• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Initiere în paradigma pedagogiei de proiect la Sibiu

Initiere în paradigma pedagogiei de proiect la Sibiu

Prima ediție a Conferinței Naționale a Studenților de la Pedagogia Învățământului Primar şi Preşcolar (PIPP) cu titlul "Profesorul – temelia profesiilor" s-a desfăşurat la Sibiu, la Facultatea de Drept "Simion Bărnuțiu", la finalul lunii aprilie.

Pedagogia de proiect reprezintă un set de sarcini în care toți elevii pot să se implice şi pot să joace un rol activ, în funcție de capacitățile şi interesele acestora. Profesorii din învățământul primar şi preşcolar pot să facă o învățare centrată pe aptitudinile şi nevoile elevului.

Conferința a fost structurată pe şase ateliere: limbă şi comunicare – experiențe practice; abordări integrate în domeniul ştiințelor; profesorul etic, profesorul care nu discriminează; atelier creativ de muzică şi arte plastice; pedagogie experimentală; tehnici pentru dezvoltarea personală. Studenții participanți au asimilat cunoştințe în ceea ce priveşte gestionarea emoțiilor şi dezvoltarea personală, accentuarea schimbului de bune practici, obținerea unui feedback metodic, crearea unei culturi şi practici muzicale, explorarea de mesaje ale limbajului vizual, exersarea unor metode şi tehnici de management al clasei.

 "Am apreciat faptul că nu a fost o conferință în care doar s-a vorbit, ci s-a şi făcut ceva. A fost o inițiativă foarte bună şi foarte bine gândită. Dat fiind faptul că am fost direct implicată în două ateliere, cel de ştiințe şi cel de muzică, consider că am asimilat foarte multe cunoştințe pe baza temelor abordate. În ceea ce priveşte atelierul de muzică am învățat că, pentru a cânta, nu ai nevoie de investiție, ci de imaginație. A fost o experiență minunată", ne-a spus Alina Ungureanu, studentă la PIPP Sibiu.

Conf. univ. dr. Adriana Nicu, coordonatorul conferinței, a subliniat noutatea acestei paradigme: "Pedagogia învățământului primar şi preşcolar este un program de studiu care implică sensibilitate, dragoste de om, iubire pentru copii. Profesorii pentru învățământul primar şi preşcolar lucrează cu cea mai sensibilă materie umană - copilul. Profesorul Ioan Nicola spunea că a educa înseamnă "a scoate copilul din starea de natură şi a-l conduce în starea de cultură".  Titlul conferinței noastre: "Profesorul – temelia profesiilor" întăreşte ideea că pregătirea inițială pentru meseria de profesor este esențială, deoarece aceasta asigură un soclu solid pentru toate celelalte meserii".

 Printre invitați s-au numărat: prof. Delia Stoicescu, inspector pentru învățământul preşcolar şi învățământ special Sibiu, prof. Diana Bucuța, inspector la învățământul primar, Ioan Cârțău, inspector la învățământul primar, prof. univ. dr. Daniel Mara, prodecan al Facultății de Drept "Simion Bărnuțiu".

Cei aproximativ 100 de studenți  de la specializarea PIPP din şase centre universitare din țară: Universitatea "Babeş Bolyai“ Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea "Aurel Vlaicu“ Arad, Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacău şi Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, au primit diplome care recunosc competențele pe care şi le vor forma în funcție de atelierul pentru care au optat.

 Iuliana Rof

Loredana Muntoiu

 

 

Poze atasate
Initiere în paradigma pedagogiei de proiect la Sibiu
Initiere în paradigma pedagogiei de proiect la Sibiu
Comentarii