• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Danemarca Studentilor Erasmus

Danemarca Studentilor Erasmus

Cred că mulţi dintre studenţi au auzit de bursele Erasmus, chiar dacă nu ştiu detalii.

Este vorba de câteva luni, poate chiar şi un an, petrecute într-o altă ţară decât cea în care trăieşti. Înveţi despre cultura localnicilor, despre modul lor de viaţă şi, desigur, despre cum este să fii student în ţara respectivă.

Eu am trăit timp de aproape cinci luni într-un complex studenţesc de la periferia oraşului Aarhus din Danemarca. Trei luni mi le-am petrecut fără autobuz sau bicicletă. Am preferat să merg oriunde aveam nevoie, fie că era vorba despre bazar, mall sau la facultate. Bazarul era cel mai apropiat, trebuia doar să trec strada. Drumul spre mall era puţin mai lung, dar în douăzeci de minute ajungeam.

Facultatea era în mijlocul oraşului, la aproximativ cinci kilometri depărtare de locul unde stăteam. Mi-am impus încă de la sosirea în Aarhus că o să străbat această distanţă pe jos, atâta timp cât vremea, foarte schimbătoare, îmi permitea. Mulţi dintre colegii mei au preferat însă să îşi facă abonamente la autobuz sau să meargă cu bicicletele.

Orele de curs începeau la ora nouă şi jumătate dimineaţa. Cei care foloseau bicicletele sau autobuzul se trezeau poate la ora opt, cu un drum de aproximativ trei sferturi de oră în faţa lor. În zilele bune acelaşi drum îmi lua mie, o oră şi un sfert. Mă trezeam cel târziu la şapte şi jumătate, mă îmbrăcam, mâncam şi apoi o luam la drum. Nu aveam timp de pierdut uitându-mă în jur prea mult, dar întotdeauna era frumos sa văd cum se ridica întunericul de pe oraş, cum alţi pietoni mergeau lejer în jurul meu.

După terminarea orelor nu era nimic care să mă mai grăbească. De aceea, de cele mai multe ori îmi trebuiau doua ore la întoarcere şi ceva ce să-mi distragă atenţia de la monotonia traseului pe care îl parcurgeam. Întotdeauna ascultam muzică, la un moment dat fiind atât de obişnuită cu drumul care mă aştepta, încât ajungeam să şi citesc in timp ce mergeam.

Din păcate a trebuit să renunţ la mersul pe jos atunci când ploile şi vântul imprevizibil m-au udat de prea multe ori. Am fost primită cu bucurie în rândul numărului tot mai mare de studenţi care foloseau autobuzul pentru a se feri de intemperii. Era şi autobuzul un loc special în felul lui. Aveam cu cine să vorbesc şi cu cine să glumesc cei zece kilometri dus-întors de la complexul studenţesc pană la facultate.

Acel drum pe care şi acum mi-l reamintesc dacă mă gândesc la Aarhus o să îmi fie mereu drag pentru că, oricât de lung şi anevoios a fost, mi-a permis să văd o parte din oraş ca oricare alt danez de acolo.

Nu am fost singura care a ajuns sa studieze pentru un semestru în Danemarca, Alexandra si Andreea, ambele studente în Sibiu la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializările Comunicare şi Relaţii Public şi Jurnalistică au ales aceeaşi ţară atunci când au participat la programul Erasmus.

Alexandra a studiat în oraşul Viborg în semestrul primăvară-vară. Unul dintre evenimentele de care îşi aduce aminte cu drag a fost masa organizată de Primăria oraşului pentru noii locuitori.

La sosirea în Viborg Alexandra a primit o invitație din partea primarului, la un eveniment organizat pentru cei veniţi recent în Viborg. Deoarece, ca student internaţional a avut drept de şedere în Danemarca, a fost invitată şi ea alături de ceilalţi studenţi din străinătate.

Evenimentul a fost organizat într-o frumoasă după-amiază de mai, la un restaurant pe malul lacului. Toţi invitaţii au fost întâmpinaţi cu câte un pahar de şampanie la intrare, unde li s-a oferit şi o carte despre Viborg şi istoria sa, locurile de vizitat, precum şi bilete gratuite la diferite muzee, rezervaţii naturale sau chiar la piscina locală. "Bucurie mare pentru noi, mai ales la bugetul studenţesc!"glumeşte Alexandra.

A avut loc o prezentare power-point a împrejurimilor oraşului, locurile de atracţie turistică, posibilităţile de găsire a unui loc de muncă şi un discurs din partea primarului în care le dorea fiecăruia dintre cei noi veniţi în Viborg bun venit şi o urare să se simtă ca acasă pe perioada şederii. A avut loc o tombolă cu premii, după care au fost invitaţi să guste din bunătăţile aşezate pe masă: creveţi, brânzeturi, somon, prăjituri şi bineînţeles, câte un pahar de vin, bere, suc - după preferinţele fiecăruia.

"Toată lumea se bucura şi puteai vedea zâmbetul şi mulţumirea de a fi apreciat ca nou cetăţean al acelui oraş, un gest din partea primăriei, care mie personal mi s-a părut frumos şi care încurajează oamenii să se simtă parte din acea comunitate şi îţi arată respect faţă de tine, ca cetăţean, în primul rând, dar şi ca om, în general." spune studenta.

A petrecut o după-amiază frumoasă alături de restul colegilor ei veniţi din peste zece ţări de pe tot mapamondul, precum şi alături de alţi nou-veniţi în Viborg, s-au făcut şi prieteni şi cunoştinţe noi şi au rămas cu "încă o amintire frumoasă, pe care cu această ocazie v-o povestesc şi vouă!"

Nu doar Alexandra s-a bucurat de oraşul Viborg. Deşi a trăit în acelaşi oraş, Andreea şi-a amintit o cu totul altă parte a acestuia.

"Pot spune că în aceste patru luni am participat la mai multe activităţi şi evenimente sportive decât în oricare altă perioadă din viaţa mea." a declarat Andreea.

Viborg, oraşul unde a locuit, are o echipă de handbal feminin recunoscută în toată lumea. De fiecare dată când această echipă avea un joc, stadionul era plin. Energia din stadion era de nedescris. Fetiţe de şase ani îmbrăcate în culorile echipei strigau şi făceau galerie împreună cu danezi de toate vârstele. La sfârşitul meciurilor, jucătoarele erau asaltate de fani şi jurnalişti şi îi primeau pe aceştia cu braţele deschise.

Andreea a avut ocazia sa participe şi la meciuri de fotbal în acelaşi stadion, unde a jucat volei şi badminton cu studenţi din toată Europa. Mergea la înot de fiecare dată când îi permitea programul. De asemenea, după cum declară chiar ea, "am întâlnit mai mulţi biciclişti decât va puteţi imagina. Viborg este un oraş sportiv şi acest entuziasm pentru sport este contagios."

Pentru fiecare dintre noi timpul petrecut în Danemarca a fost marcat de lucruri diferite. Şi aşa o să fie pentru fiecare student care decide că merită să participe la programul Erasmus.

Laura Șoşa

 

 

Poze atasate
Danemarca Studentilor Erasmus
Danemarca Studentilor Erasmus
Danemarca Studentilor Erasmus
Danemarca Studentilor Erasmus
Danemarca Studentilor Erasmus
Danemarca Studentilor Erasmus
Danemarca Studentilor Erasmus
Comentarii