• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Experienta ERASMUS în Danemarca

De ce Erasmus?

Am ales bursa Eramus deoarece, încă dinainte să încep facultatea, ştiam că vreau ceva mai mult decât simpli ani de studenţie. Să iau contact cu un alt mediu social, cu un alt sistem de învăţare, să vizitez o altă ţară, voiam ceva nou. Şi am avut noroc cu o prietenă care, prin intermediul experienţei personale, m-a convins numaidecât să aplic pentru această bursă. M-am pregătit pentru interviu, l-am luat, şi, cu toate că actele şi formalităţile mi-au dat ceva bătăi de cap, le-am finalizat la timp.

 

Întâlnirea cu necunosctul

Era prima oară când plecam la o distanţăatât de mare de casă, iar dorul m-a cuprins chiar înainte să părăsesc ţara. Emoţiile mă copleşeau când mă gândeam că ajung într-un loc străin, unde nu am nici măcar o cunoştinţă, dar, pe de altă parte, eram încărcată cu mult entuziasm. Nerăbdătoare să cunosc oraşul în care aveam să studiez pentru patru luni, am ajuns la destinaţie cu o săptămână înainte de începerea cursurilor.

De cum am pus piciorul in Viborg, Danemarca, frigul si vântul m-au asaltat; am crezut că voi mai avea nevoie de încă o valiză plină de haine groase. Peste câteva zile însă, am avut noroc de o neaşteptată şi dulce primăvară, care a durat cam o lună. Apoi, s-a întâmplat să fie când ploi, când vânt puternic, când soare, când toate la un loc.

Căminul la care sunt cazată este unul modern şi utilat cu tot ce ai nevoie, dar şi chiria este pe măsură. Însă nu e de mirare, căci Danemarca e o ţară scumpă, aş putea spune că totul costă dublu faţă de România. Din acest motiv, pe lângăbursă, cu siguranţă mai e nevoie de încă un sprijin financiar.

Ceea ce am observant încă de la început este că danezii sunt patrioți convinşi; aproape la fiecare pas găseşti drapelul Danemarcei, unele coroane daneze poartă chipul reginei  şi există chiar tradiţia de a pune steaguri în miniatură pe prăjituri. Pe lângă acestea, oamenii promovează şi practică sportul. Mereu vezi pe cineva alergând sau mergând pe bicicletă, indiferent de vârstă sau de vreme.

Am fost uimită când am realizat că majoritatea oamenilor de aici ştiu engleză. Şi nu mă refer doar la studenţi sau cadre didactice, ci şi la pensionari sau copii de şcoală generală. O altă noutate pentru mine a fost să văd cum arta este prezentă pretutindeni: în grădiniţe, şcoli, facultăţi, diferite insituţii, chiar şi pe stradă.

 

Experienţa universitară

Nu pot să descriu cât de bucuroasă am fost încă din prima zi, când am luat contact cu facultatea gazdă, Via University College. Pe lângă sălile obişnuite de curs, aceasta dispune de o sală de sport, o cantină spaţioasă, o bibliotecă, o sală de dramă şi o sală de muzicădotată cu o varietate de instrumente muzicale. Te poți relaxa în holul amenajat cu fotolii confortabile, o masă de ping-pong, una de biliard plus alte câteva jocuri. Iar cel mai important este că orice student are acces la aceste lucruri, chiar şi în timpul liber.

Atmosfera de la cursuri este una destinsă, profesorii sunt răbdători şi deschişi. Ei implică toţi studenţii în activităţile didactice şi accept orice idee, oferindu-ne astfel, atât libertate, cât şi responsabilitate. Aplică des metoda de învăţare learning by doing (învățarea prin practică), care, din punctul meu de vedere, este mult mai eficientă decât altele.

Universitatea ne-a oferit cursuri gratuite de limbă daneză, excursii în afara Viborgului, bilete la diferite activităţi culturale, şi sportive. Astfel, am avut posibilitatea să cunosc noi culturi, să întâlnesc oameni noi din toate colţurile lumii cu diferite tradiţii, stiluri de viaţă şi experienţe; chiar simt că am trăit în diversitate.

La rândul lor, studenţii internaţionali sunt sociabili, entuziaşti şi dornici de noi experienţe; e imposibil să nu-ţi faci câţiva prieteni printre ei.

  Indiferent de profilul studiat sau de aspiraţii, recomand oricărui student să profite de această ocazie, pe care, cu siguranţă, nu o va putea uita uşor.

 

Denisa Dobre

Comentarii