• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Interculturalităti universitare

Interculturalităti universitare

ULBS se remarcă printr-o deschidere mai largă spre exterior, de data aceasta spre Asia. În ce se concretizează această serie de vizite?

Aşa cum ştiți, un deziderat, al meu şi al echipei manageriale, a fost acela de a aduce cât mai mulți studenți străini în Universitatea Lucian Blaga. Este un mijloc potrivit nu numai pentru a aduce plus valoare, pentru că din ceea ce vedem noi, în general studenții străini aduc plus valoare în colectivele în care sunt, dar mai ales, pentru a suplini numărul relativ scăzut al studenților români care vin la admitere în facultățile şi universitățile noastre. Ne bazăm pe ceea ce avem acum, ne bazăm pe experiența noastră şi pe modul în care noi relaționăm cu studenții străini, condițiile pe care le oferim şi, ca atare, ne putem permite să mergem mai departe, şi încercăm să atragem studenți străini în Universitate, dar nu numai atât, încercăm să facem parteneriate viabile cu universități pe care le vizităm sau ne vizitează.

Am făcut o vizită în Japonia, pe care am combinat-o cu invitația profesorului Constantin Chiriac, de a participa la premierea Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, de către Japan Foundation. Am participat şi am fost foarte mândru că sunt acolo ca reprezentant al Universității Lucian Blaga, universitate care a fost şi a stat la baza acestui Festival în urmă cu douăzeci şi ceva de ani.

Am fost şi suntem partenerii principali ai Festivalului. Este o mândrie pentru noi, s-a auzit de Sibiu, s-a auzit de ULBS într-un club foarte select, pentru că alături de Festivalul sibian a fost premiat de către Japan Foundation renumitul compozitor Tomita (care s-a remarcat prin parteneriatul pe care l-a avut în trecut cu Jimi Hendrix), profesorul Van de la o universitate prestigioasă din China, toți cei prezenți au primit aceste recompense din partea unei reputate fundații, gestionate de mari corporații japoneze şi, sigur, cu fonduri remarcabile.

Cu această ocazie, am fost şi la trei universități din Tokyo, una dintre acestea Japan Women University, o universitate numai de femei, paradoxal condusă de bărbați, o universitate în care este foarte bine dezvoltat programul de nursing şi de medicină, instituție cu care încercăm să realizăm o colaborare. Apoi, am vizitat TamaArt University, o universitate care îmbină partea artistică cu partea tehnică. M-a impresionat modul în care studenții realizează practic machete, proiecte, i-am văzut efectiv muncind în laboratoare, dând la pilă, la polizor, de unde se vede clar aplicabilitatea oricărei teorii în practică, iar prin aplicații pregătesc absolvenții pentru lumea reală.

Cea de-a treia universitate vizitată a fost Universitatea din Nihon, o universitate metropolitană, foarte mare, eterogenă, ca şi a noastră, o universitate foarte selectă, care pentru aprobarea unei colaborări sau unui parteneriat, analizează oportunitatea de la primele contacte până la semnarea agrementului timp de trei ani de zile. Un lucru important a fost faptul că, în aceeaşi perioadă cu vizita în Japonia, FITS a prezentat la Metropolitan Theatre câteva spectacole. A fost un spectacol prezentat şi în Ambasada Română din Tokyo, cu participarea ambasadorului României şi cu plăcere am văzut că a fost un aflux de spectatori, mai ales din comunitatea românească. Sala de 1500 de locuri a fost plină la spectacolul "Călătoriile lui Guliver", ceea ce arată aprecierea teatrului nostru din Sibiu şi internaționalizarea fenomenului cultural.

Ați  fost  şi  în Indonezia, care sunt rezultatele cu care v-ați întors de aici?

În Indonezia, Universitatea noastră a participat cu un stand propriu la un târg de oferte educaționale, organizat de Consiliul Europei. Au participat aici universități din toată Europa. Lumea ne-a văzut şi, sigur că am încercat să prezentăm ULBS şi ofertele noastre educaționale la două târguri, unul în Jakarta şi celălalt, itinerar în Bali.

Pe lângă această vizibilitate extraordinară pe care ați avut-o în Japonia şi Indonezia, pot fi aceste parteneriate şi un beneficiu concret pentru studenți în ceea ce priveşte bursele sau ieşirile lor, posibilitățile de a ajunge să studieze la una dintre aceste universități?

Eu încurajez şi întotdeauna am încurajat studenții români să meargă în proiectele Erasmus, să studieze un semestru sub acest program. Din fericire fondurile Erasmus pentru ULBS au crescut semnificativ an de an. Este o modalitate de a face cunoştință cu sistemul academic performant şi cu o mentalitate pe care întotdeauna mi-am dorit-o şi în rândul studenților noştri. O mentalitate care să ajute să facem lucrurile să funcționeze în universitate mult mai uşor.  Dovadă că mentalitatea s-a schimbat, în ultima perioadă, este modul în care  suntem asaltați de premii şi de participarea studenților noştri în diferite concursuri profesionale şi concursuri internaționale.  Săptămâna trecută în cadrul unui campionat de întreprinderi asigurate, desfăşurat în Germania, o studentă de a noastră a fost în echipa de pe primul loc. Suntem în discuții cu Universitatea din Taiwan, unde o să trimitem un cadru didactic care o să predea un semestru. Contactele acestea nu rămân doar pe hârtie, ci pot fi valorificate. Sigur, venirea şi participarea la un târg în zona Asiei, ne dă posibilitatea să atragem studenți din acea zonă către universitatea noastră.

Sunt o sursă de inspirație Universitățile din Asia pentru noi?

Depinde şi de țara în care sunt culturile respective, sigur şi finanțarea pe educație în țările acestea este semnificativă. Acest lucru se întâmplă în Japonia, Indonezia, Singapore, deci finanțarea pe educație este semnificativă, finanțarea pe cercetare la fel. Am rămas surprins să îi văd pe studenți lucrând efectiv în ateliere, parcă ne vedeam pe noi în perioada liceului când făceam practică în ateliere. Am spus mereu că noi pregătim absolvenți pentru lumea reală, de aceea încheiem parteneriate şi cu diverse companii pentru a aduce cât mai aproape cunoştințele teoretice spre partea practică şi aplicativă. Acolo se întâmplă lucrul acesta.  Acolo erau studenți veniți ca şi elevi din liceele de artă, teoretice şi desenau foarte frumos proiecte, concepeau proiecte, caroserii de maşini, de motociclete, design interior şi tot ei făceau prototiparea pe maşini, făceau modele 3D, astfel încât ei transpuneau ceea ce proiectau, şi în realitate. Prin aplicații practice sigur că studenții sunt mult mai interesați şi evident au şi mai multe de câştigat de pe urma acestui sistem.

Se poate vorbi despre o interculturalitate universitară în contextul globalizării, cu identități proprii, dar şi cu receptări ale fiecărui spațiu?

În general, există acest principiu în care lumea dacă are bani şi finanțează educația, rezultatele se văd în lumea reală, se văd în partea de cercetare, se văd în companii puternice. Mediul privat este implicat şi el. Universitățile aleargă după finanțări, nu contează de unde, universitățile sunt doritoare de a atrage bani şi de a intra în parteneriate cu companii peste tot în lume. Principiul antreprenorial începe să domine. E nevoie de investiții majore, de implicare. Oriunde ne-am duce, statul nu poate singur să susțină educația şi cercetarea. Cercetarea aplicativă trebuie pusă în practică. Noi avem o experiență bună, se văd parteneriatele cu diverse companii, ele se implică în universitate, prin ideile care vin de la Consiliul Consultativ al Universității şi, sigur, această latură trebuie menținută şi dezvoltată. Încurajez câți mai mulți studenți să plece cu burse Erasmus, să avem schimb de experiențe între studenți şi cadrele didactice.

Ioana Bărbulescu

Lucian Grozea

Fisiere si link-uri atasate
Poze atasate
Interculturalităti universitare
Comentarii