• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

La Geneva - ULBS de aur

La Geneva - ULBS de aur

"Lupta între organizații, firme, companii şi de ce nu, între națiuni, se dă vizavi de know-how,

de proprietatea intelectuală, de noile descoperiri."

Domnul Prof. univ. dr. ing. dr.ec. Mihail Aurel ȚÎȚU este directorul Centrului Regional pentru promovarea Protecției Proprietății Intelectuale al Oficiului de Stat pentru Invenții şi Mărci  (OSIM) şi al Oficiului European de Brevete (EPO), adică CENTRUL PATLIB SIBIU, cu sediul în Sibiu la Universitatea Lucian Blaga, iar până în prezent este autorul a 29 de brevete de invenție. Domeniul Proprietății Intelectuale este o lume formată din specialişti care depun foarte multă muncă pentru a reuşi, în final, să producă o invenție (o noutate pe plan mondial)  care ulterior să fie utilizată.  "O invenție nu trebuie să stea în sertar", precizează domnul profesor Mihail Aurel  Țîțu de la ULBS.

 

Care este cea mai mare realizare a dvs. , pe plan profesional?

Legat de domeniul Proprietății Intelectuale, am mai multe realizări profesionale, una dintre ele este înființarea CENTRULUI PATLIB SIBIU - Centrul Regional pentru promovarea Protecției Proprietății Intelectuale al Oficiului de Stat pentru Invenții  şi Mărci  (OSIM) şi al Oficiului European de Brevete (EPO), cu sediul în Sibiu la Universitatea Lucian Blaga precum şi crearea unei echipe care lucrează în acest domeniu. Bineînțeles, Centrul PATLIB Sibiu a fost creat cu sprijinul conducerii Universității, iar cel care a susținut şi a creat condițiile înființării acestui Centru PATLIB la Sibiu în anul 2010 este Rectorul din acea vreme actualul Preşedinte al Universităţii, Prof. univ. dr. DHC ing. Constantin Oprean. În lumea inventicii, a inovării, concurența este mare, acerbă, multe universități şi-ar fi dorit să aibă un astfel de centru regional şi nu ne-a fost uşor să îi convingem pe cei de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci Bucureşti şi implicit pe cei de Oficiul European de Brevete, să accepte înființarea unui astfel de Centru de nivel european recunoscut şi acreditat internațional la Sibiu.

 

Cu ce s-a remarcat Sibiul, față de celelalte universități ?

Începând cu anul 2006, cu precădere, am început să participăm, alături de reprezentanți din toată lumea, la diverse manifestări, congrese şi conferințe, saloane de inventică  şi datorită rezultatelor bune şi foarte bune pe care le-am avut într-un timp, spun eu, foarte foarte scurt, cei de la Oficiul de Stat pentru Invenții şi Mărci şi implicit cei de la Oficiul European de Brevete au acceptat înființarea unui astfel de centru regional la Sibiu. În Europa există 220 de astfel de centre, dintre care 16 sunt în România.

 

Ați declarat într-un interviu ca lumea protecției intelectuale este o lume aparte, "o altă lume". La ce v-ați referit?

Lupta între organizații şi de ce nu, între națiuni, se dă pentru know-how, pentru  Proprietate Intelectuală, pentru noile descoperiri. Invenția înseamnă noutate pe plan mondial. Este un domeniu în care întâlneşti tot felul de oameni, fiecare cu ideile lui, cu viziunile lui, este o lume formată din specialişti, din experți, care depun foarte multă muncă pentru a reuşi, în final, să realizeze şi să aplice o invenție care ulterior să fie utilă oamenilor. O invenție nu trebuie să stea în sertar. O invenție nu se poate compara cu o lucrare ştiințifică chiar dintre cele mai bine indexate, nu se poate compara cu un contract de cercetare, o invenție este ceva aparte care, repet, este noutate pe plan mondial. 

 

Cum arată un clasament al campionilor în materie de inventică ?

Primul loc îl ocupă Japonia, urmată de China, Coreea, S.U.A., iar Europa este undeva mai spre final. La ora actuală Japonia şi China conduc detaşat. La ei există o cultură aparte, de mici sunt educați în sensul de a proteja tot ce realizează, de a fi foarte bine pregătiți în acest domeniu, de a aplica şi de a cultiva pornind de la sămânță şi până la "final". Există o cultură a Proprietății Intelectuale, nu doar în facultate şi la doctorat ci de la grădiniță. Ar trebui să înțelegem că fără inovare, fără această cultură a inovării şi a drepturilor comune ale Proprietății Intelectuale, nu avem mai nimic. Ar trebui să îi învățăm pe tineri ce înseamnă Proprietatea Intelectuală mai din timp, indiferent de facultatea pe care o urmează, fie că sunt la Teologie, Litere, Jurnalism, Inginerie, Medicină, etc, astfel încât să existe o deschidere către acest domeniu. Sper, ca Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu să ajungă să promoveze cursuri universitare pe domeniul acesta, aşa cum există la alte mari universități din lume.

 

Anul acesta ați câştigat la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva, 4 premii, dintre care 2 medalii de AUR si 2 premii speciale, ocazie cu care vă felicităm,  pentru prestigiul  pe care il aduceți Universității " Lucian Blaga " cât şi Sibiului. Au deschis aceste premii noi oportunități în vederea dezvoltării unor viitoare proiecte?

Avem un palmares frumos, avem o vizibilitate extrem de ridicată, vizibilitate care se obține greu dar se păstrează şi mai greu. În fiecare an am avut negocieri cu diverşi investitori. În 2011 am avut negocieri cu ruşi, în 2012 am avut negocieri cu italieni, anul acesta suntem în discuții cu cineva din Irlanda care se interesează de turbină - o microhidrocentrală, prima de acest fel din lume. Ideal ar fi să nu vindem invenția, ci să încheiem un contract cu cealaltă parte şi să continuăm să dezvoltăm produsul respectiv, să-l implementăm şi să fie o situație WIN-WIN. Important e să participăm la astfel de saloane mondiale de invenții, nu să câştigăm neapărat, iar cei din conducerea Universității au înțeles şi sprijină această continuitate, faptul că noi avem deja o notorietate acolo, o continuitate şi e bine că lumea ştie de noi. Prestigiul adus este în primul rând pentru România, apoi pentru Sibiu, pentru Universitatea noastră dar nu uitați că "în spate" există OAMENI, ECHIPA, cei care muncesc !

 

Căror persoane li se adresează Centru Regional din Sibiu cât şi Departamentul Protecția Proprietății Intelectuale de la ULBS?

Funcționăm în primul rând sub tutela ULBS, a Oficiului de Stat pentru Invenții şi Mărci, a Oficiului European de Brevete şi al Academiei Europene de Brevete, ca Centru PATLIB Sibiu  aparținem de instituțiile denumite OSIM Bucureşti şi EPO München. De Universitate aparținem doar ca departament, în rest, noi  ca CENTRUL PATLIB SIBIU ne adresăm tuturor celor care desfăşoară activități creative, atât din județ cât şi la nivel de țară. Centrul nostru are trei camere care dispun de şase sisteme de calcul legate prin user şi parolă la toate bazele de date internaționale de profil din lume. Oricine poate veni să se documenteze, noi îi ajutăm să facă cererea de brevet de invenție, de marcă, sau de model şi desen, respectiv alte drepturi comune ale Proprietății Intelectuale. Avem persoane din mediul de afaceri, din industrie, care ne contactează pentru a-şi proteja "ideile", modelele, desenele, produsele, mărcile. Deci ne adresăm tuturor şi vă aşteptăm.

 

Aveți sau ați avut modele pe care le-ați urmat în viață?

Primele modele din viața mea şi cele mai importante au fost şi sunt părinții mei, care au fost şi sunt foarte serioşi, uman şi profesional (sunt tot ingineri), iar ca şi profesori, i-am avut modelele pe Profesorul Dan Nanu - care a plecat într-o călătorie lungă spre veşnicie şi pe Profesorul Constantin Oprean. Fiecare  avem la un moment dat, un model sau poate mai multe pe care încercăm să le urmăm şi de ce nu, chiar să le îmbunătățim, pentru că, nimeni nu e perfect. Perfecțiunea nu există.

 

Dacă ar fi să alegeți o invenție din trecut, pe care v-ar fi plăcut sa o inventați dvs.?

Nu m-am gândit niciodată la lucrul acesta. Nu mi-ar fi plăcut să inventez nimic din trecut. Îmi place ce am inventat eu şi am făcut ce am putut şi ce am crezut eu că e mai bine. Nu mi-a plăcut să iau ce-i al altuia, mi-a plăcut să fac eu ceva şi să-i fac şi pe alții să conştientizeze cât de importantă e "lumea aceasta care creează ceva" – ceva bun pentru oameni, pentru omenire.

Eu sunt un creator şi am încercat şi am reuşit să aduc lângă mine oameni care să gândească pozitiv. Am avut norocul să reuşesc să-i motivez pe cei din jurul meu să meargă pe drumul acesta, al inovării, al calității, al lucrului bine făcut de prima dată şi de fiecare dată. Asta înseamnă ECHIPA formată din OAMENI.

 

 

Alina Pănăzan

Poze atasate
La Geneva - ULBS de aur
La Geneva - ULBS de aur
La Geneva - ULBS de aur
Comentarii