• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Creatii, degustari de produse si inventii stiintifice la "Noaptea Cercetatorilor 2016"

Creatii, degustari de produse si inventii stiintifice la "Noaptea Cercetatorilor 2016"

În noaptea dedicată ştiinței, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu cercetătorii şi-au prezentat creațiile, iar vizitatorii - copii, tineri şi adulți deopotrivă - şi-au făcut timp pentru a cunoaşte invențiile care, peste câțiva ani, s-ar putea să le schimbe viețile şi pentru a degusta produse preparate de studenți. Peste 10.000 de sibieni de toate vârstele au acceptat provocarea lansată de universitate de a participa la cea de-a treia ediție a evenimentului, care a durat opt ore.

Anul acesta, în premieră, nu doar departamentele de cercetare ale marilor companii sau cele din universitate şi-au prezentat noutățile în domeniul inventicii, ci şi elevi din şcolile şi liceele sibiene, demonstrând că Sibiul nu duce lipsă de copii inteligenți şi profesori dedicați, care ştiu cum să le stimuleze pasiunea pentru cercetare.

"Obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a face legătura între cercetători şi rezultatele acestora obținute în laborator şi publicul larg. Este important ca oamenii să vadă şi să înțeleagă aceste rezultate, inclusiv modul în care ele pot influența viața noastră de zi cu zi. Ne bucurăm să vedem că, şi în acest an, sibienii au venit într-un număr foarte mare la această întâlnire, dar şi mai important este faptul că cei mai mulți participanți au fost din rândul tinerilor, cei care sperăm să devină  viitori cercetători", a declarat prof. univ. dr. ing. Claudiu Kifor, prorector responsabil cu cercetarea ştiințifică în cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.

Cei mai tineri cercetători şi-au prezentat invențiile în holul Facultăților de Litere şi Arte şi Științe Socio-Umane. Aici au putut fi admirați roboți care rezolvă cubul Rubik, globul "magic" care răspunde atunci când îți strigi numele, dar şi multe alte proiecte şi experimente ingenioase. În aceeaşi locație, la standul Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu", sibienii au putut descoperi câteva din secretele Armatei Române şi au avut posibilitatea de a simula atacul unor inamici cu aplicarea unor tehnici de luptă.  

Facultatea de Inginerie a fost, şi de această dată, locul în care roboții au fost "stăpânii", găzduind invenţiile cadrelor didactice ale ULBS. La facultățile de Științe şi Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului (SAIAPM), au fost cele mai "gustoase" standuri, aici vizitatorii degustând produse şi preparate tradiționale realizate de studenții sibieni, după rețete originale.

Facultatea de Științe Economice şi partenerii săi au îmbinat ştiința cu relaxarea. Vizitatorii au avut ocazia să afle cum pot detecta o bancnotă falsă, celor mici le-a fost antrenat spiritul antreprenorial prin intermediul jocurilor-concurs, iar cei cu înclinații sportive au jucat tenis de masă şi s-au plimbat cu trotinetele.

În cadrul Facultății de Drept, tinerii au avut ocazia să participe la un proces penal simulat şi au descoperit metodele secrete prin care polițiştii reuşesc să îi identifice şi să îi prindă pe infractori, în timp ce la Biblioteca Centrală Universitară, studenții Facultății de Medicină i-au învățat pe copii cum să acorde primul ajutor şi le-au arătat experimente atractive, precum reacția peştilor introduşi în diferite substanțe, cum sunt adrenalina sau valeriana.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat anual de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Județean Sibiu.

 

Iuliana Rof

 

 

Poze atasate
Creatii, degustari de produse si inventii stiintifice la "Noaptea Cercetatorilor 2016"
Creatii, degustari de produse si inventii stiintifice la "Noaptea Cercetatorilor 2016"
Creatii, degustari de produse si inventii stiintifice la "Noaptea Cercetatorilor 2016"
Creatii, degustari de produse si inventii stiintifice la "Noaptea Cercetatorilor 2016"
Comentarii