• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Povara unui rang si euforia succesului decembrie

Povara unui rang si euforia succesului decembrie

Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Dans din Sibiu, cel mai mare festival de dans studențesc din țară, a avut loc în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie şi a fost organizat de Casa de Cultură a Studenților din Sibiu, sub coordonarea directorului acestei instituții, Liliana Popescu. Regia artistică a festivalului a fost asigurată de Hugo Wolff. 

În cadrul festivalului s-au înscris 294 de concurenți din țară şi străinătate, ce au urmărit atragerea simpatiei publicului, a aprecierii juriului, dar şi câştigarea marelui trofeu. Timp de trei zile, publicul a putut admira varietatea spectacolelor realizate, talentul şi energia tinerilor dansatori veniți din 12 centre universitare (Alba Iulia, Braşov, Cluj Napoca, Galați, Iaşi, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş), dar şi prestaţia invitaților din străinătate, trupa "Spektar" din Kraljevo-Serbia. Participanții au abordat patru genuri/stiluri de dans: modern, de caracter, show review şi contemporan, iar fiecare secțiune a cuprins patru categorii: solo, duet, grup şi formație.  În deschiderea celei de-a doua seri a fost păstrat un moment de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viața în incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, iar concurenții şi gazda evenimentului, actorul Liviu Cheloiu, au purtat banderole negre. În acest an, preşedintele juriului a fost Ioan Tugearu, numit "omul care a scris istoria baletului românesc ".

Din juriu au mai făcut parte Cornel Tătaru - cunoscut coregraf ieşean, din cadrul Clubului de Dans "Elegance" şi câştigătorul Trofeului Sibiu Dans Festival, Nicolae Popa – solist balerin al Operei Române din Craiova, Dan Anton Vasiliu - teatrolog, filmolog, fondator şi director al Centrului Pilot de Cercetare Ştiinţifică şi Creaţie Artistică din UNATC şi Ion Mircioagă - conf. univ la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Criteriile de jurizare au fost reprezentate de originalitate, compoziție coregrafică, valoare interpretativă şi impresie artistică. În cea de-a treia zi a competiției membrii juriului s-au întâlnit cu coregrafii pentru  analiza programului artistic şi a evoluției participanților.

Coregrafii au fost  lăudaţi pentru dansurile realizate de tinerele talente, dar au primit şi sfaturi pentru îmbunătăţirea unor coregrafii. Anul 2015 a fost cu noroc pentru tinerii Ansamblului Artistic "PARÂNGUL" din Petroşani, care au plecat acasă cu marele premiu - Trofeul Sibiu Dans Festival 2015, dar şi cu Locul I la categoria formație, genul show review; Locul III la categoria duet, genul contemporan; şi Locul III la categoria formație, genul caracter. Ansamblul "PARÂNGUL" din Petroşani este renumit pentru participarea la diverse competiții de dans.

De asemenea, sunt nişte "veterani" ai acestui festival, de unde au plecat de fiecare dată cu premii. ,,Organizarea a fost extraordinară. Îi felicit pe toți organizatorii, în special pe doamna director a Casei de Cultură a Studenților, Liliana Popescu şi pe Hugo Wolff, coregraful Companiei Micropis.  

A fost o surpriză plăcută, nu ne aşteptam la marele trofeu, având în vedere  faptul că ceilalți colegi din țară sunt foarte buni şi au venit cu elemente noi, dar ne aşteptam să luăm câteva premii. Dar probabil că dansurile noi şi bucuria tinerilor au fost remarcate de juriu. Am văzut care sunt criteriile de jurizare şi acolo am punctat. La anul vom participa cu un spectacol de teatru dans", ne-a spus Nicolae Necoară, coordonatorul şi coregraful Ansamblului Arstistic "PARÂNGUL" din Petroşani.

Tinerii care au muncit ore întregi în sălile de dans, reuşind să aducă marele trofeu la Petroşani sunt: Olga Ciubeică, Raluca-Adriana Buruiană, Andreea-Miruna Nicoară, Andreea-Alexandra Moldovan, Livia Rurac, Alexandru-Cosmin Cristian, Mădălina Pânzariu, Petronela-Cristiana Rădoi, Cristian Anania-Romanic, Roxana Stoica, Ana Roşca, Adrian Popescu Stelea şi Rareş Mezei. Potrivit regulamentului festivalului, câştigătorii trofeului nu mai pot participa în calitate de concurenți, dar au obligația să prezinte un spectacol de dans în deschiderea festivalului din anul următor.

Şi Ansamblul Artistic "Academic Star" din Ploieşti a fost foarte îndrăgit de public: "Suntem impresionați de publicul din Sibiu. Mulțumim foarte mult pentru invitație. Am avut un concurs pe cinste, alături de ceilalți colegi talentați din țară. Am luat premii: numai premiile întâi şi doi la toate secțiunile. Suntem fericiți şi nerăbdători ca în fiecare an să venim la dumneavoastră", ne-a declarat Alexandra Negulescu coordonatoarea şi coregrafa ansamblului. "Sunt uimită că au participat atât din țară, Iaşi, Galați,Timişoara, cu atât mai mult de trupa din Serbia. Mi-a plăcut faptul că s-a ținut un moment de reculegere, iar o trupă a avut un moment special pentru tragedia din Bucureşti. Trupele de dans au fost pregătite.

Au fost mai multe stiluri de dans de la streetdance, dans contemporan până la dans egiptean. Aştept să văd cine câştigă trofeul festivalului", ne-a spus Alina D., studentă. "Este pentru prima oară când văd un festival de dans şi tot ce pot să vă spun este că sunt uluită de frumusețea, de pasiunea şi de talentul acestor tineri, de modul în care a fost organizat evenimentul şi mi-aş dori ca pe viitor să fie mai mulți susținători şi participanți, mai ales din județul Sibiu", ne-a mărturisit Veronica A.,de la Transilvania Automobile. Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu derulează constant activităţi culturale locale, naţionale şi internaționale, în scopul promovării creaţiilor artistice a studenţilor din ţară. Spectacolele de dans invitate în Festival sunt creaţii ale unor tineri coregrafi din Cluj-Napoca, Sibiu şi Târgu Mureş.  

Festivalul aduce pe scena sibiană mai multe genuri de dans. Sibiu Dans Festival este un proiect care înlesneşte schimbul cultural şi stimulează competiţia între tinerii dansatori din ţară, prin realizarea unui înalt nivel de performanţă, dedicat atât formaţiilor studenţeşti, cât şi viitorilor profesionişti.

Laura Matei

Poze atasate
Povara unui rang si euforia succesului decembrie
Povara unui rang si euforia succesului decembrie
Comentarii