• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Mens agitat molem

Mens agitat molem

Lucian Grozea: Domnule Preşedinte al Senatului, prof. univ. dr. Constantin Oprean, la evenimentul din 12 mai 1995, universitatea avea deja o identitate a ei. Totuşi, ce a însemnat şi ce v-a îndemnat, unul dintre cei care ați făcut parte din staff-ul de conducere, să adăugați universității sibiene şi prestigiosul nume şi renume al filosofului ardelean Lucian Blaga ?

Prof. univ. dr. Constantin Oprean: Pentru că am trăit acele momente importante, ale dezvoltării şi ale istoriei acestei universități, am considerat că într-o lume, mai ales, a mediului universitar este foarte importantă personalizarea instituțională. Aşa cum încercăm să personalizăm fiecare concept, fiecare lucru deosebit pentru că nu în mod întâmplător, oficiul de stat pentru invenții şi mărci vine să patenteze mărci, desene şi alte concepte, am considerat că universitatea merită să aibă un nume. Am trecut de la acea denumire destul de evazivă de tip universitate, pe care unii o definesc într-un fel, alții în alt fel, conceptul de universitate este vehiculat foarte mult, dar foarte puțini reuşesc să dea o definiție completă universității şi lucrul acesta îl constatăm chiar prin multele controverse legate de ceea ce înseamnă ierarhizarea universităților, prezența lor în mediul comunitar şi în societate şi am spus că este foarte important să găsim un nume care să ne reprezinte, universitatea să aibă un patron spiritual care să îi dea cumva imaginea şi a calității ca ideal al acestei universități, ca viziune a strategiei universității, pentru că noi ştim foarte bine că Lucian Blaga a fost şi un mare vizionar. El a fost şi un mare optimist, dacă ne gândim la ceea ce spunea el în nişte versuri pe care aş vrea să le reproduc, "Trăim sub greul văzduhului/, ca pe un fund adânc de mare/. Nicio suferință nu e aşa de mare/, să nu se preschimbe în cântare". Iată că deja îi dădeam cumva universității o idee de mare optimism în dezvoltarea ei şi în ceea ce priveşte locul ei în comunitate şi în societate. De altfel şi sigla pe care o poartă universitatea noastră, cu acel slogan "Mens agitat molem", care spune foarte clar că mintea mişcă materia, transformă materia. Sunt lucruri importante în care mediul universitar frământă, să spun aşa, cunoştințele pentru a putea fi transformate în cunoaştere. Iată că Lucian Blaga a reprezentat pentru noi modelul de patron spiritual, pentru că ne-am angajat nu numai ca să purtăm un nume, ne-am angajat ca să ducem mai departe ceea ce visa Lucian Blaga şi ceea ce înseamnă optimismul în devenirea Universității Lucian Blaga din Sibiu.

L.G.: Cum vedeți dumneavoastră universitatea după 20 de ani, dumneavoastră care ați crescut împreună cu ea ?

Prof. univ. dr. Constantin Oprean: Universitatea a făcut paşi importanți. Dacă mă gândesc la perioada de început, când a înființa o universitate, în contextul în care marile universități din țară erau cele care nu priveau cu ochi buni acest lucru, au fost începuturi deosebit de grele. Dacă mă gândesc eu, care eram un tânăr venit dintr-o intreprindere cu dorința tot de a parcurge un drum într-o viziune de progres, nu numai profesional, dar şi al contribuției mele în societate, în comunitate, când laboratoarele Facultății de Inginerie erau inexistente, aparatura de dotare din laboratoarele de inginerie nu existau şi nu puteau fi cumpărate şi a trebuit să gândim noi toate standurile de laborator, în ideea în care trebuia să furnizăm studenților noştri şi cunoştințe teoretice, dar, mai ales, cunoştințele practice. Îmi aduc aminte că eu am trecut de la o intreprindere, după ce am avut un parcurs foarte important de la inginer stagiar, la şef de atelier, la şef de secție, la tehnolog de secție, la şef producție, aproape inginer şef, la un moment dat, şi am revenit în universitate şi am luat-o de la capăt cu poziția de asistent şi sigur ajungând la statutul pe care îl am în prezent. A fost o muncă extraordinară, dar fundamentul pe care l-am creat în pregătirea mea, nu numai profesională, dar şi în domeniul managementului, a fost crucial pentru devenirea mea şi am o satisfacție deosebită că nu trebuie să vorbesc prea mult pentru că lucrurile vor vorbi mult mai mult decât aş putea să explic eu în cuvinte.

L.G.: O urare din partea preşedintelui universității ?

Prof. univ. dr. Constantin Oprean: Este urarea clasică pe care o dorim mediului universitar: "Vivat, crescat, floreat Universitatea Lucian Blaga din Sibiu!".

Comentarii