• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Conferinta Internatională de Educatie Nonformală

Centrul de Perfecţionare şi Cercetare de la Păltiniş al ULBS a găzduit, în perioada 10-11 octombrie 2015, Conferinţa Internaţională de Educaţie Nonformală (INEC). Obiectivul acestei conferințe a fost schimbul de bune practici în educația nonformală şi dezvoltarea deprinderilor specialiştilor implicaţi în activităţi educative nonformale.

Participanţii la conferinţă s-au implicat, pe parcursul celor două zile, în workshop-uri menite să le dezvolte abilităţile educative nonformale: "Club de gândire divergentă"; "Optimizare personală prin NLP" (Programare Neuro-Lingvistică); "Inteligenţele multiple-un mod de proiectare a activităţilor nonformale"; "Treasure hunt - Vânătoarea de comori"; Cafeneaua literară...şi nu numai!; O modalitate de realizare a educaţiei nonformale în şcoală: "LIT3"  (literaţie pentru 3 generaţii; lectură şi sănătate);  "Pedagogie experenţială"; "Alegeţi cariera potrivită!"; "A fi în relaţie, a relaţiona". 

Au prezentat noi tehnici şi metode întrebuinţate schimbului de bune practici în educația nonformală Mariana Dragomir de la Asociaţia Learn&Vision Cluj-Napoca, Fausto Telleri de la Universitatea din Sassari, Italia, Manuel Avelino Pestano Perez de la Universitatea "La Laguna" din Tenerife, Spania, Karl-Heinz Aschenbrenner de la Pädagogische Hochschule (PH) Ludwigsburg, Germania, Daniel Mara şi Carmen Sonia Duşe de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu  .

Coordonatorul  acestei conferinţe, prof. univ. dr. Daniel Mara, ne-a mărturisit că este mulțumit de rezultatele obținute: "Toţi participanţii au adăugat în rezervorul competenţelor psihopedagogice noi idei şi noi competenţe. Cu toate acestea, mi-aş dori ca, în viitor, cadrul didactic din România să fie sprijinit în realizarea activităţilor de educaţie nonformală, de specialişti adevăraţi, care să propună activităţi complementare celor desfăşurate în şcoală, care să contribuie la dezvoltarea integrală armonioasă a personalităţii elevilor".

Educaţia nonformală înseamnă orice acţiune organizată în afara sistemului şcolar, prin care se formează o punte între cunoştinţele predate de profesori şi punerea lor în practică. Acest tip modern de instruire a devenit  o componentă esențială a procesului de formare şi dezvoltare a elevilor, tinerilor şi adulţilor. Educaţia nonformală elimină stresul notelor din catalog, al disciplinei impuse şi al temelor obligatorii.

Avantajele activităţilor de educaţie nonformală sunt multiple şi vizează formarea tuturor deprinderilor specifice sistemului tradiţional de învăţământ, la care se adaugă abilităţi obţinute în condiţiile unei libertăţi de exprimare maxime.

Iuliana  Rof

 

Comentarii