• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Facultatea de Litere si Arte

Facultatea de Litere si Arte

Locul I la nivel național

 

                Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu este una din cele mai prestigioase şi dorite facultăți. Aceasta se caracterizează prin programele de rang înalt pe care le oferă studenților, precum bursele Erasmus, DAAD sau Confucius. Meritele instituției sunt recunoscute de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

                Facultatea, prin programele oferite de domeniul Artele spectacolului, a fost poziționată pe locul I la nivel național, conform celor mai recente ierarhizări ale MECTS. În cadrul aceloraşi ierarhizări, domeniul Filologie a fost clasat tot pe locul I în regiunea Centru.

               

O specializare necesară în condițiile dezvoltării sociale, economice şi culturale a oraşului

 

                Facultatea de Filologie şi Istorie de la Sibiu a fost înființată în anul 1969 din nevoia refacerii valorilor tradiționale, prin recâştigarea ponderii cultural-ştiințifice. Un alt motiv care a dus la apariția facultății l-a constituit nevoia de a încadra oraşul printre marile centre ale țării.

                La scurt timp după apariție, Facultatea de Filologie şi Istorie a devenit un centru cultural şi spiritual foarte important. Astfel, s-a impus în spațiul sibian ca o specializare necesară în condițiile dezvoltării sociale, economice şi culturale ale oraşului.

                Primul decan al facultății a fost profesorul Nicolae Lupu, director al Muzeului Brukenthal în perioada 1948-1969 şi şef al Secției din Sibiu a Academiei Române. Acesta a avut un rol important în dezvoltarea înfloritoare a facultății din acea perioadă.

                La începutul perioadei postdecembriste, Institutul de Învățământ Superior, din care făcea parte şi Facultatea de Litere, Istorie şi Drept a devenit Universitate prin Hotărâre de Guvern. În 1993, datorită diversificării programelor de studiu, Facultatea de Drept s-a despărțit de cea de Litere şi Istorie, fiind redenumită, Facultatea de Litere, Istorie şi Jurnalistică. În anul 2002 Facultatea de Litere, Istorie şi Jurnalistică s-a reorganizat, luând naştere trei instituții de sine stătătoare şi anume Facultatea de Jurnalistică, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu şi Facultatea de Litere şi Arte.

                Începând cu anul 2005, facultatea şi-a desfăşurat activitatea în conformitate cu Declarația de la Bologna. Astfel, urmează şi în prezent prevederile Programului Spațiului european al Învățământului Superior.

 

Oferta educațională

 

                Facultatea de Litere şi Arte oferă o paletă largă de specializări în cadrul studiilor universitare de licență şi masterat.

                Studiile universitare de licență se întind pe durata a şase semestre, respectiv 3 ani. Acestea se împart în patru categorii şi anume Științe umaniste, cu domeniile Limbă şi literatură şi Limbi Moderne Aplicate, Biblioteconomie, Științe sociale şi politice, cu domeniul Științe ale comunicării, Științe sociale şi politice cu domeniul Studii culturale şi nu în ultimul rând, Domeniul arte – Teatru.

                Științele umaniste dispun în cadrul domeniului Limbă şi Literatură de câteva specializări adiacente, după cum urmează: Limba şi literatura română şi o limbă şi literatură străină (respectiv engleză, franceză sau germană), Limba şi literatura chineză şi limba şi literatura engleză, Limba şi literatura engleză şi o limbă şi literatură străină (respectiv germană sau franceză), Limba şi literatura germană şi o limbă şi literatură străină (respectiv engleză sau franceză) şi Limba şi literatura franceză şi o limbă şi literatură străină (respectiv germană sau engleză). În cazul ultimelor 3 specializări, studentul are opțiunea de a alege în locul celei de-a doua limbi şi literaturi străine, limba şi literatura română.

                În cadrul celui de-al doilea domeniu, Limbi Moderne Aplicate, studenții au posibilitatea de a alege din următoarele specializări: Limba engleză şi o limbă străină (respectiv franceză sau germană), Limba germană şi o limbă străină (respectiv franceză sau engleză) şi Limba franceză şi o limbă străină (respectiv engleză sau germană).

                Științele sociale şi politice dispun, în cadrul domeniului Științe ale comunicării, de o singură specializare şi anume Biblioteconomie şi Știința informării. Următoarea categorie cu acelaşi nume oferă, în cadrul domeniului numit Studii culturale, specializarea Studii americane.

                Domeniul arte-teatru oferă studenților oportunitatea de a participa la două specializări. Acestea sunt Artele spectacolului (Actorie) şi Teatrologie- Management cultural.

                Ofertele educaționale pentru masteranzi se prezintă cu 18 programe în care se încadrează masteratele de profesionalizare, masteratele de cercetare, precum şi masteratele de complementaritate. Durata studiilor este de patru semestre, respectiv 2 ani.                           

 

Parteneriatele atractive şi renumite

 

                Facultatea de Litere şi Arte întreține legături strânse cu personalități şi instituții din țară şi din străinătate prin intermediul parteneriatelor. Astfel, studenții au oportunitatea de a învăța de la lectori reprezentanți ai Ambasadelor Germaniei, Austriei, Americii, Franței şi Chinei. De asemenea, se bucură de prezența profesorilor de prestigiu din universități europene şi americane care susțin conferințe în oraşul nostru.

                Câteva dintre parteneriatele academice ale Facultății de Litere şi Arte sunt Convenția de parteneriat privind colaborarea ştiințifică şi culturală cu Universitatea Phillip din Marburg, Programul Socrates, program încheiat cu Universitatea din Hull, Universitatea Liverpool Hope, Universitatea Carl von Ossietzky, Universitatea Aristotel din Thessaloniki, Universitatea Artois şi Universitatea Michel de Montaigne.

 

Cristina Bălău

Cătălin Zdârcea

 

Comentarii