• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

FITS - un "Dialog" de la egal la egal interviu cu Constantin Chiriac, Directorul festivalului

FITS - un "Dialog" de la egal la egal interviu cu Constantin Chiriac, Directorul festivalului

FITS este creația Pygmalionului Constantin Chiriac, care acum 20 de ani a dat viață teatrului sibian, transformându-l într-o atracție de talie mondială. Proiectul a început sfios şi s-a dezvoltat grandios. A debutat  cu opt speectacole din trei țări şi a ajuns să găzduiască anul acesta, la cea de-a XX-a ediție, 350 de spectacole cu 60.000 de spectatori pe zi. Ediția de anul acesta a stat sub semnul Dialogului, iar spectacolele de teatru, balet, concertele, inaugurarea Aleii Celebrităților au fost liantul care a facut legatura între generații şi între popoare. S-a depăşit bariera lingvistică, socială, culturală şi pentru 10 zile oamenii au fost uniți de magia artei. "Oriunde te duci, să încerci să fii viu şi activ şi să găseşti formulele prin care să fii pe picior de egalitate“, este îndemnul d-lui Constantin Chiriac către noua generație.

 

Cu ce gânduri ați încheiat a-XX-a ediție FITS?

FITS este sub semnul construcției, este un festival pe care l-am gândit în acord cu viața, răspunde la toate provocările. Întotdeauna există un model managerial, legături, proiecte, o linie conducătoare care dezvoltă festivalul.

Am înțeles că cea mai importantă investiție este în oameni. Faptul că noi aducem calitate , selectăm foarte atent toate spectacolele, face în aşa fel încât publicul care crede în noi, să meargă la toate propunerile noastre, oricât de trăznite ar putea fi.

De la experiment până la spectacole în care apare miracolul bătând într-o masă, cum a fost Karbido din Polonia sau spectacole incredibile din biserici, catedrale, sinagogă, au avut un impact incredibil asupra oamenilor.  Persoane de toate vârstele şi categoriile sociale au participat la spectacole. Am reuşit să punem în dialog un oraş întreg , să-l facem să fie un dialog.

Ce înseamnă pentru tineri implicarea în programul de voluntariat?

Festivalul are o continuitate, o legatură cu tinerii şi chiar dacă majoritatea adulților spune că generația de azi  este iresponsabilă sau nu citeşte destul, eu spun că tinerii au de partea lor viața. Noi trebuie să înțelegem că ei sunt generația care vine după noi şi trebuie să încercăm să purtăm un dialog cu ei nu să le impunem propria noastră judecată. Să formăm în tineri puterea de a face conexiuni, capacitatea de-a se juca, de-a improviza, de a-şi asuma nişte lucruri şi de a reacționa în numele acelei asumări şi atunci vom avea în mod cert tineri altfel. Avem mii de tineri care aplică pentru programul de voluntariat şi doar cei mai buni dintre ei sunt selectati. Avem voluntari din țară dar şi din Japonia, China care vin să vadă şi să înțeleagă ce înseamnă acest festival,  care sunt mecanismele prin care l-am pus pe picioare şi cum e gândită această strategie a relației directe dintre oameni.

Bineînțeles, că este o mândrie pentru ei sa fie în raport cu toți artiştii, să vadă spectacole, să ajungă la clubul festivalului.

FITS este un răsfăț de 10 zile. Cum faceți să rămâneți în top şi chiar să depaşiți asteptările?

Normal că este un răsfăț, când în Sibiu, oamenii pot vedea Sasha Waltz din Berlin, piese ale teatrului Odeon din Paris sau Tokyo Metropolitan plătind un bilet între 15-20 lei.

Noi avem grijă de spectatorii nostri. Uitați-va numai ce înseamna Faust. Este un pol de atracție care adună lumea la Sibiu şi care dă mândrie oraşului. Toată lumea vrea la Faust şi ce-i extraordinar este faptul că cei care vin, înțeleg că este un miracol, şi avem cazuri care vin şi de doua, trei ori şi alți spectatori care au venit şi de 10 ori.

Voi aduce de fiecare dată pe cei mai buni,  asta mi-am impus. Totul este programat, nimic nu se face pe genunchi. În timp ce se desfăşura ediția de teatru de anul acesta, noi gândeam pentru viitor, planificam "mâine". Am semnat contracte până în 2019. Totul se face în timp, iar succesul aduce succes şi credibilitatea aduce credibilitate.

De ce l-ați ales pe Smiley să concerteze la deschiderea FITS?

Este important ca într-o politică culturală să atrag şi publicul care nu vine la teatru. Ei nu trebuie condamnați! Dacă ne gândim la începuturile sfioase ale festivalului, când aduceam primele companii de teatru de stradă şi apăreau actorii pe picioroange, copiii o luau la fugă, bunicuțele îşi făceau cruce, acum se dau frumos la o parte şi îi lasă să treacă. S-au transformat lucrurile.

Am înțeles că sunt o armată de tineri care îl iubesc pe Smiley, dar care nu stiu ce e fenomenul teatral. Atunci, lângă Smiley am pus Titanick, cea mai mare companie de teatru  de stradă din Germania. În clipa în care îl aplaudă pe Smiley, văd şi un spectacol de teatru, şi în mod cert, 10-20% sunt impresionați.  La fel e şi în cazul Loredanei, al lui Vunk, şi tuturor celorlalte  trupe pe care le aduc, încerc să am un dialog cu toate formele de public. Nu lăsăm nimic la voia întâmplării, totul e gândit.

Teatrul este foarte apreciat în Sibiu iar spectacolele se joacă cu casa închisă. Ne putem aştepta la o sală de teatru mai spațioasă? 

Voi face în 4-5 ani, cel mai frumos teatru din Europa.  Va fi o sală de 500, una de 300, alta de 150 de locuri. Cele trei săli se vor putea uni, pentru marile spectacole,  cum ar fi Cirque du Soleil, spectacole de operă, concerte rock etc. Scopul principal îl reprezintă, însă, o sală mare de congrese,  pentru că în clipa de față, nu avem aşa ceva în România.

O să aveți o stea pe Aleea Celebrităților?

Probabil când nu voi mai fi. Eu nu am făcut Aleea Celebrităților pentru mine şi nu cred că în momentul de față este important să am o stea cu numele meu.

Am o altfel de filosofie : Eu sunt şi fac! E viața noastră. E timpul nostru şi e important să ne luăm în serios.

 

Alina Pănăzan

 

Comentarii