• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Emotii de sesiune

Emotii de sesiune

Cuvântul la ordinea zilei, cel mai des întâlnit printre studenți, cu o răspândire pe cel mai vast tărâm al  emoțiilor, este sesiunea. Cuprinşi în maratonul nesfârşit al examenelor, studenții încearcă să-şi dozeze sentimentele  şi stările de panică,  să-şi tempereze frica şi să-şi solicite la maximum capacitățile de adaptare la stres şi oboseală. De la perioada liniştită, când studenții îşi permiteau răsfățul unui somn prelung, s-a trecut treptat la nopți nedormite, cu aromă de cafea şi zeci de cursuri împrăştiate, în dezordine creativă. Toate aceste stări sunt impulsionate de momentele premergătoare susținerii examenelor. Și, indiferent de an, sesiunea vine cu acelaşi bagaj de emoții pentru fiecare student.

De itinerarul sesiunii nu sunt scutiți nici studenții de la Jurnalism şi Relații Publice. De la boboceii într-ale vieții universitare, până la viitorii licențiați, toți au intrat în febra sesiunii.

Cei mai îngrijorați sunt studenții din anul I, însă pentru fiecare dintre aceştia, această perioadă are o conotație aparte. Ana Busuioc, studentă în anul I, Comunicare şi Relații Publice, ne-a spus: "Fiind în primul an de facultate, cuvântul "sesiune"  îmi trezeşte o senzație stranie, un fel de frică amestecată cu emoții şi condimentată cu o pierdere a timpului, spațiului şi concentrării. Dar experiența anterioară a perioadelor de examen din liceu  m-a învățat că aprovizionarea cu o doză bună de cafea şi ciocolată, mă mobilizează şi mă ajută să îmi fac zilele mai lungi, nopțile mai scurte şi examenele susținute". 

Cu o viziune optimistă este privită sesiunea şi de către Andrei Maier, student în anul I, Jurnalism: ,,Sesiunea pentru mine reprezintă în acest moment o încercare, deoarece este prima mea sesiune  şi pot spune că sunt destul de emoționat, dar consider ca voi face față şi îmi voi lua examenele, pe cât posibil. Nu pot spune că am început să mă pregătesc din timp intens, dar am învățat şi în timpul anului. Sunt anumite examene care nu par să-mi creeze probleme, dar sunt şi câteva care mă sperie din cauza complexității limbajului folosit în curs şi a volumului cursului".

Studenții din anii superiori sunt deja familiarizați cu acest proces şi vin cu sfaturi utile pentru începători. Cristian Lazăr, student în anul II, Comunicare şi Relații publice afirmă: ,,Pentru mine, aproprierea sesiunii nu mai reprezintă o provocare cum era în primul an de studii. Întotdeauna la început este mai dificil pentru că nu ştii cu ce ai de a face, îți este oarecum frică de necunoscut, însă până la urmă te obişnuieşti. Eu nu am emoții foarte mari când vine vorba de examene. Scap de ele încercând să fiu cât mai calm şi pozitiv în ceea ce le priveşte. Nu are rost să mă stresez, pentru că stresul acesta te poate face să pici un examen la care te-ai pregătit foarte bine. Încerc să le tratez, totuşi, cât de serios se poate,  pentru că ştiu că dacă mă pregătesc suficient de bine, nu are cum sa fie rău."

Fiecare dintre studenți încearcă să depăşească această perioadă apelând la cele mai diverse mijloace. Cristina Bălău, studentă în anul III, a găsit un mod eficient antistres: "E greu să mă stăpânesc atunci când sunt în fața profesorului şi ştiu că, deşi am citit de mii de ori cursul, cel mai probabil tot o sa uit ceva. Iar cel mai sigur mod prin care îmi depăşesc emoțiile e mâncatul de ciocolată – o grămadă de tablete de ciocolată zilnic".

Sesiunea ne este dată pentru a creşte în domeniul pe care am ales să-l îmbrățişăm, iar această creştere este rezultatul unor studii lungi şi pe alocuri anevoioase. Dar ea nu rămâne decât o treaptă în formarea personalității noastre. Puşi în fața materialului de curs, studenții dau dovadă de multă ambiție, muncă, efort, voință şi pasiune pentru ca într-un final să facă față cu brio şi acestei provocări a vieții, joc de emoții şi amalgam de trăiri studențeşti.

 

Corina Decuseară

 

 

Comentarii