• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Craciunul în traditia romaneasca

Craciunul în traditia romaneasca

Sărbătoarea Crăciunului este trăită ca o întoarcere la vechile tradiţii, la dorinţa de a reînvia momentul tainic al Naşterii lui Iisus Hristos. Postul, rugăciunea, strădania de a manifesta mai multă iubire, omenie şi înţelegere faţă de ceilalţi, primirea colindătorilor, arată că românii, încă din vechime, trăiau acest moment într-un mod profund spiritual.

Ca în fiecare an, în apropiere de Crăciun, studenții aşteaptă cu nerăbdare să ajungă în mijlocul familiei, pentru a petrece cu cei dragi sărbătoarea cea mai călduroasă şi încărcată de emoție. Îşi fac din timp bagajele şi caută cele mai potrivite cadouri şi surprize pentru cei care îi aşteaptă, cu dor, acasă. Chiar dacă şi-au împodobit camerele din cămine cu globuri, crenguțe de brad şi lumini colorate, adevărata atmosferă de sărbătoare este acasă. "Pentru mine, sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de bucurie, de linişte sufletească, dar mai presus de toate mă încearcă un sentiment de imensă responsabilitate. De ce? Pentru că îmi aduce aminte că Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să se facă Dumnezeu. Aşadar, Crăciunul reprezintă pentru mine o sărbătoare care îl are în centru pe Iisus, dar care, desigur, nu este lipsit de momentele frumoase petrecute alături de cei dragi," ne-a declarat Ștefan Zorilă, student în anul II la Teologie.

Marin Pîntea, student în anul I la Conservare şi Restaurare ne vorbeşte şi el despre această sărbătoare: "Oare mirosul de brad ce înveşmântează casa şi colindele frumos cântate ale copiilor să fie imaginea emblematică a Crăciunului? Nu cred. Cred că această sărbătoare este mai mult decât atât! Pe lângă semnificațiile teologice, sărbătoarea Crăciunului subliniază conceptul de familie. Ca absolvent de artă, asociez Crăciunul cu un peisaj rupt din colecția lui Grigorescu."

Universitatea "Lucian Blaga" se bucură să găzduiască studenți din toate colțurile țării, dar şi de peste hotare, datorită programului de burse Erasmus. Studenții străini sunt uimiți de importanța acestei sărbători la români şi de cât de complex este repertoriul de tradiții şi obiceiuri.

Studenții din zona Banatului ne-au povestit, că în Ajunul Crăciunului, tinerii se adună pe la case în grupuri de fete şi feciori, şi se maschează: băieții poartă măşti de femei, iar fetele poartă măşti de bărbaţi, apoi pleacă prin sat. Se adună în mai multe case şi încep să danseze: fetele cu măşti de băiat iau câte o tânără la joc, iar băieţii cu măşti de fete aleg câte un fecior. În timpul jocului mascaţii sărută perechea aleasă. Tinerii mascaţi poartă numele de Bloji.

În Maramureş, datinile de Crăciun sunt un amestec de credinţe păgâne şi creştine. Aici are loc "jocul moşilor", adică gazdele sunt colindate de tineri deghizaţi cu măşti de moşi. Aceştia colindă pentru a ura sănătate şi fericire gazdelor.

În Bucovina, Crăciunul este sărbătoarea care se păstrează, poate, mai mult decât în alte părți, fără mari abateri de la tradiție. Colindatul este nu numai o datină ci, prin modul de organizare, a devenit o adevărată instituție, cu legi şi reguli specifice. În unele sate, de la Crăciun până la Anul Nou, pot fi văzuți şi irozii, grupuri formate din personaje biblice, Irod, craii, îngerul. În unele localități colindă şi cete de mascați, "babe si moşnegi", care prin joc, gesturi şi dialog transmit, în viziune proprie, principiul fertilității, ca un preambul al Anului Nou.

Și în Transilvania tradițiile de Crăciun sunt respectate cu sfințenie. Cea mai cunoscută tradiție este fără doar si poate cea a colindatului. Mai ales în sate această tradiție este mai bine păstrată decât oriunde. Tradiția mersului cu Steaua este şi ea una importantă în Transilvania. Colindătorii vin cu o stea confecționată din lemn şi carton, împodobită cu beteală, ce poartă în mijloc o icoană de hârtie cu Pruncul Iisus. Naşterea lui Iisus este vestită şi prin obiceiul Viflaimului. Tinerii colindători au asupra lor o biserică în miniatură, din lemn, şi un placaj pe care este reconstituit staulul în care s-a născut Iisus. Pe aceştia gazdele sunt obligate să le răsplătească doar în bani, astfel casele lor vor fi ferite de ghinion.

Din păcate multe din tradiţiile noastre se pierd sau se amestecă cu tradiţiile din alte ţări şi oricât de frumoase ar fi colindele englezeşti sau filmele americane cu happy end, din când în când e frumos să ne amintim şi obiceiurile noastre vechi, care ne reprezintă de fapt.

Sînziana Staicu

Andreea Runceanu

Poze atasate
Craciunul în traditia romaneasca
Craciunul în traditia romaneasca
Comentarii