• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

SAIAPM – O facultate pentru viitorii apărători ai naturii

SAIAPM – O facultate pentru viitorii apărători ai naturii

Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului este căutată  de foarte mulți studenți din toată țara. Pe lângă asigurarea unei pregătiri complete în domeniul producției agricole şi cel al procesării produselor alimentare, aceasta oferă şi condiții de învățare şi lucru la un nivel foarte ridicat.

Oferte educaționale

Programele de licență pot răspunde nevoilor oricărui student interesat de această ramură profesională. Ofertele educaționale pentru studiile de licență se împart în Ingineria produselor alimentare, Controlul şi expertiza produselor alimentare, Inginerie şi management în alimentație publică şi agroturism, Agronomie şi Inginerie şi protecția mediului în agricultură.

Ingineria produselor alimentare asigură o pregătire temeinică ce va permite absolvenţilor să activeze în toate sectoarele producţiei alimentare. Aceasta le oferă posibilitatea de a profesa şi în alte domenii cum ar fi serviciile, proiectarea, cercetarea, învăţământul.

Specializarea Inginerie şi management în alimentație publică şi agroturism dezvoltă un domeniu de interferenţă al producţiei alimentare cu managementul şi alimentaţiei publice cu turismului, având scopul de a pregăti specialişti pentru sectorul serviciilor.

Biotehnologii pentru industria alimentară este o specializare care asigură pregătirea necesară absolvenţilor pentru a lucra într-un domeniu extrem de incitant, acela al realizării alimentelor moderne ale viitorului, la cele mai înalte standarde.

Specializarea Montanologie oferă cunoştinţele specifice tehnologiei agriculturii durabile şi managementului fermelor agricole vegetale şi animale. De asemenea, expertizarea terenurilor agricole şi elaborarea şi implementarea politicilor agricole sunt alte două foarte importante ramuri ale specializării.

Cei preocupaţi de probleme de mediu şi care vor să se implice în activitatea de protecţia, conservarea şi reabilitarea mediului se pot înscrie la Inginerie şi protecţia mediului în agricultură.

Ofertele educaționale pentru masteranzi cuprind două domenii cu specializările aferente. Ingineria produselor alimentare are specializări în asigurarea calității şi siguranței alimentelor şi managementul procesării moderne a produselor alimentare. Agronomia are la rândul său două specializări  şi anume, managementul protecției mediului agricol şi  managementul dezvoltării durabile a zonei rurale.

Asociații studențeşti

ȘAIAPM se prezintă pe piața studențească şi cu o asociație numită Liga Studenților de la Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului Sibiu. Studenții au oportunitatea de a participa în timpul liber la cercul de cinematecă organizat săptămânal, la cercul de fotografie sau la ansamblul folcloric de dansuri.

Evenimentele sunt nelipsite din cadrul facultății, unele dintre ele fiind organizate de conducerea instituției, iar altele chiar de asociațiile studențeşti. Evenimentele care au loc în fiecare an sunt spectacolul Tradiții de Crăciun din luna decembrie, în 22 martie, Luna mediului sărbătorită prin expoziții concurs de reciclare şi reutilizare a deşeurilor, 16 mai reprezintă momentul din an în care are loc expoziția cu degustare din Muzeul  Astra. Perioada 1-5 aprilie este săptămâna în care ȘAIAPM se alătură celorlalte facultăți cu scopul de a sărbători Zilele porților deschise. Facultatea prezintă şi o serie de workshop-uri special create pentru nevoile studenților, organizate cu scopul de a facilita dezvoltarea profesională a studenților interesați.

O poveste cu final fericit

Dintre absolvenţii facultăţii se distinge Cristina Sabliov, actualmente cadru didactic la o universitate din SUA, cu activități de cercetare într-un domeniu de vârf. Nanoparticulele au ajutat-o pe Cristina să ajungă cunoscută şi să  aibă un impact major şi benefic în profesia pe care o exercită. Publicațiile care îi poartă numele au apărut în reviste ştiințifice prestigioase.

"Sunt profesor asociat în Departamentul de inginerie biologică de la Louisiana State University (LSU), unde conduc un grup recunoscut internaţional pentru cercetarea în domeniul nanoparticulelor cu aplicaţie în industria alimentară. Mi-am început cariera la LSU în 2003, după  un an de studii post-doctorale la North Carolina State University. Sunt foarte mândră că am o pregătire bogată, cu un dublu-doctorat în Ştiinţa Alimentelor şi Inginerie Biologică, un master în Inginerie Chimica la North Carolina State University, un master în Ingineria Agriculturii la University of Missouri-Columbia şi un BS în Ingineria Alimentelor la Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Această pregătire multilaterală şi interesul meu în probleme complexe, de interfaţă mi-a permis să-mi dedic cariera profesională descoperii modurilor în care nanoparticulele polimerice biocompatibile pot fi utilizate pentru a proteja agenţii biologici activi (vitamine, antioxidanţi, etc.) împotriva degradării, pentru a elibera agentul într-un mod controlat şi la ţintă, pentru o funcționalitate mai bună in-vivo. Interesul meu de a lucra într-un domeniu multidisciplinar, la interfaţa dintre inginerie, ştiinţa alimentelor şi sănătate a pornit din perioada când eram studentă a Facultăţii de ŞAIAPM la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Aici am descoperit, prin cursurile urmate, posibilitatea de a cerceta subiecte interdisciplinare. În 1994 am fost foarte mândră să fiu între cei cinci studenţi care au reprezentat Universitatea Lucian Blaga în Statele Unite, la University of Missouri-Columbia pentru un an; a fost un an deschizător de drumuri pentru mine! Sunt recunoscătoare colegilor, profesorilor şi administraţiei Universităţii pentru oportunităţile pe care mi le-au oferit şi pentru suportul lor de-a lungul anilor. Fără Sibiu, nu aş fi ceea ce sunt azi."

Cristina Bălău

Anda Maria Mircevi

Poze atasate
SAIAPM – O facultate pentru viitorii apărători ai naturii
Comentarii