• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Latinitatea - identitatea culturilor romanice

Latinitatea - identitatea culturilor romanice

Universitatea "Lucian Blaga" a fost gazda unei conferințe internaționale în cadrul căreia s-au reunit specialişti de renume atât din Europa, cât şi de pe alte continente.

Această conferință şi-a propus să marcheze o reconstrucție contemporană a unui concept de mare anvergură, latinitatea. Evenimentul s-a întins pe parcursul a trei zile şi a început joi, 21 noiembrie, în Sala Senatului a Universității de la Facultatea de Medicină.

 "Finalul comun al latinității a generat o dorință extraordinară de comunicare şi a contribuit, în foarte mare măsură, la realizarea relațiilor dintre unitățile academice şi unversitățile noastre, la nivel instituțional. [...] Rezultate deosebite (pentru ULBS) au avut şi încă au, parteneriatele cu țările latine" a declarat dr. Daniela Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale, la ceremonia de deschidere a conferinței.

Emisarii țărilor reprezentante, care au participat cu scopul de a-şi afirma identitatea şi mândria de a fi latini la origini, au fost:

                - Jordi Vallespir Soler (Universitat de les Illes Balears, Spania)

                - Christian Duhamel (Université Paris-Sud XI, Franța)

                - Fausto Telleri (Università degli Studi di Sassari, Italia)

                - Paolo Vittoria (Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazilia)

Înaintea începerii sesiunilor în plen, cuvântul a fost luat de către prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea, care a început prin a-i saluta pe participanți atât în limba română, cât şi în italiană, după care a amintit o poezie semnată de Geo Dumitrescu - "Inscripţie pe piatra de hotar", pentru a întări ideea de latinitate ("Slav aş fi fost, de nu eram latin,/ Latin aş fi, de n-aş fi fost şi dac."). Acesta şi-a exprimat bucuria că Universitatea "Lucian Blaga" a devenit, pentru câteva zile, "o casă a latinității".

Apoi, prof. univ. dr. Llorenç Hu­guet-Rotger, rectorul Universității de les Illes Balears, Spania a afirmat că acesta este un proiect foarte important pentru profesorii noştri, pentru participanți, de a cunoaşte aspecte legate de latinitate şi totodată a mulțumit rectorului pentru invitația de a participa la conferință.

Promotorul acestor parteneriate, prof. univ. dr. Daniel Mara, prezent la conferință a ținut o alocuțiune în limba italiană, explicând amploarea şi totodată semnificația acestui eveniment.

Startul sesiunii în plen a fost dat de către prof. univ. dr. Jodi Vallespir Soler din Spania, care a discutat despre latinitate, pornind de la ideea că "identitatea latină se formează şi se construieşte de la relație şi cunoaşterea şi siguranța în propria identitate".

Prof. univ. dr. Christian Duhamel din Franta a vorbit despre limbaj şi producție ştiințifică, interculturalitate, şi latinitate iar prof. univ. de Fausto Telleri, Università degli Studi di Sassari, Italia a abordat tema "De la sabie la cuvânt: itinerariu educativ al unei dezvoltări susținute în jurul societății latine şi neolatite."

Conferința a continuat după prânz cu prelegeri din partea celorlalți invitați - prof. univ. dr Coman Lupu de la Universitatea din Bucureşti, conf univ. dr. Mercè Morey López de la Universitatea Illes Baleares din Spania, conf. univ. dr. Rodica Ilie de la Universitatea "Transilvania" din Braşov, prof. univ. dr. Gonçal López Nadal de la Universitatea Illes Baleares din Spania şi prof. univ. dr. Giancario Martelli de la Università degli Sudi di Bologna din Italia, dar s-a desfăşurat şi pe parcursul următoarei zile cu lucrări de panel.

Evenimentul s-a încheiat în 23 noiembrie, cu o excursie tematică la Păltiniş.              

Raluca Sopa

Laura Șoşa

 

Poze atasate
Latinitatea - identitatea culturilor romanice
Latinitatea - identitatea culturilor romanice
Latinitatea - identitatea culturilor romanice
Latinitatea - identitatea culturilor romanice
Latinitatea - identitatea culturilor romanice
Latinitatea - identitatea culturilor romanice
Comentarii