• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Biblioteca Universitară, unică la nivel national!

Biblioteca Universitară, unică la nivel national!

Una dintre cele mai moderne biblioteci din ţară, Biblioteca Centrală a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu are rolul de a crea cadrul informaţional necesar activităţilor didactice şi de cercetare. Biblioteca este deschisă comunităţii academice sibiene, oamenilor de cultură care doresc să descopere informaţia modernă deţinută, dar şi mediului preuniversitar.

Prin noile tehnologii implementate în bibliotecă, aceasta dispune de un sistem informatic integrat alcătuit dintr-un soft performant, o staţie de autoîmprumut şi una de autorestituire. Staţia de autorestiture este singura funcţională în România şi permite restituirea cărţilor pe parcursul a 24 de ore.Această automatizare a servicilor din bibliotecă aduce un plus de valoare bibliotecii şi oferă un mediu atragător pentru studenţi.

Accesul la resursele în format electronic este permis doar pe baza unui card care conţine un Chip RFID (Radio Frequency Identification). Cardul este eliberat în spaţiul central al bibliotecii, atât pentru utilizatorii interni, cât şi pentru cei externi. Cei din urmă trebuie să primească anual aprobarea de obţinere a cardului în funcţie de regulamentul bibliotecii.

Acest card reprezintă un mod de a securiza accesul la informaţie iar chipul conţinut de acesta se regăseşte şi în cărţi.Studenţii care nu restituie la timp cărţile sunt uşor de identificat şi de "sancţionat".  Sancţiunea reprezintă  restricţionarea accesului pe o perioada de una, doua, până la trei luni.

În spatele a ceea ce vede utilizatorul este o muncă complexă, aceea de achiziţionare, de prelucrare şi de indexare.Toate aceste activităţi sunt necesare pentru a ajuta utilizatorii să găseasca într-un timp cât mai scurt şi eficient materialele şi cărţile de care au nevoie.

Biblioteca desfaşoară protocoale pe partea de ştiinţă a informării şi documentării (noua formă de pregatire pentru viitorii specialişti în biblioteconomie) cu cei din Namur, Belgia şi Malburg, Germania şi colaborează cu SUA, Olanda, Bulgaria, Turcia, Anglia şi Republica Moldova pentru schimburi internaţionale de publicaţii.

Biblioteca Centrală a Universităţii este structurata pe patru etaje, fiecare având aria sa de interes:

Etaj 1: Medicină, Biologie, Nursing, Chimie, Fizică, Matematică, Calculatoare, Inginerie, Industria Alimentară, Industria Textilă, Mediu, Agricultură, Sport, Periodice

Etaj 2: Lingvistică, Literatură, Fond Pimen, Biografii, Religie, Artă, Arhitectură, Etnologie, Periodice

Etaj 3: Biblioteca Britanică, Biblioteca Germană, Biblioteca Americană, Biblioteca Franceză, Biblioteca Spaniolă, Biblioteca Neerlandeză, Thailandeză

Etaj 4: Geografie, Biblioteconomie, Jurnalistică, Drept, Administraţie Publică, Politică, Economie, Management, Sociologie, Asistenţă socială, Psihologie, Filosofie, Educaţie, Istorie, Cultură

Informaţiile  despre Biblioteca Centrală a Universităţii ne-au fost oferite de dr. ing. Maria Rodica Volovici, directorul instituţiei.

 

Adina Ostafi

Laura Şoşa

 

Comentarii