• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Perioada electorala analizata de profesorii ULBS

Perioada electorala analizata de profesorii ULBS

"Alegeri, alegători şi aleşi în România 2009-2014" este cea mai nouă carte coordonată de analistul politic Bogdan Gheorghiță. Lansarea a avut loc la librăria Habitus, în prezența decanului Facultății de Științe Socio-Umane, prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, a profesorilor şi a studenților.

Cartea face parte dintr-un proiect lansat în 2006 de câteva cadre didactice de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, interesate de comportamentul electoral în România postcomunistă.

"Această carte reprezintă rodul unei echipe, care a început acum 10 ani de la ideea realizării unui studiu care, cumva, longitudinal, din timp în timp, să meargă pe nişte variabile pentru a analiza şi a înțelege mai uşor realitatea postdecembristă. Această aventură pe care o experimentăm de aproximativ 10 ani s-a concretizat în apariția celor trei volume: din 2006, 2011 şi 2016. Acel ‹ceva› care ne-a ținut împreună a fost colegialitatea şi dorința de a aduce o contribuție societății, o contribuție care rămâne să fie evaluată", a precizat lect. univ. dr. Bogdan Gheorghiță. De asemenea, coordonatorul volumului a ținut să-i mulțumească doamnei profesoare Florica Vasiliu pentru ajutorul oferit în realizarea proiectului.

Seria acestor volume a fost deschisă de "Alegeri, alegători în România 2000- 2004: Contexte locale şi regionale", sub coordonarea lui Dragoş Dragoman. Scopul acestui proiect a fost acela de a realiza o analiză a acelei perioadei electorale din România, folosind abordări diverse, şi  să reunească autori interesați de comportamente electorale, de alegeri şi de rezultatul acestora.

Datorită interesului foarte mare manifestat față de acest proiect, în 2011 apare cel de-al doilea volum,  numit "Alegeri, alegători şi aleşi în România: 2004-2009", având-o coordonatoare pe Sabina Luca.

În acest volum este analizată perioada 2009- 2014, o perioadă considerată "bogată" din punct de vedere electoral, datorită alegerilor locale, europarlamentare şi prezidențiale.

"Este lăudabil efortul de a aduce autori din zone diferite, nu sunt toți politologi sau sociologi, ceea ce este foarte bine pentru că perspectiva comparată e bine venită. Cartea aduce contribuții din spațiul cercetării din întreaga țară. Nu-mi rămâne decât să-i felicit pe domnul Bogdan Gheorghiță şi, în egală măsură, să felicit întreaga echipă, pe doamna Sabina Luca şi pe domnul Dragoş Dragoman şi să sperăm că această echipă va produce, în curând, un alt bun ştiințific şi nu numai", a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, decanul FȘSU.

Laura Denisia Matei

 

Poze atasate
Perioada electorala analizata de profesorii ULBS
Perioada electorala analizata de profesorii ULBS
Perioada electorala analizata de profesorii ULBS
Comentarii