• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Întâlnire la cel mai înalt nivel

Întâlnire la cel mai înalt nivel

Rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, a participat la întâlnirea Biroului Permanent al Consiliului Național al Rectorilor, la invitația Preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru a discuta probleme generale despre învățământul superior.

Ioana Bărbulescu: Cum a decurs întâlnirea şi cine au fost participanții?

Ioan Bondrea: Au fost prezenți 11 vicepreşedinți, un preşedinte interimar şi un secretar care formează biroul permanent al Consiliului Național al Rectorilor. Alături de noi a fost şi Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, care ne-a cerut permisiunea de a veni, având rol de observator şi sigur noi am admis participarea. De asemenea, au fost prezenți şi consilierii Preşedintelui. A fost o discuție de aproximativ o oră şi jumătate privind partea importantă din învățământul superior. Am abordat necesitatea creării unui nou pact pe educație, pentru că e timpul să se treacă de la vorbe la fapte în ceea ce priveşte educația ca prioritate, deoarece atunci când ai un om instruit ai şi sănătate în sistem.  

În cei 25 de ani, de după Revoluție, România a avut două mari atuuri în ceea ce priveşte atragerea companiilor mari în România. În primul rând a avut forță de muncă bine calificată şi în al doilea rând salariile. În ceea ce priveşte salariul acest lucru nu poate continua la nesfârşit deoarece toată lumea îşi doreşte ca acestea să crească, în anumite zone a crescut destul de mult şi atunci trebuie să ne păstrăm atuul legat de forța de muncă bine calificată. Pentru aceasta este nevoie de educație, este nevoie de învățământul terțiar, este nevoie de activități în preuniversitar şi în universitar.

I.B.: Ce alte teme au fost abordate în cadrul întâlnirii?

Ioan Bondrea: Am abordat problema Legii Educației, iar Consiliul Național al Rectorilor şi-a exprimat dorința de a avea o lege a educației distinctă de cea preuniversitară, explicându-i Preşedintelui că sunt actori diferiți în cele două părți unde diferă nu numai actorii ci şi finanțarea, respectiv la cel preuniversitar intervine Consiliul Local – Primăriile, iar la cel universitar există bugete la nivel național, aşadar e necesar să facem două legi distincte.

Mai mult decât atât, s-a ridicat problema finanțării, ca student echivalent, fiind subliniată şi ideea că un inginer la Continental Sibiu sau Braşov are aceleaşi cerințe ca un inginer de la Continental Germania, diferența fiind că pregătirea unui inginer în Germania la Politehnică ajunge undeva la 10.000 euro, iar în România ajunge la aproximativ 900 de euro, iar pentru a rămâne în competiție trebuie să creştem finanțarea pe student echivalent.

De altfel a mai fost abordată şi problema autonomiei, pentru că în Constituție se spune foarte scurt că se garantează autonomia universitară, neprecizându-se însă ce înseamnă aceasta. Noi vrem ca o autonomie universitară să cuprindă o autonomie financiară, astfel încât să ai această independență a universităților față de  alte structuri.

I.B.: Această primă întâlnire a fost începutul unor sesiuni, urmează să continuați întrevederile?

Ioan Bondrea: Da, domnul Preşedinte  a spus că e o uşă deschisă şi că aşteaptă să ne întâlnim periodic şi să începem concret rezolvarea unor probleme. Eu am spus foarte clar că este important ca în prima etapă să creionăm o nouă lege a educației, dar o lege care să vină din sistem şi nu din zona politicului. Ne bucurăm că avem această uşa deschisă, acest dialog care va continua pe elementele importante în ceea ce priveşte educația.

I.B.: Credeți că aceste întâlniri vor avea realizări concrete în cadrul universității noastre?

Ioan Bondrea: Concret este că vom participa la clasificarea universităților, la realizarea metodologiei, că se vor desemna oameni care să lucreze efectiv la un proiect, fie ca e vorba despre legea educației sau despre alt proiect şi apoi se vor discuta în biroul permanent al C.N.R., se vor aproba şi transpune de către acesta, prin Minister în Guvern. 

I.B.: Într-un cuvânt a fost o întâlnire care a avut roadele pe care le aşteptați?

Ioan Bondrea: Modul în care am văzut că a apreciat Preşedintele întâlnirea noastră dar şi noi, rectorii, considerăm că a fost o întrevedere binevenită şi cu siguranță sper să se vadă şi urmările.

Comentarii