• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Modelling, diete si Bruno Mars

Modelling, diete si Bruno Mars

Iulia are 22 de ani şi şi-a început cariera de model încă de pe băncile şcolii generale. Este înaltă, frumoasă şi deşteaptă, dar aceste calități nu sunt suficiente pentru a rezista în această industrie a modei. Dietele drastice şi disponibilitatea sunt doar câteva dintre cerințe. Însă Iulia nu s-a lăsat afectată de restricții şi s-a bucurat de tot ce i-a oferit viața de model. Ea a defilat pentru mulți designeri şi a avut un mare succes datorită felului său de a fi, foarte prietenoasă, comunicativă şi mereu deschisă la nou.

 

R: Cum a început totul? Care au fost împrejurările?

I: Eram în clasa a opta cand am participat la o preselecție organizată de o agenție din Bucureşti. Ei m-au plăcut şi am participat la câteva întâlniri alături de Alin Gălățescu, unde am învățat cum să merg pe podium şi cum să pozez. Restul a venit treptat, prin multă muncă şi răbdare. La fiecare prezentare învățam câte ceva, mă uitam la modele mai mari şi le luam ca exemplu. Multe lucruri le-am prins din zbor, dar aşa înveți cel mai bine, din experiență.

R: Cum ai reuşit să împaci şcoala cu cariera de model?

I: Acum, uitându-mă înapoi, cred că am reuşit să împac şcoala cu modelling-ul destul de bine. A fost şi greu, dar atunci când faci ceva pentru că îți place, termenul de greu devine unul relativ. O zi obişnuită din viața mea începea la ora 4 dimineața când mă trezeam ca să ajung la autocarul de 5 pentru a fi la Bucureşti la ora 10. Când ajungeam, mă duceam direct la locul unde urma să aibă loc prezentarea; peste zi mergeam la repetiții, machiaj, păr şi făceam probele pentru haine. Când mai aveam timp, încercam să învăț pentru teste, dar rareori puteam să mă concentrez când în jurul meu erau oameni care alergau dintr-o parte în alta. Undeva pe la 8-9 seara începea prezentarea, după care eu fugeam la Gara de Nord pentru a lua trenul de 12 noaptea înapoi spre Sibiu. Cât eram în tren reuşeam să învăț mai mult şi să dorm; deoarce ajungeam la 6 dimineața în Sibiu, treceam pe acasă, după care mă duceam la şcoală până pe la 3 după-masa. Cam acesta era programul meu şi rareori se întâmpla să mă abat de la el.

R: Cum erai/eşti văzută de colegi, profesori?

I: Nu degeaba se spune că aceasta este perioada în care se creează legăturile adevărate. În ceea ce mă priveşte, atât în liceu, cât şi în facultate, am reuşit să leg prietenii frumoase cu diverşi oameni, să petrec momente de neuitat alături de ei şi să creştem împreună ca indivizi.  Asta e tot ce pot să spun despre relația cu colegii, mai în măsură să răspundă la întrebarea această sunt ei. Iar cu profesorii am avut noroc, în general. Au fost unii care mi-au pus bețe în roate, dar am trecut peste asta.

R: Cât de des călătoreai?

I: În liceu eram tot pe drumuri. Săptămânal mergeam la Bucureşti pentru o prezentare de modă sau chiar mai multe. Erau săptămâni în care mergeam şi de câte trei ori la Bucureşti sau prin alte oraşe din țară. În timp am început să merg mai rar, nu mai vroiam să lipsesc atât de mult de la şcoală, dar şi numărul prezentărilor a scăzut semnificativ în ultima perioadă.

R: Ce oraşe ai avut ocazia să vizitezi cu modelling-ul?

I: Până acum am văzut Milano, Florența, Verona, Berlin, Paris şi Beijing. Una dintre cele mai frumoase experienţe a fost când am călătorit la Beijing. Am fost foarte încântată să fiu singura româncă aleasă după ce designerul a făcut casting în Moscova, Paris şi Milano, eu în acea perioadă locuind chiar în Milano. Au ales în total 30 de fete dintr-un total de peste 1000 de modele. După contactul cu această cultură asiatică mi-am dat seama că mi-aş dori să locuiesc o perioadă acolo.

Dorinţa mea cea mare  este să ajung în New York pentru că la asta visez de când sunt mică, este oraşul tuturor posibilităţilor şi oraşul modei.

R: Şi în aceste călătorii ai avut ocazia să întâlneşti vreo vedetă?

B: Da, să ştii că da. În prima mea călătorie la Milano l-am cunoscut pe Armani, am făcut chiar şi o poză cu el, eram foarte mândră de acest lucru. La 17 ani mi se părea că dacă ai o poză cu o vedetă eşti foarte interesant. Dar apoi au urmat altele...I-am întâlnit pe Bruno Mars - e atât de mic de statură!!, pe Jamie Fox, Paris Hilton, Chris Brown, artistul italian Negromaro şi mulţi alţii.

R: Spune-mi câteva nume de creatori de modă pentru care ai avut prezentări.

I: Sunt chiar foarte mulți, câțiva dintre ei ar fi: Adrian Oianu, Irina Schrotter, Agnes Toma, Dorin Negrău, Irina Marinescu, etc. În afara țării am prezentat pentru designeri precum Antonio Marras, Michael Kors, Valentino, Maurizo Pecoraro, Cavalli, Iceberg, Louis Vuitton etc.

R: Care este designer-ul tău preferat?

I: Cu siguranță Adrian Oianu. El este designerul meu de suflet, mulţi ani la rând am mers  săpămânal la câte o prezentare de-a lui, călătoream foarte mult prin ţară şi în tot acest timp s-a creat o prietenie frumoasă.

R: Care este cea mai frumoasă amintire legată de această carieră?

I: Cea mai frumoasă amintire legată de modelling mă duce cu gândul la prima mea prezentare de modă din Sibiu. A avut loc în vara anului 2007 în Piata Mare a oraşului. Îmi aduc şi acum aminte câte emoții aveam. Era o prezentare organizată de Rai1 şi toți designerii erau italieni. Spre bucuria mea, totul a decurs foarte bine şi drept urmare am participat şi în anii următori la prezentările ce au avut loc la Mamaia şi la Bucureşti.

R: Multe fete visează la o carieră de succes în modelling. Din experiență, care ar fi cele necesare pentru a ajunge în această industrie?

I: Pentru ca o fată să poată intra în lumea modelling-ului, trebuie să fie înaltă, să aibă peste 1.75 m şi trebuie să se încadreze în dimensiunile deja bine cunoscute de 90cm- 60cm- 90cm. Însă succesul stă în atiutudine, în felul de a poza sau în modul de a prezenta pe catwalk. Nu este suficent să ai ochii albaştri, tenul alb şi părul blond. Contează cât de mult te poți metamorfoza la o şedință foto, dacă poți trece de la fetița inocentă la femeia fatală. Totodată trebuie să ai norocul să fii la locul potrivit în momentul potrivit.

R: Cum reuşeşti să te menții în formă?

I: În ultimul an am început să fac tot mai des sport şi încerc să adopt un stil de viață cât mai sănătos. Încerc să respect un program, să am trei mese principale pe zi, plus două gustări, să nu mai mănânc după 7 seara şi să fac minim două ore de sport pe zi. Până acum am fost cam leneşă, aş putea spune, doar că am ajuns în punctul în care mi-am dat seama că trebuie să am grijă de mine şi de sănătatea mea. Lumea modelling-ului este grea când vine vorba de diete stricte şi haine cu cele mai mici măsuri. Daca ai cu doi cm în plus în şolduri de exemplu, rişti să nu mai intri în haine şi să pierzi multe job-uri.

R: Care este relația între modele? Există răutăți, invidie?

I: Îti dai seama că acolo unde există prietenie, există şi invidie. Spre norocul meu, am întâlnit fete cu care m-am înțeles foarte bine. Puține au fost momentele în care am ajuns la divergențe cu alte fete, asta şi fiindcă eu nu sunt certăreață şi de foarte multe ori las de la mine. Unul dintre avantajele de a fi model este că poți călători foarte mult şi ai şansa să cunoşti foarte mulți oameni veniți din toate colțurile lumii. Poți lega foarte multe prietenii, dar majoritatea sunt de moment şi de conjunctură, nu rezistă mult în timp. Cât am locuit la Milano am stat într-un apartament cu 12 modele din Rusia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Israel. Stăteam câte trei fete într-o cameră. Era destul de greu, trăiam într-o atmosferă tensionată, multe dintre ele erau minore şi se comportau inadecvat pentru vârsta lor, ieşeau foarte des în cluburi de noapte, nu făceau ordine. Cred că respectul şi bunele maniere le-au uitat în ţara lor natală.

R: Ce faci în prezent pe lângă cariera de model? Care sunt planurile tale de viitor?

I: Momentan mă concentrez pe facultate şi pe licență. Ce voi face după, încă nu ştiu. Cu siguranță voi începe să călătoresc din nou şi la un moment dat mă voi stabili într-un loc. Care va fi acel loc, nici asta nu ştiu, dar sunt sigură că atunci când va veni momentul voi simți unde să mă opresc. Cât despre domeniul în care aş vrea să încep o nouă carieră, îmi vine foarte greu să mă hotărăsc. Îmi plac foarte multe lucruri din domenii complet diferite şi încă nu am reuşit să îmi limpezesc mintea. De exemplu, îmi place foarte mult ideea de a organiza evenimente, de a machia, de a comunica cu oamenii, chiar şi televiziunea. Va fi Parisul, New York-ul, Londra? Asta vom vedea...

R: Care este stilul tău vestimentar? Unde îți găseşti inspirația?

I: Când vine vorba de vestimentație, nu ţin cont stric de tendinţe şi mă îmbrac cu acele piese vestimentare care mă atrag şi în care mă simt cel mai bine. Nu aş putea spune că am un stil bine definit, pur şi simplu îmi deschid dulapul, iau de acolo un tricou, după care las inspiraţia să-şi facă treaba în locul meu. Îmi place foarte mult să port încălțăminte cu toc, iar gențile plic sunt preferatele mele. Niciodată nu am fost genul de fată care să stea să se uite în reviste, să ştie care sunt ultimele trenduri şi ce nu se mai poartă. Am prins lucrurile acestea din zbor şi mai mult le-am adaptat după gustul meu. Nu mă consider fashion addicted.

R: Cum este plătit un model? Care este onorariul minim?

I: Prețurile diferă în funcție de tipul de job. La noi în țară onorariul minim este de 50 euro pe job.  De obicei, prezentările de modă au onorariul cel mai mic. Reclamele TV, campaniile de imagine şi cataloagele se plătesc mult mai bine. În fiecare țară sunt alte prețuri, nu există unele clar stabilite.

R: Dacă nu ai fi ales această carieră, încotro te-ai fi îndreptat?

I: Îmi este greu să mă gândesc la o altă carieră pentru că eu de mică am visat şi mi-am dorit să devin model. De la 7 ani eu mă vedeam pe podium, practic cariera aceasta mă defineşte, iar eu am avut norocul să pot face asta. Experiența pe care am acumulat-o în timp m-a ajutat să fiu persoana care sunt astăzi. Știu că mai am foarte multe de învățat şi abia aştept să am parte de experiențe şi oameni noi.

Andra Dumitrescu

 

Poze atasate
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Modelling, diete si Bruno Mars
Comentarii