• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Crăciunul studentilor Erasmus

Cu toții cunoaştem obiceiurile româneşti de Crăciun,însă puțini dintre noi ştim cum sărbătoresc cei din Egipt, Franța,Croația sau Congo... Studenții Erasmus de la ULBS ne-au răspuns la câteva întrebări legate de această temă.

Anas Elfaham,în vârstă de 23 de ani, studiază la Facultatea de Științe Socio-Umane  şi vine din Egipt. Este o fire foarte sociabilă şi dornică să cunoască oameni noi şi culturi noi. Îi place Sibiul, i se pare un oraş liniştit şi calm,îi plac românii, însă nu-i place frigul de aici. Acest lucru nu-l va împiedica să se întorcă în România, ba chiar doreşte să rămână şi în semestrul al doilea să studieze aici.

El este de religie musulman, aşadar nu sărbătoreşte Crăciunul. Pentru el şi familia sa, dar şi  pentru ceilalți musulmani, această zi este ca o duminică obişnuită, pe care şi-o petrec în familie in jurul mesei sau afară cu prietenii.

Fady, un alt student Erasmus, sărbătoreşte Crăciunul, dar în data de 7 ianuarie. El este, de asemenea, din Egipt, este creştin-ortodox, are 26 de ani şi este masterand la Facultatea de Medicină. ,,În Egipt doar 10% din populație este ortodoxă, 10% sunt catolici şi protestanți, iar restul de 80% sunt musulmani’’, spune Fady.

Cea de a treia studentă  Erasmus, Ana Sofia Vinagre, vine din Franța, are 20 de ani şi studiază la Facultatea de Științe Socio-Umane.Este de religie  catolică, iar Crăciunul îl sărbătoreşte împreuna cu familia în Niort, un orăşel din imediata apropiere a Bordeaux-ului, orăşel în care ea şi familia ei locuiesc. La fel ca românii, în această perioadă, francezii îşi decorează casa şi împodobesc bradul.

Ca specialități culinare, aceştia prepară ,,le buche de Noel’’,  o prăjitură in formă de buturugă, din ciocolată, care nu lipseşte de pe mesele francezilor. Fiecare familie îşi construieşte propria machetă a naşterii lui Iisus, cu Fecioara Maria, Iosif, cei trei magi şi animalele din staulul unde s-a născut Iisus. Ana spune că în această perioadă se consumă mâncare din abundență, în special preparatele foarte costisitoare, cum ar fi foie-gras, fructe de mare, curcan sau somon. În ajunul Crăciunului, cei mici îl aşteaptă pe Moş Crăciun, iar dimineața unele familii merg la biserică, iar altele petrec acasă cu cei apropiați.

Iris Tomic este din Croația, are 20 de ani şi este studentă la Facultatea de Litere şi Arte şi spune că iubeşte Sibiul. În Croația Crăciunul se sărbătoreşte la fel ca şi în celelalte țări creştine, cu decorațiuni şi mâncare pe săturate, cu cadouri pentru cei dragi, dar şi cu mers la biserică, însă nu dimineața, ci seara, în Ajunul Crăciunului. Ca preparate speciale, croaţii au peşte picant, curcan sau rață.

Ultimul student cu care am vorbit, Heritier Rafael Mesa, este din Congo, dar studiază în Filipine şi a ales România ca destinație Erasmus pentru că doreşte să cunoască cultura est-europeană mai bine. Are 28 de ani şi este student, de asemenea, la Facultatea de Științe Socio-Umane. Și el sărbătoreşte Crăciunul, la fel ca românii, cu două deosebiri: merge la biserică la miezul nopții, iar colindătorii merg din casă-n casă în dimineața zilei de 25 decembrie, pentru a vesti naşterea lui Iisus. În Congo se sărbătoreşte Crăciunul datorită marii colonizări de către europeni, din secolul xx.

                                                                                                                                                                                                                                                                                              Codruța Furdui

 

Comentarii