• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Jurnalist în Coreea de Nord, Adelin Pertisor

Jurnalist în Coreea de Nord, Adelin Pertisor

Jurnalistul Adelin Petrişor, unul dintre cei mai buni jurnalişti de război, şi-a lansat, miercuri, 16 octombrie, la librăria Humanitas din Sibiu, cea de-a doua carte, cu titlul "Ţara cu un singur gras", care reprezintă povestiri – reportaj al experienţelor sale jurnalistice.

Alături de Adelin Petrişor au fost domnul Conf. univ. dr. Lucian Grozea şi domnul Prof. univ. dr. Ion Dur, profesori ai departamentului de Jurnalistică, dar şi studenţi de la diverse specializări din cadrul ULBS.   Evenimentul a fost deschis de către auditori cu laude şi încurajări aduse la adresa autorului dar şi cu admirații asupra deplasărilor lui Adelin Petrişor în zonele de conflict din lume. 

 "Misiunea noastră este extrem de simplă, protagonistul fiind Adelin Petrişor, noi aflându-ne în spatele cortinei a declarat profesorul I. Dur. 

 Retrăirea comunismului din România

   ,,Pentru mine deplasarea in Coreea de Nord  a fost cea mai traumatizantă experienţă. Îmi imaginez România în  perioada comunistă, am trăit şi rememorat o mulțime de momente din perioada copilăriei mele. M-am nascut într-o ţară  în care ani buni, mi-am făcut temele la lumina lumânării" a declarat, Adelin Petrişor.

 De la un capăt la altul această carte este o comparaţie pe viu cu anii trăiți în comunismul din România. Vobeşte despre cum fiecare om este supravegheat, despre cum funcționează teama, dispariția sau foametea.

 "Țara cu un singur gras nu este un titlu întâmplător; se vrea o metaforă a țării respective, pentru că acolo încă există oameni care mor de foame",  a declarat A. Petrişor.

  Volumul conține zece povestiri de război, la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist şi difuzate de posturile de televiziune din țara, dar care conțin şi detalii ce nu au fost făcute publice: condițiile din zonă de război, detalii din culisele redacțiilor, precum şi momentele tensionate prin care au trecut familia şi prietenii rămăşi acasă. 

 "Demersul jurnalistic al lui Adelin Petrişor reprezintă o frescă traumatizantă a ceea ce se poate numi societate distopică într-o paradigmă de dictatură asiatică. Orice ideologie, doctrină sau religie care luptă împotriva omului şi împotriva umanitătii este inutilă. Dinastia coreeană face parte din şirul brutelor istoriei ca Hitler, Stalin, Kim Jong-il, Kim Jong-un, Pol Pot," a declarat profesorul L. Grozea.

 În "Războaiele mele" Adelin Petrişor îşi recapitulează deplasările sale în zone importante de conflict, precum fosta Iugoslavie, Irak, Liban, Afganistan, închisoarea Guantanamo, dar şi întâlnirile cu Yasser Arafat, Mu'ammar al Gaddafi, Mohamed Fadlallah şi teroristul sârb Arkan.

"Oamenii aceia nu ştiu ce înseamna să mănânce de trei ori pe zi. Cred că România, fără revoluția din `89, ar fi arătat ca şi Coreea de Nord", a afirmat Adelin Petrişor.

Ca jurnalist de război a transmis din mijlocul conflictelor armate, dar  a mărturisit că "a fost cea mai apăsătoare zonă din toate celelalte zone de conflict în care am fost", cu toate acestea îi susține pe toți cei care vor să meargă să viziteze Coreea de Nord; "Odată  ce ajungi acolo, încerci să îţi conturezi o nouă percepție despre lume, dar şi despre viaţă".

 După succesul pe care l-a avut cu primul volum ,,Războaiele mele", lansat în 2011, jurnalistul pare a avea un feedback pozitiv cu noua sa carte.  A doua zi după lansare, a urmat şi o proiecţie oficială a cărţii, având ca locaţie sala de la Astra Film,  un documentar care are la bază reportajele pe care jurnalistul Adelin Petrişor le-a realizat în Coreea de Nord.

Roxana – Margyt Samfira

 

Poze atasate
Jurnalist în Coreea de Nord, Adelin Pertisor
Comentarii