• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Erasmus schimbă vieţi, deschide minţi

Erasmus schimbă vieţi, deschide minţi

De ce să alegi o bursă de şase luni sau un an în străinătate prin programul Erasmus? Câți bani primeşti lunar? Cum te poți descurca dacă nu ştii bine limba locală? În ce țări poți merge? Acestea sunt câteva din întrebările care au primit răspuns în cadrul "Erasmus Online Open Doors". Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a găzduit, joi, 12 martie, a doua ediție a ,,porților deschise" pentru programul de mobilități Erasmus, prin intermediul cărora studenții pot urma cursurile şi la alte universități din Europa.

"Erasmus+" se adresează tuturor studenților înscrişi la un program de studiu (licență, master şi doctorat). Aceştia pot alege fie mobilități de studiu, fie de practică. În urma accesării unei astfel de mobilități, ca urmare a unui proces de selecție, studenții pot alege universitatea la care să studieze, dintr-o țară a Uniunii Europene. Fiecare student va primi un grant lunar  cuprins între 450 de euro şi 500 de euro pentru mobilitățile de studiu şi între 650 şi 700 de euro pentru mobilitățile de plasament. Pe lângă mobilităţile menţionate, există şi programul SEE de studiu şi practică finanţat prin fonduri donate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein cu un grant lunar de 1200 EUR/lună+ 500 EUR transport şi asigurare.

Conf. univ. dr. Florin Sofonea, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe şi coordonatorul programului spune că studenţii revin schimbaţi în România şi cu o altă experienţă de viaţă. "Automat ne ducem într-un alt sistem, cunoaştem alţi colegi, vedem care ne este nivelul, ne dăm seamă într-un final că plecăm cu foarte multe temeri şi ajungem acolo şi ne dăm seama că suntem buni, că facem faţă, că muncim mai mult ca aici, iar atunci când ne întoarcem avem cu totul alte viziuni".

Conf. univ. dr. Răzvan Şerbu, prodecan pe probleme studenţeşti şi relaţii internaţionale, a îndemnat studenții sibieni să aibă mai mult curaj. "Erasmus devine un brand şi ar trebui ca toţi să şi-l dorească. Eu nu am avut această oportunitate, sper ca voi să profitaţi de ea. Este o experienţă regală, aceea de a călători în afară. De abia aşteptăm să vă întoarceţi şi să ne împărtăşiţi experienţa". 

Despre ce înseamnă aventura "Erasmus+" au vorbit şi studenţii sibieni care au încheiat deja stagiul de pregătire prin acest program.

"Este o experienţă profesională inedită, iar pe lângă această reprezintă şansa de a cunoaşte oameni noi, un popor nou, feluri culinare noi. Fiecare ar trebui să meargă să încerce, este o experienţă de viaţă.", a povestit Corina, studentă la Facultatea de Medicină, beneficiară a bursei Erasmus+ de practică în Galway, Irlanda.

"Am fost eu şi cu mine şi a trebuit să mă descurc, să îmi organizez programul, să îmi organizez banii, să ştiu cum şi pe ce să îi cheltui, să încerc să îmi fac loc şi pentru şcoală, activităţi casnice, dar şi pentru socializare. Lucrurile se vor schimba – oraşul, şcoala, colegii, vor fi mult mai diverşi şi va fi o provocare pentru voi să vă adaptaţi la toate aceste schimbări.", a spus Ingrid Levei, studentă în anul III la Istorie, beneficiară a bursei Erasmus+ în Turcia.

Selecția pentru viitoarele mobilități Erasmus va avea loc în lunile martie – aprilie ale acestui an. Procedurile care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de mobilitățile "Erasmus+" vor fi publicate atât pe site-ul ULBS, cât şi pe site-ul Departamentului de Relații Externe al Universității.

 Elena Andrei

Mădălina Micu

Comentarii