• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Dialog în oglindă între expertii de la Chisinău şi Tiraspol

Dialog în oglindă între expertii de la Chisinău şi Tiraspol

Facultatea de Știinţe Socio-Umane, prin Departamentul de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Studii de Securitate, a găzduit workshopul internațional "Analiza comparativă a dezvoltării pe cele două maluri ale Nistrului. Dialog Chişinău – Tiraspol", în perioada 26-29 martie.

Subordonat proiectului "Dezvoltarea ca soluție a conflictului transnistrean", evenimentul a fost organizat la inițiativa conf. univ. dr. Eugen Străuţiu, directorul Centrului de Cercetare în Ştiinţe Politice, în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean.

"Ideea acestui workshop este de a pune în dialog experţi de la Chişinău şi Tiraspol, care sunt interesaţi de analiza, evaluarea şi în dezvoltarea anumitor sectoare pe care noi le-am identificat ca fiind utile într-o analiză comparativă", a declarat conf. univ. dr. Eugen Străuțiu. Printre domeniile de dezvoltare incluse în dezbatere s-au numărat cel economic, politic, societatea civilă, mass-media sau drepturile omului. La discuții au asistat membri ai corpului diplomatic străin la Bucureşti şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al României. De asemenea, în public s-au aflat jurnalişti, profesori, masteranzi şi studenți din România şi Republica Moldova.

Prezentările au fost urmate de întrebările organizatorilor, apoi de un dialog extins la întregul grup de experți. Scopul workshop-ului a fost clar menționat de coordonatorul proiectului. "Văzând, comparativ, nivelul de prezentare pe cele două maluri ale Nistrului, noi vrem să facem o ierarhizare, vrem să înţelegem care sunt cauzele eventualelor fracturi şi discrepanţe între societatea de pe cele două maluri ale Nistrului şi, de acolo, să propunem soluţii către autorităţile de la Chişinău şi de la Tiraspol, pentru a reduce fracturile, discrepanţele şi a aduce un beneficiu de dezvoltare comunităţilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

Discuțiile se vor concretiza într-un raport cu propuneri de politici publice privind optimizarea aspectelor de dezvoltare ale societății dintre Transnistria şi Republica Moldova. Raportul va fi redactat în limbile română, rusă şi engleză şi va fi difuzat autorităților politice şi administrative, organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale şi ambasadelor interesate în monitorizarea şi soluționarea conflictului transnistrean.

Workshopul, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional pentru Europa şi Comunitatea Statelor Independente, prin Asistența oficială pentru dezvoltare implementată de către Ministerul Afacerilor Externe al României, a cuprins două zile de dezbateri, dar şi o scurtă vizită în Sibiu şi în împrejurimi, organizată la finalul proiectului.

 Paul Opricean

 

Poze atasate
Dialog în oglindă între expertii de la Chisinău şi Tiraspol
Dialog în oglindă între expertii de la Chisinău şi Tiraspol
Comentarii