• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Dezbatere pe tema - Violenţa în mass-media

Dezbatere pe tema - Violenţa în mass-media

Viitorii jurnalişti şi specialişti în Relaţii Publice împreună cu profesorii lor au fost invitaţi să participe în data de 24 martie, la o sesiune de formare pentru experţi şi operatori mass-media, desfăşurată la librăria Habitus. Evenimentul a fost moderat de reprezentanţi ai unor ONG-uri active în domeniul promovării egalităţii de şanse şi al combaterii violenţei.

Modul în care presa relatează subiecte psihologice şi psihiatrice distorsionează, adesea,  realitatea. Astfel se generează opinii încărcate de prejudecăţi din partea publicului.

"Noi vrem să remodelăm percepţia publică în raport cu maladia problemelor psihice, nu facem o critică asupra presei, ci doar expunem experienţele noastre în legătură cu această problemă", a precizat  psihologul Mugur Frăţilă, reprezentant al asociaţiei TONAL.

Pentru a înţelege mai bine scopul întâlnirii, psihologul i-a provocat pe studenţi la un exerciţiu: realizarea unei ştiri pornind de la cuvintele cheie bolnav psihic, uşa şi violenţă. Ideile acestora au fost comparate cu ştiri reale expuse de mass-media şi le-au fost date exemple de erori, percepţii şi prejudecăţi din presa de astăzi. Cuvintele cheie care se regăsesc în aproape toate ştirile de acest gen şi felul în care modelează percepţiile, creează sau întreţin imagini cu un conţinut agresiv şi stimulează emoţii primare negative. De exemplu, cele mai întâlnite erori sunt "maladia psihică este incurabilă, este egală cu violenţă, pacienţii psihiatrici trebuie, ,,eliminaţi" din societate, oamenii care manifesta un comportament nedorit primesc eticheta de,,nebuni".

În a doua parte a evenimentului, Camelia Proca, reprezentant al Asociației pentru Libertate si Egalitate de Gen, le-a prezentat participanţilor aspecte ale violenţei sexuale reflectată în mass-media. "Încercăm să schimbăm mentalităţi, în acest domeniu există foarte multe piedici. Violenta sexuală este forma de violenţă cea mai puţin recunoscută şi raportată, este o problemă mai frecventă decât ne dăm seama. Aceasta afectează disproporţionat feţele şi femeile, dar şi bărbaţii pot fi victime. La Sibiu, peste 12.000 de femei sunt victime ale violenţei sexuale", a prezentat aceasta.

Astăzi, violenţa sexuală ajunge deseori subiect de senzaţional. Dar contrar acestui fapt sunt şi cazuri în care mediatizarea în presă ajută la rezolvarea acestora. Un exemplu concret este cazul unei fete care a fost tâlhărită şi aproape violată de un şofer de taxi care folosea o siglă falsă. Odată ajunsă întâmplarea în presă, autorităţile s-au mobilizat, iar vinovatul a ajuns după gratii.

Jurnaliştii ar trebui să reprezinte vocea supravieţuitoarelor violenţei sexuale pentru ca publicul larg "să fie sensibilizat în faţa unor drame personale şi educat cu privire la consecinţele şi gravitatea agresiunilor sexuale". Acesta este îndemnul membrilor organizaţiei A.L.E.G.

Elena Andrei

Micu Mădălina

Comentarii