• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

O poveste de succes. Din student actor adorat

O poveste de succes. Din student actor adorat

Reporter: Poveste personală (o biografie pe scurt)

Florin Coşuleţ: Trebuie să vă mărturisesc încă de la început faptul că nu cred să intereseze pe cineva cu adevărat o biografie a mea. Într-o lume în care pe ecranele televizoarelor se derulează "poveşti" personale, descrise până în cel mai mic detaliu, omorând uneori orice taină a omului, o înşiruire de date personale ar putea părea un fapt, nu doar divers, ci chiar banal. Să trecem la următoarea întrebare.

 

- Ce amprentă a lăsat ULBS asupra carierei dv.?

- În spatele acestor litere (U.L.B.S.) stă ascunsă, nostalgică, o parte importantă a tinereții mele. Aceste litere (U.L.B.S.) țin sub cheia amintirii visuri, gânduri, sacrificii, renunţări; țin tăinuite dincolo de relieful lor, şi acest lucru e cel mai important, oamenii, colegii mei (de an, de cămin, de facultate) şi minunații mei profesori care m-au ajutat să ajung cât mai aproape de mine însumi. Şi nu folosesc cuvinte mari acum, sau exagerate. ULBS este un macaz care a pus trenul vieții mele pe un drum ce altfel, am convingerea, ar fi fost, cel puţin în comparație cu cel pe care mă găsesc astăzi, unul comun. Lucian Blaga, omul din mijlocul acestor litere (U Lucian Blaga S) spunea printr-un personaj din creația sa dramatică: "Am să rămân aici şi n-am să îngădui stingerea omului, că omul nu-i o lumânare de stins cu două degete înmuiate în apa spurcată a gurii". Se pare că mi-am cam însuşit aceste cuvinte.

 

- Care au fost cele mai mari realizări ca student?

- Pionieratul ar putea fi marea mea realizare ca şi student. Fac parte din a doua promoție a Facultăţii de Teatru din Sibiu. Deci, am prins începuturile, si cum spune Ioana d'Arc, începuturile sunt cele mai frumoase. Aşadar, din studenţie, sub îndrumarea unor oameni care pe atunci aveau şi au folosit din plin, vârsta şi capacitatea necesară pentru a întreprinde lucruri mărețe, am contribuit după puterile mele la tot ce înseamnă azi Departamentul de Artă Teatrală, Teatru Național "Radu Stanca", F.I.T.S., la tot ce înseamnă Sibiul cultural de astăzi. Spun asta cu mare bucurie şi cu mare modestie.

 

- Ca asistent universitar şi coordonator al trupei de teatru care sunt unele dintre cele mai frumoase amintiri?

- Calitatea de asistent universitar te obligă să o iei de la capăt, căci brusc se schimbă perspectiva, unghiul de privire. Responsabilităţile cresc peste noapte ca "Tei legănat" (n.r. basm popular), iar reuşita pare sa aibă alte coordonate, pe care trebuie sa ţi le însuşeşti. Însă satisfacțiile sunt pe măsură. În privința amintirilor frumoase, ele abundă într-o atmosferă creată de minunaţii noştri studenţi, plini de entuziasm şi inventivitate, care pe mine nu încetează a mă surprinde şi a mă fascina.

 

- Vorbiți-ne despre teatru în ULBS, despre proiecte pe plan local, naţional, internaţional şi despre obiectivele propuse pentru 2014.

- Un proiect important început acum câțiva ani, şi a cărei poziție trebuie consolidată şi în acest an, este studioul CAVAS. Aici studenții-actori pot să îşi etaleze într-o atmosferă de laborator de cercetare, calităţile şi talentul artistic. De altfel, deja cu o voce distinctă şi cu un aer plin de tinereţe, studioul CAVAS completează la modul ideal oferta culturală a Sibiului.

 

- Un mesaj pentru toţi studenţii Universităţii “Lucian Blaga"

- Este foarte greu să transmiți un singur mesaj unor oameni atât de diferiţi, care să însemne cu adevărat ceva. Însă, încerc imposibilul şi vă îndemn să aveți curajul să îndrăzniți. Să vă folosiți din plin vântul bun din pânzele corabiei tinereții dumneavoastră şi să încercaţi să redaţi acestui neam strălucirea ce nu a putut să o aibă niciodată.

 

Dobre Denisa Alexandra

 

Comentarii