• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Îndrăgostitii de Cioran - Colocviu international la Sibiu

Îndrăgostitii de Cioran - Colocviu international la Sibiu

 "Transfigurări" (Transfigurations) este tema celei de-a  XVIII-a ediții a Simpozionului Internațional "Emil Cioran" care, după un an de întrerupere, s-a desfăşurat în perioada 16-18 mai.  Cu această ocazie a avut loc dezvelirea bustului scriitorului Emil Cioran în faţa casei părinteşti din Răşinari şi s-au oferit medalii postmortem scriitorilor Irina Mavrodin şi Eugene van Itterbeek .

"Cred că ar trebui să sărbătorim cele două personalități care au regizat şi îmbogățit de aproape douăzeci de ani acest colocviu şi care nu mai sunt cu noi, doamna Irina Mavrodin şi domnul Eugene van Itterbeek, cărora le mulţumim că ne-au lăsat asemenea colocviu pe care dorim să îl reluăm, să se desfăşoare anual", a declarat coordonatoarea colocviului, lect. univ. dr. Mihaela-Genţiana Stănişor.

La lucrările simpozionului au participat numeroşi cercetători români şi străini, personalităţi din viaţa academică şi culturală, printre care iniaţiatoul acestei manifestari internţionale, prof. univ. dr. Ion Dur de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Sibiu, inițiatorul conferinței Cioran, conf. univ.dr. Alexandra Mitrea, decanul Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu, Nicolas Cavaillès de la Paris, autorul unor cărți despre Cioran şi editorul lucrărilor sale din Pléiade, în colaborare cu Aurélien Demars. Deasemenea, pentru prima dată la Sibiu s-au aflat şi Sara Danièle Bélanger Michaud din Canada, care şi-a publicat teza de doctorat cu titlul "Cioran sau resturi de scriere sacră", Caroline Laurent din Sorbona şi Josef Schovanec din Franţa, aflaţi pentru prima dată în Sibiu. Au mai luat parte la simpozion marii admiratori ai lui Cioran şi păstrătorii acestei tradiţii cultural-acadmice Gabriel Popescu, Marin Diaconu, editor în colaborare cu Eugen Simion ai lucrărilor lui Cioran, Mircea Lăzărescu, Aurel Cioran, fratele filosofului, Marius Dobre, Mihai Popa, actriţa Genoveva Preda.

La atelierul de traduceri organizat pentru studenţi nu a lipsit traducătorul în portugheză a operei de debut a lui Emil Cioran, "Pe culmile disperării". Dintre participanţi îi mai amintim pe Virginia Popović şi Pavel Gătăianțu din Serbia, care conduc revista Europa, Sorin Lavric din Bucureşti, specialist în Constantin Noica şi redactor al revistei România Literară.

Textele comunicărilor din acest an vor fi publicate în Actele Colocviului, volum care va fi dedicat profesorului univeristar Eugene Van Itterbeek, iar organizatorii speră că va fi publicat în această toamnă la o editură din Franţa.

"Mi se pare fascinantă pasiunea pe care Emil Cioran a declansat-o, aducând pe meleagurile noastre cercetători străini, chiar şi de pe alte continente. A fost copleşitor că toţi ne-au răspuns la invitaţii şi că au depus numeroase eforturi pentru a fi alături de noi în decursul celor 3 zile de desfăşurare a simpozionului. Toţi participanţii au fost extrem de impresionaţi " a declarat coordonatoarea simpozionului, lect. univ. dr.  Mihaela-Genţiana Stănişor.

Emil Cioran a fost un filozof şi scriitor român născut la Răşinari dar stabilit în Franța, unde a trăit până în ultima sa zi fără să ceară cetățenia franceză. Există câte o stradă ce poartă numele său la Paris, Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Răşinari.

Organizatorii Simpozionului au fost Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii “Lucian Blaga" din Sibiu, departamentul de Studii Române în colaborare cu Biblioteca “Astra" din Sibiu, Centrul cultural Interetnic “Transilvania" şi Primăria din Răşinari, iar partener media a fost Radio Târgu-Mureş.

Ioana Radu

 Anda Mircevi

 

 

Poze atasate
Îndrăgostitii de Cioran - Colocviu international la Sibiu
Îndrăgostitii de Cioran - Colocviu international la Sibiu
Îndrăgostitii de Cioran - Colocviu international la Sibiu
Comentarii