• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Postul, hrană spirituală sau grijă trupească

Postul, hrană spirituală sau grijă trupească

A vorbi despre post şi chiar a-i da o definiţie pare foarte simplu, deoarece postul este cunoscut în toată lumea, în toate tradiţiile şi culturile lumii. Ştim, de asemenea, că se referă la un  set de reguli restrictive, mai ales din punct de vedere alimentar, dar din ce în ce mai des se face confuzie între postul ţinut pentru suflet şi postul ţinut pentru a slăbi. Pr. prof.univ.dr. Aurel Pavel ne ajută să înţelegem care este rolul adevărat al postului.

,,În post trebuie să sporim rugăciunea, milostenia şi jertfa trupească, să renunțăm la bunurile materiale lumeşti, înmulțindu-le pe cele duhovniceşti. Iată de ce postul creştinesc nu este doar o abstinență de la mâncare şi alte plăceri. Este tăierea voinței proprii, renunțarea la un anumit tipic zilnic pe care l-am şablonat şi adoptarea unui program duhovnicesc.  De aceea, postul propus de Biserică, pe baza învățăturilor Sfintei Scripturi şi a practicii dintotdeauna a spiritualității ortodoxe, se deosebeşte, atât de dieta recomandată de medicul curant cât şi de dietele propuse de diferiți nutriționişti sau de abstinențele impuse sportivilor."mărturiseşte pr. prof.univ.dr. Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie ,,Andrei Șaguna." Respectarea posturilor este o datorie a bunului creştin, care este cuprinsă în Porunca a doua a Bisericii.

Din punct de vedere medical, prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi spune că postul reprezintă o schimbare a regimului alimentar. Are loc o trecere de la alimentaţia grea, bogată în alimente conservate de origine animală, la o alimentaţie mai uşoară, cu o bogată ofertă de legume din partea naturii, ce aduce un important aport de minerale şi vitamine. Dacă înainte de post, erau suficiente 3-4 mese principale datorită grăsimilor şi proteinelor de origine animală (ce  prelungeau procesul de digestie), acum se poate ajunge la 4-5 mese pe zi.  În principal, dieta va fi compusă din fructe, legume, leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. În plus, apare un consum important de fibre vegetale, care  sunt ca nişte "capcane" pentru sărurile biliare şi colesterol.

,,Nu este postul doar o dietă alimentară, ci este un instrument necesar pentru curăţirea minţii, fiindcă de acolo pornesc toate. Prin post descătuşăm trupul de lăcomie, de lene, suntem  mai atenți la cei din jur, ne ferim de minciună, de răutate, de vicii. Postul nu este o schingiuire a trupului, ci o adevarată hrană a spiritului şi o eliberare a trupului." a mai spus pr.prof.univ.dr.Aurel Pavel

În această perioadă, oare ne punem întrebarea ,noi în ce categorie ne încadram? Este postul o curățire a sufletului sau o perioadă benefică pentru curățirea trupului?

Georgiana Maria Joică

Sînziana Staicu

 

 

Poze atasate
Postul, hrană spirituală sau grijă trupească
Postul, hrană spirituală sau grijă trupească
Postul, hrană spirituală sau grijă trupească
Comentarii