• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Purtati în Mareea Neagră cu Dumitru Bortun

Purtati în Mareea Neagră cu Dumitru Bortun

Dumitru Borțun, conf. univ. dr. la SNSPA Bucureşti şi preşedinte al Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice, şi-a lansat, la Sibiu, cartea intitulată "Mareea Neagră: Limba română sub asediu.  Greşeli de exprimare în mass-media din România".

Evenimentul a avut loc marți, 25 noiembrie 2015, la etajul 5 al Bibliotecii Astra, fiind organizat sub egida Asociației ALUMNI şi a Asociația Gazetarilor Absolvenți, Sibiu. Debutul prezentării a fost marcat de domnul Ion Dur, profesor universitar ieşit recent din catedra Departamentelor de Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice din cadrul Facultății de Științe SocioUmane.        

Următorul invitat care a luat cuvântul a fost conf. univ. dr. Lucian Grozea, după care discuția s-a centrat pe experiențele autorului cărții în cei 8 ani în care a adus completări lucrării, pe măsură ce a întâlnit noi greşeli în massmedia. După cum afirmă Dumitru Borțun, motivul pentru care a ales să transforme o anexă la cursul său – "Analiza discursului" într-o carte este acela de a scăpa publicul de "complexul de vinovăție". Greşelile, atrage el atenția, se produc cu frecvență mare nu doar de către oamenii obişnuiți, cât şi de persoanele publice, jurnalişti şi mari scriitori. "Una este inteligența filozofică, matematică sau socială şi alta este inteligența lingvistică. Unii n-o au şi atunci trebuie ajutați, atenționați", afirmă autorul. 

Spre finalul evenimentului, Dumitru Borțun s-a oprit asupra unei erori lingvistice des întâlnite în mediul universitar: "acum se zice despre licență - «ți-ai luat licența»? Licența este un titlu, eşti licențiat în… îți susții lucrarea de absolvire a primului ciclu universitar care se numeşte «studii de licență».  Următorul ciclu, «studii de masterat», nu master. Master e cel care absolvă masteratul. Exact cum un doctor e cel care absolvă un doctorat".   De ce se produc astfel de erori? De ce cei care fac greşeli nu deschid mai des DEXul? "Pentru că nu ştiu că nu ştiu.

Ignoranța este dublă, la fel ca eroarea: nu este doar eroare asupra realității, este eroare şi asupra sa însuşi", consideră profesorul universitar. Cartea s-a lansat în luna septembrie la Bucureşti, la Editura Tritonic, iar la Sibiu a ajuns la doar câteva zile, după prezentarea sa în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus.

Paul Opricean

Poze atasate
Purtati în Mareea Neagră cu Dumitru Bortun
Comentarii