• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Noaptea Cercetătorilor la Sibiu

Noaptea Cercetătorilor la Sibiu

  Universitatea "Lucian Blaga" a organizat în 26 septembrie 2014 Noaptea Cercetătorilor, eveniment prin care cercetarea şi cercetătorii au fost prezentați comunității într-un mod neconvențional.

Evenimentul s-a desfăşurat simultan în peste 300 de oraşe din Europa şi peste 15 oraşe din România şi a reunit cercetători, ingineri, exploratori, inventatori şi curioşi din toate domeniile ştiinței.

Cu experimente trăsnite, conferinţe fascinante şi concursuri care unesc inspiraţia şi creativitatea cu legile fizicii, Noaptea Cercetătorilor şi-a propus să aducă publicul de toate vârstele mai aproape de ştiinţă şi de cercetare.

La Sibiu, Noaptea Cercetătorilor a fost organizată de către Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, cu sprijinul Continental Automotive Systems Sibiu şi în parteneriat cu Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar, Centrul de Documentare Europeană şi Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu".

Pentru copiii din învățământul primar şi preşcolar a existat o zonă special amenajată, cu jocuri, animație şi concursuri. Elevii şi liceenii care au venit în grupuri organizate au avut ocazia să participe la tururi ghidate ale întregii expoziții.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanțat de către Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie.

Interviu cu prof. univ. dr. Claudiu Kifor

Cum a pornit inițiativa "Noaptea cercetătorilor"?

Ideea a pornit în urmă cu aproximativ un an. În noiembrie 2013 am avut o prezentare a programului Orizont 2020, când  s-au prezentat toate componentele acestui program, printre care şi programele Marie Curie, dar şi cele destinate proiectelor pentru Noaptea Cercetătorilor. În momentul acela ne-am gândit că ar fi important pentru Universitate, pentru Sibiu, să organizăm un astfel de eveniment. Am început să ne interesăm, iar cea mai bună alternativă ni s-a părut cea de a ne integra în consorții care au aplicat în anii anteriori, am purtat discuții cu Universitatea din Iaşi, iar dânşii au fost de acord ca noi să devenim parteneri.  Am lucrat destul de mult timp la aplicație, noi  am venit  cu o ofertă interesantă, ei au fost de acord, proiectul s-a depus şi ne-am bucurat că a intrat la finanțare. A fost apoi o muncă destul de importantă ca să pregătim evenimentul. Am luat legătura cu colegi de la diverse facultăți ca să pregătim agenda.  Deşi avem experiență în pregătirea unor manifestări ştiințifice, acum era vorba de ceva puțin diferit, deoarece ne adresam publicului larg, trebuia să venim cu standuri, cu experimente, astfel  încât să ii atragem pe participanți(copii de grădiniță, învățământul preşcolar, elevi de liceu, studenți, profesori, inspectori de la Inspectoratul Școlar Județean, oameni din Sibiu care au dorit să afle despre ceea ce se întâmplă în universitate, pe partea de cercetare ştiințifică)

 

Cum a fost participarea în acest an?

Pentru că proiectul este pe 2 ani,  ne-am gândit să venim cu un sistem de  contorizare, pentru că şi noi ne-am dorit să ştim exact  care a fost numărul de participanți. Estimativ, noi zicem că au fost peste 5000 de participanți, a fost un aflux foarte mare, mai ales în prima parte. Sala Transilvania a fost plină, iar la un moment dat s-au format cozi.

 

Ce v-ați gândit să îmbunătățiți pentru anul viitor, în afară de această contorizare?

Categoric sunt multe de îmbunătățit. Este destul de provocator, pentru că evenimentul a ieşit foarte bine, toată  lumea a fost mulțumită, atât noi organizatorii - cadre didactice, studenți, voluntari, diverse asociații, cât şi participanții care au avut numai cuvinte de laudă, ceea ce înseamnă că nu ne va fi uşor ca anul viitor să venim cu ceva nou. Vom veni cu alte experimente, cu alte abordări, ne gândim să implicăm chiar mai multe licee, care lucrează pe partea de cercetare şi care doresc să îşi expună propriul lor stand. În Universitate s-a creat o competiție internă, pentru că mulți vor să participe, să îşi prezinte laboratoarele.

 

Care a fost punctul de maximă atracție? Dar standul cel mai vizitat?

Au fost câteva care au avut un real succes. Cei mici au fost fascinați de roboți (5 standuri au prezentat roboți cu diferite activități). Standurile de chimie au avut succes, industria alimentară, unde s-a putut prepara ciocolată. Colegii de la biroul de proprietate intelectuală, care au prezentat o serie de invenții ale Universității.  Foarte mare succes  a avut standul cu tirul, cel  cu laser (invenție prezentată de Universitate), unde efectiv au avut posibilitatea să se joace.

 

Cum ați formula într-o frază tot ce s-a întâmplat acolo?

A fost o muncă susținută, satisfacția a fost pe măsură şi nimeni nu a regretat. Am beneficiat de un suport real din partea Universității - domnul rector ne-a sprijinit încă de la început, de câte ori am avut nevoie. Am colaborat cu Inspectoratul Județean, Consiliul Județean, cu  Academia Forțelor Terestre, cu Institutul de Montanologie din Cristian. 

Ioana Barbulescu

 

 

Comentarii