• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Mens Agitat Molem

Mens Agitat Molem

 

Începuturile învăţământului superior sibian au fost marcate de iniţierea în anul 1786 a Cursului Preparandial de învăţători din Sibiu – una din primele instituţii şcolare cu caracter pedagogic din Transilvania.

Erudiţii secolului XIX au promovat în mod constant ideea unui institut de învăţământ superior sau a unei academii. Avram Iancu scria în testamentul său: “Las toată averea mea, mişcătoare şi nemişcătoare pentru înfiinţarea unei Academii de drepturi, tare crezând eu că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii mele.".

Dorința lui s-a împlinit în 1844, an în care a fost inaugurată Academia de Drept din Sibiu, care a fost însă desființată în 1884 ca urmare a legislaţiei prohibitive maghiare.

Cetatea Sibiului a fost privată de o altă instituție de învățământ superior până în 1940, când Universitatea din Cluj s-a refugiat la Sibiu în timpul războiului.

În anul 1969, Facultatea de Istorie din Sibiu a fost înfiinţată ca secţie a Universităţii din Cluj-Napoca. Doi ani mai târziu, facultatea a fost transformată în Facultatea de Filologie şi Istorie a cărei Catedră de Filologie includea secţii de Germană, Engleză şi Română. În acelaşi an a fost înfiinţată Facultatea de Administraţie Publică cu un program de studii unic în ţară. Anul următor a însemnat o nouă facultate – Facultatea de Tehnologia Prelucrării Lemnului, funcţionând sub patronajul Universităţii din Braşov.

Evoluţia impetuoasă a învăţământului superior din Sibiu a determinat înfiinţarea unui institut autonom de învăţământ superior în anul 1976. Institutul includea următoarele facultăţi: Filologie şi Istorie, Administraţie Publică şi Construcţii de Maşini.

La puţin timp după Revoluţia în care Sibiul a devenit al doilea oraş martir, Ministerul Educaţiei Naţionale a remediat răul pe care istoria l-a făcut acestui oraş şi a decretat, la 5 martie 1990, înfiinţarea unei universităţi cuprinzând cinci facultăţi: Litere, Istorie şi Drept, Medicină, Tehnologia Prelucrării Lemnului şi Produselor Alimentare, Inginerie şi Ştiinţe.

Din 12 Mai 1995 Universitatea din Sibiu a primit numele ilustrului scriitor şi filozof român-Lucian Blaga.

Dezvoltarea de-a lungul timpului a învăţământului universitar sibian oferă candidaţilor de pretutindeni posibilitatea de a opta pentru cele mai generoase programe de studiu derulate prin cele 9 facultăţi care formează structura ULBS.

La ora actuală, oferta educaţională a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu este una generoasă, programele de studii sunt compatibile cu cele ale Uniunii Europene, iar deschiderea spre nou, spre programele de studii cerute pe piaţa forţei de muncă sunt apreciate şi solicitate de candidaţii nostri.

În fiecare an, Universitatea "Lucian Blaga" îşi deschide porţile pentru un număr de aproximativ 18.000 de studenţi, la toate formele de învăţământ, cu aportul valoros a peste 650 de cadre didactice universitare.

Promovarea programelor de studii în limbi de circulaţie internaţională, a metodelor de predare bazate pe tehnologia informaţiei şi generalizarea implementării Sistemului European de Credite Transferabile reprezintă garanţii pentru consolidarea procesului de învăţământ.

Cercetarea reprezintă una din cele mai importante aspecte ale vieţii academice în ULBS. În ULBS funcţionează centre de cercetare recunoscute, iar preocupările academice în sfera inovării au primit o mare recunoaştere la saloanele internaţionale de inventică.

Strategia dezvoltării relaţiilor academice internaţionale a Universităţii "Lucian Blaga" este una binecunoscută, materializată în sute de parteneriate cu universităţi de pe toate continentele lumii.

Într-o lume profund interactivă, ULBS nu ar fi reuşit să se menţină în prim planul evenimentelor academice decât printr-o cooperare internaţională de amploare. Înţelegerea acestui aspect a avut drept rezultat, o politică fără precedent a contactelor şi conexiunilor academice. Conducerea ULBS nu s-a îndoit.

Prestanţa internaţională a ULBS poate fi evidenţiată şi de cadrele academice ale unor universităţi din lume, care predau în universitatea noastră.

Implicarea în comunitatea în care activează, buna colaborare cu autoritățile locale şi mediul de afaceri sibian, calitatea deosebită a absolvenților au transformat Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu într-o componentă importantă a motorului economiei locale. Parteneriatele win-win cu aproape 100 de companii şi instituții publice ne fac mai puternici, mai încrezători, mai competitivi.

"Întreaga activitate a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu este orientată către descoperirea şi valorificarea oportunităţilor, către promovarea inovaţiei, dezvoltarea leadership-ului şi oferirea unor servicii educaţionale calitativ superioare, care să încurajeze indivizii în a-şi exprima vocaţia şi a-şi dezvolta potenţialul.

ULBS îşi asumă rolul său de motor al progresului social prin implicarea în dezvoltarea profesională şi personală a absolvenților săi, fiind o componentă cheie a comunității sibiene, în permanență în slujba societăţii şi a indivizilor care o compun."- prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, Rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.

Fisiere si link-uri atasate
Comentarii