• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Cercetare şi inovare în Orizont 2020

Cercetare şi inovare în Orizont 2020

Orizont 2020 este noul program-cadru european de cercetare şi inovare care va fi lansat la începutul anului 2014, pentru o perioadă de 7 ani şi cu un buget de circa 70 miliarde euro. Programul are trei priorităţi: susţinerea performanţei în cercetarea ştiinţifică europeană, crearea unui leadership economic şi găsirea unor soluţii pentru problemele sociale identificate în diferite domenii.

"Acest program este în folosul colegilor din cadrul universităţii noastre pentru a afla cum pot să realizeze o aplicaţie, care sunt paşii pentru a demara un proiect şi, în primul rând, pentru a găsi parteneri externi pentru proiectele viitoare" , a declarat pentru UpDate rectorul ULBS,  Ioan Bondrea.

Zilele Orizont 2020 au fost  organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu  Universitatea  "Lucian  Blaga" din Sibiu, în perioada 22-23 noiembrie,  şi au oferit oportunitatea dezbaterilor pe tema rolului şi importanței cercetării, precum şi a modalităților de accesare a programelor europene create în acest scop.

Cercetarea trebuie să aibă astăzi "impact" şi  un scop bine definit,  pe care cercetătorul trebuie să şi-l  asume, pentru că "nimic nu este mai important decât o activitate de cercetare focalizată", a subliniat Silviu-Gabriel Szentesi  reprezentantul  Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ioana Ispas, coordonator naţional NCP (National Contact Points), a ţinut să precizeze faptul că există potenţial şi că aşteaptă ca la sfârşitul celor două zile de dialog fiecare participant  să aibă convingerea că poate aplica.

NCP  reprezintă un sistem unitar dezvoltat de Comisia Europeană,  prin care se diseminează informaţiile şi se asigură asistență tuturor celor care vor să aplice. Prin această rețea se desfăşoară acţiuni de promovare a programului " Orizont 2020 " , asistenţă în elaborarea propunerilor de proiect şi sprijin în găsirea de parteneri.

"Cu ajutorul acestui instrument, Uniunea Europeană a încercat, printr-o serie de documente politice de strategie, să găsească  o soluţie pentru problemele create de  criza economică şi să întărească poziţia de lider global în cercetare, inovare şi tehnologie pentru Europa", a afirmat Ioana Ispas, coordonator naţional NCP.

Care sunt elemente de noutate ale programului?

•             Propune un model unic de finanțare pentru toate tipurile de organizații participante

•             Grupează elementele din Programul Cadru 7 (PC7), Programul pentru Competitivitate şi Inovare(CIP) şi Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT)

                Orizont 2020 va fi structurat pe trei piloni: excelență ştiințifică, poziția de lider în sectorul industrial şi provocări societale. Celor trei piloni le-au fost adăugate două noi componente: răspândirea excelenței prin lărgirea participării şi ştiința cu şi pentru societate.

Primele proiecte din cadrul programului "Orizont 2020 " vor putea fi demarate din 11 decembrie, anul acesta.                                              

 

Anda- Maria Mircevi

Adina Ostafi

 

Poze atasate
Cercetare şi inovare în Orizont 2020
Cercetare şi inovare în Orizont 2020
Comentarii