• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Eugen Simion, Doctor Honoris Causa

Eugen Simion, Doctor Honoris Causa

"În două decenii nu am făcut decât să revizuim valorile"

Universitatea noastră a mai adăugat o personalitate în cartea celor mai apreciați şi remarcabili academicieni. La propunerea Facultății de Litereşi Arte, prof. univ. dr. Eugen Simion a fost onorat cu cea mai înaltă distincție care poate fi oferită în cadrul unei universități, şi anume cea de Doctor Honoris Causa.Titlul i-a fost oferit academicianului în data de 21 iunie.

Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Facultății de Medicină, într-o atmosferă degajată, prietenoasă, impusă chiar de distinsul academician. Discursul acestuia a debutat cu o notă de amuzament, moment care i-a convins pe cei prezenți de umanitatea şi simplitatea apreciatului critic literar. "M-ați răsfățat!", a exclamat profesorul, acompaniat de râsete şi aplauze.

La eveniment au luat parte personalități remarcante precum rectorul universității, prof.univ.dr. Ioan Bondrea, preşedintele Senatului ULBS, prof.univ.dr.ing. Constantin Oprean, vicepreşedintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Marius Sala, decanul Facultății de Litere şi Arte, conf. univ. dr. Alexandra Mitrea şi nu în ultimul rând, prodecanul Facultății de Litere şi Arte, lect. univ. dr. Andrei Terian. Acesta din urmă a citit Laudatio pentru academicianul Eugen Simion. "Decizia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician profesor universitar doctor Eugen Simion se sprijină pe trei serii de argumente: în primul rând, pe activitatea remarcabilă a domniei sale în câmpul vieții intelectuale româneşti din ultima jumătate de secol; în al doilea rând, pe meritele pe care domnia sa le-a avut în dezvoltarea Universității "Lucian Blaga" din Sibiu; şi, deloc în ultimul rând, pe valoarea excepțională a operei sale critice.", a declarat lect. univ. dr. Andrei Terian în timpul ceremoniei.

În cadrul discursului său, Eugen Simion ne-a anticipat întrebările şi ne-am putut bucura de un discurs complex care a abordat numeroase teme. Acest fapt s-a datorat plăcerii de a vorbi în fața unui public atât de numeros, precum şi căldurii şi respectului cu care a fost primit."M-ați răsfățat că mi-ați dat acest titlu! Mă onorează!""Nu mai există astăzi un mit al marelui critic.(...) Nu s-a petrecut numai în critica românească, ci peste tot în lume.""Biografiile (în zilele noastre) nu sunt despre scriitori, ci despre celebrități.""Azi avem critici literari, dar nu avem o instituție a criticii literare. Va trebui să trecem la modelul occidental cu service du presse.""Media este puterea în critica actuală. Ne-a înghițit sau este pe cale. A înghițit şi literatura.""Bucuria mea este să semnalez existența unei generații tinere de critici. I-am aşteptat. Ei au din ce în ce mai mult curajul de a-şi spune opinia." Ceremonia s-a încheiat în aplauzele celor prezenți. Onorat, Eugen Simion a mulțumit Facultății de Litere şi Arte pentru înalta distincție şi celor prezenți pentru participare.

Cristina Bălău

Ioana Teodora Popescu

Poze atasate
Eugen Simion, Doctor Honoris Causa
Eugen Simion, Doctor Honoris Causa
Comentarii