• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Ion Dur - Ciorne şi Zile

Ion Dur - Ciorne şi Zile

"Fin şi, aparent, detaşat chirurg (estetician), Ion Dur trasează cu bisturiul linii fine, deschide cu precizie zona afectată, priveşte imperturbabil interiorul, uneori se autosurprinde contemplând chiar unicitatea, complexitatea, gravitatea problemei, apoi operează (fără anestezie)." Acestea sunt cuvintele cu care lector univ. dr. Minodora Sălcudean a întâmpinat în 18 aprilie invitaţii la evenimentul prilejuit de lansarea celui mai recent volum al criticului şi eseistului Ion Dur, "Ciorne şi zile". În prezentarea volumului, lect. univ. dr a subliniat faptul că "intervențiile sunt fine şi elaborate, simptomele sunt atent evaluate, diagnosticul cade, de multe ori, întocmai ca o ghilotină, pentru ca, alteori, să refuze cu obstinație să se pronunțe, lăsând cazul (între)deschis".

La rândul său, conf.univ.dr. Lucian Grozea a subliniat că "recenta plămădire livrescă a profesorului Ion Dur, un soi de temporum sparsa collecta, reprezintă un vademecum cultural menit, mai înainte de toate, să problematizeze, precum aporetica aristotelică. Parafrazând, parcă, lirica hesiodiană prin titlu, textele, în număr de 16, îmi apar aidoma unor engolpioane filosofice filigranate, pe care le pot purta pe rând, în cotidianul meu paideutic. Nu voi încerca, aici, să dezvălui ţesătura textului printr-o hermeneutică aplicată, întrucât las această savoare a dedulcirii de cuvinte întemeiate lectorului, mai mult sau mai puţin familiarizat cu autorii prezentaţi. Ceea ce, însă, vreau să spun este că volumul de faţă ne învaţă semnificaţia filosofiei conceptelor, evitând, astfel, riscul împotmolirii în filosofia sistemelor. Pe de altă parte, întocmai ca o doxografie antică, cercetarea nu se lasă ispitită de mireasma encomiazei, ci, dimpotrivă, ne înfăţişează personaje vii, străbătute de fiorul existenţei lor plenare şi politropice. Ergo, "tolle, lege !" 

La 20 de ani de la debutul său editorial, prof.univ.dr. Ion Dur a re-evaluat propriile eseuri şi ne pune în fața unui exercițiu personal, poate chiar ocult de re-citire şi, în acest fel, de verificare a rezistenţei valorice a 16 texte din cărțile scrise vreme de 20 de ani. Lansarea volumului "Ciorne şi zile" a avut loc în amfiteatrul Departamentului de Jurnalism, Relaţii Publice, Sociologie şi Psihologie, unde au fost alături de autor cadre didactice, studenţi şi foşti studenţi. Cartea a fost prezentată de conf.univ. dr. Constantin Necula, conf.univ.dr. Lucian Grozea, lect. univ. dr. Răzvan Enache şi lect. univ. dr. Minodora Sălcudean.

Raluca Stanciu

Adina Pintea

Poze atasate
Ion Dur - Ciorne şi Zile
Comentarii