției!

 Festivitatea a fost găzduită de Facultatea de Litere a Universității "Lucian Blaga" Sibiu, în Aula Avram Iancu, în data de 18 martie, la ora 16:00.     Printre participanții la acest eveniment s-au numărat personalități, precum preşedintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, prof. univ. dr. Turcu Dionisie din Departamentul de Știința Mediului, Fizică, Educație Fizică şi Sport - principalul coordonator al evenimentului, Diana Lupu, fondatorul Student Sport, Adrian Socaciu.

 În cadrul evenimentului a luat cuvântul şi Victor Diaconescu, unul din jucătorii cheie ai echipei de baschet a Universității "Lucian Blaga" din Sibiu şi parte componentă a CSU Sibiu. Acesta a adresat o serie de mulțumiri şi laude la adresa organizatorilor şi susținătorilor proiectului. De asemenea, a menționat că "pe plan personal, sper că eu şi echipa mea vom face o figură frumoasă şi anul acesta".

Invitații la eveniment precum şi sportivii, au beneficiat de condiții excepționale, timpul petrecut la Sibiu în cele trei zile de competiții fiind atent programat. Aceştia s-au bucurat de mese planificate minuțios dimineața, între competiții şi seara. După cină, participanții au avut plăcerea de a se reuni la ceea ce se numeşte o seară socială.

O competiție în adevăratul sens al cuvântului

Competiția în sine a fost mai mult decât amicală. Cu toate acestea, profesionalismul nu a lipsit nici din partea antrenorilor şi jucătorilor şi nici din partea organizatorilor şi a jurnaliştilor prezenți la campionat. Fiecare persoană a avut un rol bine stabilit şi respectat de-a lungul celor două zile de meciuri.

Concursurile s-au desfăşurat fără evenimente nefericite, deşi echipa de paramedicii a fost tot timpul pregătită pentru eventuale accidentări. În ultima zi a etapei zonale oboseala şi stresul şi-au spus însă cuvântul. Victor Diaconescu nu a mai participat la meciurile echipei sale din cauza unei întinderi musculare, iar antrenorii şi ceilalți jucători şi-au pierdut cumpătul de câteva ori, însă totul a revenit la normal într-un timp foarte scurt.

Rezultatele primei etape a campionatului au fost promițătoare pentru baschetbalistele din Sibiu. Fetele au fost în fruntea clasamentului finalei mici, Universitatea "Lucian Blaga" învingând Universitatea de Vest Timişoara, cu un scor de 10 la 2. Determinarea şi pregătirea le-au poziționat pe locul 3 în această etapă. Locurile 1 şi 2 au fost ocupate de Universitatea din Oradea şi Universitatea Politehnica Timişoara, iar pe locul 4 în clasamentul final s-a aflat Universitatea de Vest Timişoara. "Nu ne-am temut de nimeni când am ajuns la Sibiu. Suntem competitive şi probabil asta ne-a ajutat să câştigăm", a declarat Ioana Gavrea, căpitanul echipei de la Oradea.

Campionatul nu a menținut însă faima echipei masculine a Universității "Lucian Blaga" din Sibiu şi anul acesta. Baschetbaliştii nu au avut şansa de a se clasa printre primele patru echipe la finalul primei etape zonale. Locurile au fost ocupate după cum urmează: Locul 1- Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Locul 2- Universitatea de Vest Timişoara, Locul 3- Universitatea din Oradea şi Locul 4- Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Cele trei zile de meciuri de baschet şi concursuri s-au încheiat cu un număr impresionat de peste 800 de coşuri marcate şi mai mult de 300 de faulturi personale. Etapa zonală de la Sibiu a fost gazda a peste 50 de meciuri şi a 4 tipuri de concursuri şi anume, concursul de aruncări de 3 puncte, cursa pentru titlurile de Most Valuable Player şi coşgheter şi nu în ultimul rând concursul de Slam Dunk.

Muncim, dar ne şi distrăm!

În a doua zi de competiții, pe lângă meciuri au avut loc şi o serie de concursuri. Concursul de aruncări de 3 puncte a fost câştigat de Mărăcine Andreea de la Universitatea de Vest şi Alin Andrieş de la aceeaşi universitate, care a plecat acasă şi cu titlul de coşgheter. Cu titlul de MVP se mândresc Gavrea Ioana de la Universitatea din Oradea şi Foalea Nicolae, student al Universității "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Stelea Claudia de la Universitatea Politehnică Timişoara a fost declarată coşgheter în cadrul competiției feminine. Nu în ultimul rând, competiția de Slam Dunk a fost câştigată de Forreiter Szabolcs de la Universitatea Transilvania Braşov.

 Sponsorii

 "Această competiție n-ar fi avut loc fără ajutorul sponsorilor şi al partenerilor: ULBS, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Casa de Cultură a Studenților Sibiu, Federația Sportului Școlar şi Universitar, Federația Română de Baschet, Sory,  Becks, Fan Courier, Takata, Qual Media, Eveniment Tv, Turnul Sfatului", a menționat Ioana Patachi în cadrul conferinței de presă de după eveniment.

 

Cristina Bălău

Poze atasate
Baschetul universitar într-o cursa apriga spre victorie
Baschetul universitar într-o cursa apriga spre victorie
Comentarii