• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Frenezia cusăturilor decorative

Frenezia cusăturilor decorative

Olimpia Dobrotă, fostă studentă a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, este câştigătoarea trofeul  "Be Creative"  2013, pentru colecţia Frenezia cusăturilor decorative.

A studiat designul vestimentar la Facultatea de Istorie şi Patrimoniu şi Designul Produselor Textile la Facultatea de Inginerie. În prezent studiază în Italia, la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano.

Olimpia a acordat un interviu pentru UpDate, în care povesteşte despre colecţiile ei, despre ea şi bineînţeles, despre pasiunea ei din care a făcut carieră.

 

- Ce te-a determinat să alegi acest drum al creaţiei vestimentare? Ce te-a atras la această meserie?

- Îmi amintesc din copilărie cum am învățat de la mama să-mi realizez singură diferite produse vestimentare, la început lucrate manual şi apoi la maşina de cusut.

Întotdeauna căutam să fac modele noi pe care le desenam şi apoi le realizam. De-a lungul timpului a devenit o pasiune, iar faptul că găsesc o sursă de inspiraţie în fiecare lucru care mă înconjoară, îmi uşurează drumul în domeniul creației vestimentare.

Consider că pentru a practica această meserie este nevoie şi de o abilitate practică, îndemânare, iar ca designer vestimentar este nevoie să poți crea structuri textile noi, sa desenezi, dar şi să ştii să lucrezi cu materialele textile, să experimentezi idei noi. Eu am ales să fac o meserie în acest domeniu, nu numai pentru că îmi place ceea ce fac, ci şi pentru că am acumulat o experiență amplă, care mă ajută să progresez şi să merg mai departe.

- Cum ţi-ai început cariera?

- Cred că la început era pasiunea mamei pentru lucrul manual, iar eu de mică am crescut alături de mama care mă învăța să croşetez, să tricotez şi să cos la maşină diferite modele din arta decorativă sau vestimentație.

De-a lungul anilor, am învăţat să fac foarte multe lucruri practice şi astfel, mi-am dezvoltat îndemânarea de care este nevoie atunci când lucrezi cu materiale textile. A fost nevoie de foarte multă muncă în atelier, apoi am început să particip la diferite competiții naționale şi internaționale din care am învățat care sunt etapele ce trebuie parcurse atunci când realizezi o colecție vestimentară.

M-au ajutat mult diferitele colaborări pe care le-am avut, respectiv munca în echipă, toate acestea au contribuit la creşterea mea pe plan profesional. Cunoştințele pe care le-am acumulat în urma experiențelor trăite în afara țării m-au influențat pozitiv.

- Care este colecţia ta de suflet?

- Pot să spun că fiecare colecție este de suflet atunci când o elaborez pentru că investesc în ea totul. După ce este finalizată o colecție, apar idei noi şi dorința de a începe un nou proiect.

În momentul de față colecția preferată este cea la care lucrez şi cu care am participat la Festivalul de Modă şi Design "Be Creative" 2013 şi care este inspirată din cusăturile tradiționale româneşti. Mai precis, am realizat lucrări care includ elemente decorative de tip lasetă, obținute prin croşetarea şi coaserea firelor de lână pe o țesătură de lână. Pentru mine este o colecție specială, deoarece cu mult timp în urmă am început să mă gândesc la o astfel de colecție şi îmi doream să transpun în creații vestimentare cusăturile pe care le-am învățat de la mama şi astfel să păstrez o valoare moştenită.

- Care îţi sunt sursele de inspiraţie?

- Inspirația pentru vestimentație vine din orice îmi atrage atenția: o linie sau o formă interesantă, un element din natură, din arhitectură, din orice lucru care mă înconjoară sau din trăirile interioare, dar pentru a exista o bună organizare, în special când realizez o colecție, îmi aleg o temă, după care fac o mică documentare pe tema respectivă şi apoi îmi aleg un element de bază care să se regăsească în ținutele create pentru a oferi unitate colecției.

- Ce sfaturi ai oferi unui tânăr designer?

- În primul rând aş spune că dacă îți doreşti cu adevărat un lucru, atunci trebuie să te implici 100%, iar în acest domeniu este nevoie de multă muncă. Pe tineri pot să îi sfătuiesc, să nu scape ocaziile care apar în viață, când sunt provocați să facă ceva nou şi să se implice în diferite proiecte sau competiții deoarece, cu fiecare pas pe care îl fac, se apropie de țelul propus. Mult succes şi creativitate le doresc!

Ioana Radu

Anda-Maria Mircevi

 

Comentarii