• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Parteneriate academice la Facultatea de Litere si Arte

Parteneriate academice la Facultatea de Litere si Arte

Serviciul German de Schimburi Academice, Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), finanţează Parteneriatul de schimburi academice între Institutele de Germanistică ale Universităţilor din Paderborn şi din Marburg, Catedra de Filologie Germană a Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă“ din Chişinău precum şi Departamentul de Studii Anglo-Americane şi Germanistice al Universităţii "Lucian Blaga“ din Sibiu.

DAAD, organizaţie germană naţională, are principala misiune de a sprijini relaţiile şi colaborările academice internaţionale prin programe de burse şi mobilitate. Această misiune a fost aprobată de un parteneriat instituţional în domeniul germanisticii la care participă şi Colectivul de Germanistică al Departamentului de Studii Anglo-Americane şi Germanistice al Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga“ din Sibiu. Ceilalţi parteneri ai schimburilor academice reciproce sunt Institutul de Germanistică al Universităţii din Paderborn, reprezentat prin profesor dr. Britt-Marie Schuster, Institutul de Germanistică şi Ştiinţele Artei al Universităţii "Philipp“ din Marburg – profesor dr. Heinrich J. Dingeldein, Catedra de Filologie Germană a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă“ din Chişinău – conf. dr. Victor Chiseliov.

Din partea Departamentului de Studii Anglo-Americane şi Germanistice a Facultăţii de Litere şi Arte – Sibiu, coordonator este lector dr. Dana Janetta Dogaru.

Parteneriatul Paderborn - Marburg - Sibiu - Chişinău are prevăzut pentru anul 2014 un fond de burse în valoare de 31.701 euro. Aprobarea colaborării între aceste patru institute, o construcţie unică în politica de programe a DAAD-ului, se datorează, în primul rând, activităţilor de colaborare academică fructuoase în cadrul Parteneriatul instituţional dintre Institutul de Germanistică şi Ştiinţele Artei al Universităţii "Philipp“ din Marburg şi Catedra de Germanistică a Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu, care a funcţionat o perioadă de 14 ani (1998-2011), fiind astfel unul dintre cele mai longevive parteneriate instituţionale din istoria DAAD.

Parteneriatul instituţional de schimburi şi colaborări academice se bazează pe trei piloni principali: stagii de predare, cercetare şi perfecţionare ale cadrelor didactice, stagii de studiu şi cercetare ale studenţilor şi doctoranzilor şi realizarea unui proiect de cercetare comun. În plus, Parteneriatul dintre Universităţile din Paderborn, Marburg, Sibiu şi Chişinău are o importanţă strategică majoră, deoarece permite schimburi academice reciproce de cadre didactice cu experienţă şi promovează cadrele tinere, susţinându-le ştiinţific atât în documentarea pentru teza de doctorat, cât şi în elaborarea de lucrări de cercetare. De asemenea, studenţii au posibilitatea de a cunoaşte în profunzime şi diversificat şi alte domenii ale studiului şi cercetării germanistice, în completarea celor care le-au fost prezentate la propria universitate.

Andrei Ciocan

 

 

Comentarii