• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Rezistenta de teatru contemporan

Rezistenta de teatru contemporan

Încercând să se opună nedreptății şi să schimbe lumea, spectacolul "Rezistență" surprinde din plin.  Sâmbătă, 29 Octombrie, la Facultatea de Litere şi Arte, în cadrul studioului  Cavas, a avut loc premiera piesei "Rezistență", una  dintre cele mai noi producții pregătite în laboratoarele artelor spectacolului de Departamentul de Artă Teatrală din Sibiu. În centrul acestei reprezentații se afla Ioana Jucan, regizorul spectacolului, care surprinde şi prin pasiunea pentru filozofie şi noile media. Anul trecut, Ioana a fost desemnată câştigătoarea Premiului Marshall al Societății Americane pentru Studii Teatrale.

Spectacolul conține o serie de elemente coregrafice, un decor amplu, decor-instalație şi proiecții video. Piesa a avut două reprezentații, în avanpremieră, la  "Universitatea Brown" din Statele Unite ale Americii. În cadrul acestui proiect sunt dezbătute subiecte precum: defrişarea pădurilor, poluarea, alimentația nesănătoasă, materialele din plastic.  "Rezistență" iese din tipare, deoarece nu este un simplu spectacol de teatru în care spectatorul rămâne în întuneric, ci actorii interacționează cu publicul, pun  semne de întrebare, dar mai ales provoacă la dialog. Piesa este un apel adresat publicului, o încercare de a-l responsabiliza cu privire la exploatarea resurselor.

Alexandra Șerban, actriță în  "Rezistență" ne-a vorbit despre personajul ei: "Personajul pe care îl interpretez este o fostă judecătoare  care şi-a dat demisia pentru că a aflat cât de rău << pute >> sistemul. În spectacol se dezbat  câteva probleme foarte actuale, de la defrişări, până la poluare. Noi nu încercăm să demonstrăm nimic, doar vrem să punem întrebări şi să reflectăm oglinda societății zilelor noastre. Aşadar am ales să opun rezistență, prin a-mi cumpăra apă în sticlă de sticlă sau reciclând. Referitor la experiența din SUA, a fost una extraordinară, am jucat în totalitate în limba engleză. Spectacolul  este un happening, fiind genul lor de teatru. Studenții de acolo sunt mult mai actualizați, se implică foarte mult, ştiau exact despre ce vorbim. Dacă românii vor mai  cumpăra plastic în continuare, se va ajunge să se distrugă totul.  "

"Rezistență" este un proiect de teatru contemporan, în care se lucrează după conceptul "work in progress", care permite spectacolului să fie îmbunătățit după fiecare reprezentație.  Denisa Lupu, actriță în "Rezistență" povesteşte despre cum a reuşit să se descopere odată cu acest spectacol: " Noi încercăm să stimulăm spectatorii la dialog. Datorită acestui spectacol, m-am redescoperit, mi-am iluminat viața. Eu am pornit ca idee de luptă împotriva indiferenței, pentru că nu poți să fii nepăsător raportat la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Aşa am devenit eu anti acest sistem, care nu face decât să te utilizeze, să te abuzeze la nesfârşit. Oamenii trebuie să învețe că nu este cea mai bună soluție să se  închidă ochii la tot ceea ce se întâmplă. Legat de experiența mea din SUA,  surprinzător a fost să-i văd pe studenții americani, cum se plimbau prin instalația noastră şi nu se mai săturau să o privească. Mi-au pus foarte multe întrebări, au o sete extraordinară de activism. Publicul român nu se implică foarte mult, deoarece nu sunt învățați cu piesele la care şi ei au de spus ceva".

Iulia Rusu

Cristi Ninu 

 

Poze atasate
Rezistenta de teatru contemporan
Rezistenta de teatru contemporan
Rezistenta de teatru contemporan
Comentarii