• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Dezbatere culturală bazată pe violenta interreligioasă şi interetnică

Dezbatere culturală bazată pe violenta interreligioasă şi interetnică

  Sala de lectură a Bibliotecii Județene Astra s-a dovedit a fi  neîncăpătoare pentru cei prezenți, în data de 10 martie, la dezbaterea interdisciplinară intitulată "Violență în numele religiei?" , organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu în cadrul proiectului "Dezbateri Culturale Sibiene".

La conferință au  participat  personalități importante din domeniul teologiei şi ştiințelor politice: referentul prof. dr. Radu Carp, profesor de ştiințe politice în cadrul Universității din Bucureşti  alături de pr. prof. dr. Dorin Oancea de la  Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Șaguna" şi conf. dr. Eugen Străuțiu de la Facultatea de Știinte Socio-Umane din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.

Inițiatorul acestui eveniment a fost prof. dr. Jürgen Moltmann, cercetător şi profesor-emerit al Universităţii din Tübingen, autor al prelegerii intitulată "Terorismul şi teologia politică". Lucrarea a reprezentat un punct de plecare important al discuției, astfel încât invitații au opinat despre tema lansată.

Prof. dr. Radu Carp şi-a exprimat opinia despre lucrarea lui Moltmann şi a dezbătut temele: teologia politica, terorismul, creştinismul şi islamul. "Lipsa unei autorități sau diminuarea legitimității sale are un efect şi asupra posibilelor teologii politice care se revendică de la aceste religii? Acestea sunt întrebări pe care Moltmann  nu  le formulează, dar care sunt esențiale pentru a înțelege cum anume religia poate să se adapteze la modernitate şi la curentele de idei şi la viziunile politice pe care aceasta le argumentează".

Conf. dr. Eugen Străuțiu face apel  la clasificare pentru a încadra terorismul şi teologia politică, enumerând  trei criterii: primordialism, instrumentalism şi constructivism, considerând că opera lui Moltmann se încadrează în a treia categorie, în sensul în care este cea mai rafinată, cea mai pretabilă la a propune politici.

"Consider că în cea mai mare parte a referatului s-a discutat despre teologia politică în sine. Însă în partea finală, tema este de natură mai concret teologică şi se referă în mod special,  la aceea iubire politică a duşmanului. Ideea este încărcată cu foarte mult conținut  teologic pentru că în ultimă instanță se pune problema  atitudinii creştine față de violență", a susținut  pr. prof. dr. Dorin Oancea.

Subiectul nu a fost ales întâmplător deoarece dialogul dintre biserică şi stat este esențial pentru o bună conviețuire.  

Temele proiectului "Dezbateri culturale sibiene" sunt de interes local, național si internațional, cu specific economic, social, spiritual şi moral. Dificultățile economice actuale au dus la pierderea valorilor tradiționale, la scăderea impactului factorului religios şi la diminuarea drastică a credinței religioase de a se putea  implica în problemele actuale ale societății.

  "Violența în numele religiei este omniprezentă în media. Eu ca teolog  mă simt provocat de aceste lucruri. Mă întreb dacă nu cumva modul în care eu însumi propun religia are legătură cu elemente de violență sau invers, cum putem  noi să fim cu adevărat actori  pentru pace, pentru rezolvarea conflictelor" a declarat prof. dr. Ştefan Tobler, director al Centrului de Cercetare Ecumenică.

La finalul evenimentului, participanții, studenții şi profesorii au fost invitați să răsfoiască ultimele publicații ale organizatorului, Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu.

Loredana Muntoiu

Iuliana Rof

Laura Matei

Poze atasate
Dezbatere culturală bazată pe violenta interreligioasă şi interetnică
Dezbatere culturală bazată pe violenta interreligioasă şi interetnică
Comentarii