• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Jurnalismul atunci, acum si in viitor

Jurnalismul atunci, acum si in viitor

Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, organizată în cadrul "Săptămânii de Orientare", s-a a concretizat sub forma unui atelier experimental şi a avut loc în 6 Octombrie. 

Tinerii jurnalişti şi viitorii specialişti în comunicare au putut fi martorii unei imagini a profesiei de publicist pictată din două puncte de vedere delimitate de timp:de partea trecutului, Emil David – redactor şef timp de 36 de ani al ziarului Tribuna, atât în perioada comunistă cât şi postdecembristă – iar de partea prezentului, Alin Bratu – redactor şi fondator al ziarului Turnul  Sfatului. În urma acestei întâlniri, studenții au înțeles cât de mult s-a schimbat jurnalismul în decursul a circa 40 de ani, sub influența noilor tehnologii de propagare a informației:"A aduna informații, a le pune cap la cap şi a le proiecta într-un articol e treaba noastră; jurnaliştii din doua timpuri diferite ne-au arătat o altă perspectiva a acestui efort. Domnul Emil David ne-a spus că deşi munca de jurnalist e obositoare şi puțin profitabilă, aceasta este frumoasă şi oferă alt tip de satisfacții, îți dă şansa de a lua parte la evenimente ce fac istoria", a spus Ipate Florentina, participantă la workshop.

Cei doi invitați nu şi-au proiectat doar experiențele de viață, ci şi gândurile şi impresiile în legătură cu presa scrisă de astăzi, şi viitorul acesteia. În aprecierea lor, viitorul nu se prezintă deosebit de luminos, internetul fiind, în accepțiunea lui Alin Bratu, un mod mai rapid, mai uşor, şi necostisitor de informare, aflat la îndemâna fiecăruia. Cu toate acestea, studenții nu s-au lăsat descurajați, ci au decis să se adapteze cerințelor pieței: "În ciuda faptului că ni s-a precizat că a fi ziarist nu este o meserie bănoasă, noi, bobocii, nu suntem dezamăgiți ci apreciem viziunea realistă. Pentru mine, este un prim pas în a fi un bun gazetar/publicist", a precizat un student participant.

Acest eveniment a impresionat plăcut studenții şi profesorii Departamentului de Jurnalism, Relații Publice şi Comunicare: "Un curs deschis, o lecție de viață în urma căreia studenții s-au simțit mai bogați la capitolul experiențe, invitații încărcați cu energia pozitivă a tinerilor noştri, iar noi, dascălii, fericiți că am avut şansa să organizăm un astfel de eveniment", a declarat lect. univ. dr. Ioana Bărbulescu.

În final, evenimentul a fost declarat de studenți ca fiind un succes ce le va rămâne imprimat  în memorie, o lecție deosebită ce a încheiat cu succes programul experimental "Săptămâna de Orientare".

 

Radu Ștefan Motoroiu  

 

Poze atasate
Jurnalismul atunci, acum si in viitor
Comentarii