• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Europa doar Occidentul

Europa doar Occidentul

Asociația Studia Oecumenica, împreună cu Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu, a organizat joi, 26 noiembrie, dezbaterea "Europa: doar Occidentul?" care a avut loc în Aula Magna a Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.

În cadrul acestei dezbateri culturale sibiene, auditoriul a putut participa interactiv la abordarea unor teme de interes actual cu specific economic, social, spiritual. Discuțiile au fost moderate de către cei doi referenți, prof. univ. dr. Pierro Coda din Italia şi scriitorul Andrei Pleşu  alături de prof. univ. Ioan Ică şi prof. univ. dr. Sorin Radu.  "Umanismul european: criză şi provocare" a fost subiectul tratat de Pierro Coda, iar scriitorul Andrei Pleşu a prezentat lucrarea "La est de vest şi la vest de est".

Andrei Pleşu, filosof, scriitor, jurnalist, reprezentând, totodată, o personalitate marcantă a vieții sociale, spirituale şi culturale din România, a adus în discuție subiecte de o actualitate majoră, Între Est şi Vest, între Bizanț şi Occident, ce are de dat Europa? Un alt subiect important a fost naționalismul. "Mi se pare normal să ții cu locul unde te-ai născut, să fii solidar cu istoria țării tale şi să socoteşti că, de vreme ce te-ai născut aici, este ceva providențial în acest lucru. Nu te naşti degeaba într-un anumit loc şi într-un anumit moment. Statutul național al unui om este un factor pe care trebuie să ți-l asumi. Am avut discuții cu un public de succes, care spune că poporul român este un popor de genii şi de victime, adică suntem extraordinari, dar nu ne iubeşte nimeni. Cu acest tip de gândire nu avem nicio şansă să progresăm, să ne civilizăm cu adevărat. Toți sunt patrioți la o sarma, dar când este să facem ceva pentru țara noastră, este negociabil", a precizat scriitorul.

Întrebat ce părere are despre reacția presei în urma incendiului de la clubul Colectiv, consideră că presa a profitat de tot ce a însemnat acea nenorocire pentru a face rating. Speră totuşi, ca studenții la jurnalism să dea dovadă de profesionalism şi să învețe cum trebuie să reacționeze într-o situație dramatică cum a fost cea din clubul Colectiv. 

Poze atasate
Europa doar Occidentul
Comentarii