• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Interculturalitate universitară în Orientul Îndepărtat

Interculturalitate universitară în Orientul Îndepărtat

Domnule Rector, v-ați întors de curând dintr-un periplu asiatic. Care sunt rezultatele acestei vizite?

Am fost în trei locuri pentru a face noi parteneriate cu Universități din Asia şi pentru a întări parteneriatele pe care le avem. Motivul este faptul că internaționalizarea ni se pare o soluție foarte bună pe ULBS, atât din punct de vedere al circuitului internațional în care trebuie să se găsească Universitatea, dar şi ca sursă bună de finanțare.

De ce ați ales Asia?

Am ales prin simplu fapt că am fost invitat în acea parte a Asiei, şi anume am fost invitat de către ambasadorul României în Seul, domnul Călin Fabian, pentru a participa la o ofertă educațională şi ştiințifică şi pentru că a găsit câteva universități, institute de cercetare, care doresc să colaboreze cu ULBS. Rectorul unei universități, care ocupă locul al V-lea în Seul, va veni la Sibiu pentru a semna un agreement. Este o Universitate care îşi doreşte să ajungă în primele zece locuri, în următorii zece ani.

Avem o altă ofertă de la o Universitate, pe zona umanistă, tot din Coreea de Sud şi se pare că, aşa cum spunea ambasadorul, suntem deschizători de drumuri în zona Coreei de Sud, o zonă care se dezvoltă vertiginos, şi în acelaşi timp caută parteneriate în zona Europei.

Apoi, am fost în Taichung, în Taiwan, la Universitatea Ling Tung, o Universitate cu care avem deja un parteneriat, pe care l-am semnat anul trecut şi am fost chemat la aniversarea a cincizeci de ani a acestei Universități. Am participat alături de preşedinți şi rectori de universități din SUA, Chile, Germania, Suedia, China, Taiwan. La această aniversare am reînnoit acordul şi avem din partea lor o ofertă de două burse, pentru studenții noştri din zona tehnologiilor textile. Aceste burse oferă posibilitatea ca studenții noştri să nu plătească nimic, nici cazare, nici transport, absolut nimic, şi probabil vom trimite anul viitor doi studenți.

De asemenea, vom trimite pe o perioadă scurtă, un cadru didactic pentru a ține cursul în domeniul IT-ului, tot la Universitatea Ling Tung. Am avut plăcerea să văd că România şi Universitatea este foarte bine apreciată. Primirea a fost deosebită, dar şi discuțiile ulterioare pe care le-am avut ne fac să ne uităm cu optimism la ceea ce se va întâmpla în viitor cu aceste relații.

De altfel, am fost singurul rector, dintre rectorii străini, care alături de primarul şi viceprimarul oraşului Taiwan, a luat cuvântul la această aniversare, ceea ce este iarăşi o apreciere adresată Universității noastre.

A treia oprire a fost în Japonia, la Universitatea Kansai Gaidai, cu care avem un acord de parteneriat, un acord semnat anul trecut, când preşedintele Universității a fost în vizită la Sibiu. Spre surprinderea mea, şi în Japonia există aceeaşi criză a candidaților către universități, indiferent dacă ele sunt private sau de stat. Este o luptă acerbă între universități, pentru studenți. Discuțiile de acolo mi-au întărit ideea că obiectivul nostru de a aduce cât mai mulți studenți străini este un obiectiv viabil şi aproape singurul pentru viitorul apropiat. În aceste universități se susțin cursuri în limba engleză, spaniolă, chiar şi germană. Departamentul de Relații Internaționale al universității japoneze este unul deosebit, cu mulți angajați şi zece la sută din totalul studenților sunt studenți străini, tocmai de aceea au şi succes pe piața educațională.

Am avut discuții în vederea trimiterii unor lectori, pentru a avea deschidere pentru limba japoneză, în cadrul Facultății de Litere şi Arte. Am lansat idea de a construi în universitatea noastră un centru japonez. După revenirea mea în Sibiu, i-am scris ambasadorului Japoniei în România, l-am invitat în universitatea noastră, iar în curând va vizita universitatea şi ne va sprijini în dezvoltarea acestui centru cultural japonez.

Cum a fost percepută Universitatea "Lucian Blaga" de aceşti parteneri?

Toate cele trei universități au avut o deschidere formidabilă pentru România, o apreciere deosebită a relațiilor existente între cele trei țări şi România. Mi-am confirmat că e nevoie să ne aplecăm asupra acestui obiectiv major, cel de a aduce cât mai mulți studenți străini în Sibiu. De altfel, după revenire am hotărât în Consiliul de Administrație, ca o primă măsură, la sfârşitul lunii februarie, fiecare facultate să îmi predea un dosar de acreditare, de autorizare provizorie, pentru programe de licență într-o limbă străină (engleză - franceză) astfel încât să putem după vizita ARACIS şi aprobarea lor, începând cu anul universitar 2015-2016 să avem şi această ofertă educațională în limba engleză. Astăzi în universitatea noastră sunt aproape 500-600 de studenți străini, dar oferta noastră educațională este destul de scăzută în limbi străine. Avem unele programe de master şi în zona de doctorate. Dar pentru a veni studenți în număr mare este nevoie de aceste programe de licență într-o limbă străină. De ani buni de când suntem implicați în programul Erasmus Mundus, în Universitatea noastră sunt trimise, în fiecare an, aproximativ, 5000 de dosare de la aplicanți, iar noi trebuie să le refuzăm din lipsa acestor programe în limbă străină. De asemenea, dorința mea este să trimitem cât mai mulți studenți români în programul Erasmus, pentru a studia un semestru sau două semestre în străinătate. Probabil că tot din semestrul viitor vom organiza pentru studenții străini câteva cursuri transdisciplinare şi vom începe exact cu partea aceasta de cultură, civilizație românească, istorie, pentru a-i familiariza pe studenții străini cu ceea ce oferă România şi ceea ce este România.

Pe câți studenți credeți că vă veți putea baza după aceste parteneriate?

Sigur că nu vor fi foarte mulți, pentru că Universitatea din Osaka, Kansai Gaidai, este doar pe zona umanistă şi pe zona economică, iar Ling Tung este pe zona inginerească mai mult, deci din fiecare universitate sunt aşteptați să vină studenți, mai ales pentru că universitățile pe care le-am vizitat au cam aceeaşi configurație cu ULBS, sunt universități eterogene, care au în jur de 15.000 de studenți.

Concluzionând, credeți că această vizită a fost una de succes?

Sigur că da! A fost o experiență deosebită şi am venit optimist şi plin de încredere. Toată lumea din ULBS trebuie să înțeleagă că această cale a internaționalizării este una în beneficiul tuturor. Cadrele didactice, care au plecat în străinătate şi au încheiat contacte bilaterale, au văzut că aceste parteneriate sunt benefice, pe de-o parte pentru Universitate, iar pe de alta pe plan personal, pentru fiecare dintre ei.

Ioana Bărbulescu

Lucian Grozea

 

Poze atasate
Interculturalitate universitară în Orientul Îndepărtat
Interculturalitate universitară în Orientul Îndepărtat
Comentarii