• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Povestea Iuliei Gita, o studentă ajunsă în China

Povestea Iuliei Gita, o studentă ajunsă în China

"chiar dacă unele lucruri ți se pot părea ciudate, până la urmă sunt o parte a culturii țării care te-a primit cu brațele deschise"

"Viitorul aparține acelora care văd posibilitățile înainte ca acestea să devină clare". Acesta este motto-ul care a ghidat-o pe Iulia Gîță, studentă la Facultatea de Litere şi Arte, de-a lungul timpului spre experiențe inedite. Miss Boboc 2007 a Colegiului Național "Octavian Goga" din Sibiu, o prezență frumoasă şi elegantă, colegă mereu zâmbitoare şi prietenă de nădejde a tuturor  - aceasta era figura pe care amintirile mele o atribuiau Iuliei Gîță. Acum însă, după aproape trei ani de la încheierea liceului, o reîntâlnesc pe Iulia. De data aceasta am în fața mea o femeie împlinită, cu un uşor accent britanic şi vaste cunoştințe despre gastronomia chinezească.

Studentă în anul III la Facultatea de Litere şi Arte, Iulia Gîță este un model de urmat pentru mulți dintre noi. La sfârşitul liceului, atunci când cu toții am ales un drum care să ne ghideze paşii spre viitor, tânăra a ales să îşi pună speranțele în limba chineză. Încă din primul moment a luat o decizie curajoasă – a fugit spre o limbă pe care mulți alții o evită. Cu o licărire în privire şi un zâmbet larg pe față, Iulia îmi povesteşte entuziasmată de tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în viața ei. De la începutul facultății şi până în ziua de astăzi, tânăra studentă a reuşit să evolueze impresionant de mult şi să îşi atingă toate țelurile stabilite pentru anii de studenție.

-Ce te-a determinat să alegi această facultate?

-Mereu mi-am dorit să fac ceva inedit, rar întâlnit. "Viitorul aparține acelora care văd posibilitățile înainte ca acestea să devină clare!" a fost motto-ul după care m-am ghidat de când am început să iau frâiele vieții mele în propriile mâini. Auzind că Facultatea de Litere şi Arte de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu are cel mai vechi Institut Confucius în care predau profesori chinezi şi care la momentul respectiv deschisese de doar doi ani o secție propriu-zisă de limba chineză în colaborare cu facultatea, mi s-a părut o opțiune cu potențial în viitor, şi am avut oarecum curajul să mă aventurez.

Un alt lucru pe care îl căutam la facultăți, încă din timpul liceului, erau relațiile internaționale, colaborările pe care le au cu alte universități din străinătate. Aveam această idee că în timpul scurt de doar trei ani petrecuți ca student trebuie să profit şi să studiez într-o altă țară, să cunosc îndeaproape o altă cultură, să experimentez viața unor oameni pe care până atunci i-am putut judeca doar prin prisma altora.

- A fost vreun moment în care să regreți decizia?

- Nu am regretat niciodată decizia de a studia la Sibiu, deşi înainte luasem în calcul multe alte universități din țară. Pentru a studia limba chineză, am considerat că este cea mai bună alegere pe care România o oferă la ora actuală. Mai mult decât atât, mereu, indiferent de ceea ce am făcut, mi-am găsit motivația şi imboldul interior să merg mai departe, în ciuda greutăților sau a neajunsurilor.

- Povesteşte-mi despre experiența ta ca student şi despre oportunitățile pe care ți le-a oferit viața în facultate.

- Proaspăt absolventă a unui liceu teoretic, m-am trezit cu viitorul în față, întrebându-mă ce urmează să fac. Evident că aveam nişte repede stabilite din timp, însă în acel moment mintea îmi era în o mie de părți, ideile mele, cele ale părinților, ale profesorilor, ale prietenilor, ale colegilor, toate îmi erau "de-a valma" în cap. Fiecare opțiune prezenta avantajele şi dezavantajele sale, iar pentru mine principalele criterii de selecție au fost în legătură directă cu oportunitățile pe care mi le oferea o anumită facultate la angajare, în momentul finalizării studiilor.

Una din cele mai mari oportunități pe care mi le-a oferit statutul de student al Universității "Lucian Blaga" a fost posibilitatea de a cunoaşte oameni noi cu idei şi perspective diferite, dar care au totuşi multe lucruri în comun.

- Cum ai ajuns să pleci în China?

- Cea mai mare oportunitate pe care facultatea mi-a oferit-o a constituit-o bursa pe care am obținut-o de la Institutul Confucius, pentru studiul limbii chineze pe durata unui an în China. Prin Institut am ales câteva universități din întreaga țară la care mi-am depus dosarul. Am avut şansa să fiu aleasă chiar de prima mea opțiune, Beijing Language and Culture University. Aceasta este cea mai bună universitate din China pentru predarea limbii chineze străinilor.

- Ce a însemnat această experiență pentru tine?

- În primul rând, pasiunea mea pentru limba şi cultura chineză a înflorit. Învățam lucruri inedite zilnic şi eram încântată să particip la fiecare curs. Prezența mea la toate orele întregul an cât am trăit în China mi-a adus şi un premiu pe care facultatea mi l-a oferit cu mare drag.

Am fost bucuroasă să văd cum încet, încet reuşesc să desluşesc tainele acestei limbi. În urma muncii depuse, s-a arătat şi progresul. Dacă la început îmi era greu să port o conversație în chineză, după doar câteva luni începusem să mă descurc fără problem în orice situație, de la rezolvarea variilor probleme la bancă şi poştă, până la negocierea “la sânge" cu vânzătorii chinezi. În China aproape orice cumperi poți să negociezi, şi când spun negociezi mă refer că poți ajunge să  micşorezi prețul cu mai mult de 50%. Lasă-mă să îți dau un exemplu – îmi ceruse pe o geantă într-un magazine 1000 yuani şi am luat-o cu 70!

Am avut posibilitatea să vizitez locuri pe care chiar nu visam să le pot vedea vreodată, să particip la festivalurile lor autentice, la sărbătorile lor, să am prieteni chinezi şi prin aceasta am reuşit să îi cunosc, spun eu, destul de bine, pentru că am aflat lucrurile direct de la sursa lor. Am învățat că, deşi stilul de viață, oraşul, oamenii, mâncarea sunt extrem de diferite, trăind acolo trebuie să te adaptezi şi să absorbi ceea ce au ei mai bun şi să ignori ceea ce nu ți se potriveşte pentru că poate chiar dacă unele lucruri ți se pot părea ciudate, până la urmă sunt o parte a culturii țării care te-a primit cu brațele deschise şi care îți este reşedință pentru un an.

- Dacă ai fi avut oportunitatea, ai fi rămas acolo?

- Nu cred că aş fi rămas, pentru că au ei destul popor, nu mai au nevoie şi de noi. Asta într-un ton mai glumeț, însă după cum am spus şi la început, mereu am vrut să fac ceva inedit. Aici în România să vorbeşti limba chineză e încă ceva rar, însă acolo, alături de alți 1,353,902,065de vorbitori, nu mă mai simțeam aşa de originală din acest punct de vedere.

- Ce planuri ai pe viitor?

- Momentan, cel mai apropiat plan al meu este să închei această perioadă a vieții mele cu o notă la licență cât mai apropiată de cea cu care am absolvit liceul şi apoi să mă înscriu la master pentru a-mi continua studiile. Planurile mele pe termen lung includ creşterea mea pe plan personal şi profesional într-un mediu în care să am responsabilități şi să contribui cu cât mai multă valoare.

Îmi doresc să pot să învăț în continuare, deoarece sunt conştientă că încheierea studiilor nu înseamnă şi terminarea procesului de învățare. După cum bine spunea şi Confucius, "Natura ne aseamănă, educația ne deosebeşte".

Cristina Bălău

 

 

Poze atasate
Povestea Iuliei Gita, o studentă ajunsă în China
Povestea Iuliei Gita, o studentă ajunsă în China
Comentarii