• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

De la ora 11, acesta s-a întâlnit cu studenți, profesori şi sibieni în Aula "Avram Iancu" a Facultății de Litere şi Arte. Întâlnirea a fost una interactivă, publicul având numeroase întrebări şi curiozități privind libertatea presei, rolul DNA, corupția din presă, cum îşi selectează subiectele pentru emisiune şi dacă a primit amenințări ca urmare a ceea ce a spus în cadrul show-ului.

Evenimentul a fost deschis de lect. univ. dr. Minodora Sălcudean, organizatorul evenimentului. "De ce Dragoş Pătraru? Pentru că a crescut foarte frumos în emisiune. Cel mai important lucru legat de este faptul că este o emisiune independentă editorial. Starea Nației nu este un pamflet, deşi foloseşte două dintre strategiile cele mai uzitate ale pamlfetului: ironia şi parodia", a declarat lect. univ. dr. Minodora Sălcudean.

Jurnalistul i-a sfătuit pe studenții sibieni să fie de partea cetățenilor, să-i informeze şi să le apere drepturile, nu trebuie să fie vocea instituțiilor publice. "Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept", a ținut să le spună Dragoş Pătraru.

De asemenea, jurnalistul le-a explicat tinerilor diferența dintre un material de presă şi unul de PR, de promovare. "Presă este să publici un lucru pe care cineva nu-l doreşte publicat. Restul e PR. Presa trebuie să se ocupe de derapaje, indiferent de cine sunt făcute acestea. Presa adevărată, din punctul meu de vedere, trebuie să sancționeze derapajele", le-a precizat acesta.

Printre invitații de seamă s-a aflat şi părintele Constantin Necula, care rămas în sală până la finalul evenimentului.

Părintele Necula a vorbit şi el despre situația presei scrise, unul dintre subiectele abordate de Dragoş Pătraru. “Presa scrisă e infanteristul până la urmă. Se spune că o țară nu e ocupată până când nu intră infanteria adversă. Mie mi se pare că suntem un pic prea porniți unii pe ceilalți. Eu cred că mult mai mult ne-ar prinde echilibrul inclusiv în afirmarea datelor, procentelor. Sunt multe lucruri pe care le manipulăm şi dinspre noi, şi dinspre presă, total inegale", a declarat părintele Necula.

În cea de a doua parte a zilei, omul de televiziune Dragoş Pătraru şi-a lansat cartea "Starea Nației" în Sala Eiffel a Hotelului Continental Forum, iar evenimentul a debutat cu un filmuleț surpriză realizat de studenții anului trei al specializării Jurnalism, organizatorii evenimentului.

" Întâlnirea cu Dragoş Pătraru m-a motivat şi mi-a dat acea speranță, prin exemple date, că se poate orice dacă îți doreşti cu adevărat. Iar jurnalistul a fost deschis la orice întrebări, la orice curiozități. Pentru mine, a fost ca o carte, astfel am putut să merg la cuprins şi să găsesc acolo dezvoltarea", ne-a mărturisit Paul B., student în anul I la Jurnalism.

La finele evenimentului, cei care şi-au cumpărat cartea "Starea Nației" au cerut şi câte un autograf. După lansare, jurnalistul a mers în Piața Mare, pentru a se bucura de spectacolul de lumini din Târgul de Crăciun, deschis vineri seara.

 Laura Denisia Matei

 

Comentarii