• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă

Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă

S-au împlinit zece ani de implicare în acţiuni dedicate locurilor de muncă sigure şi sănătoase. Cu această ocazie Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a găzduit, în perioada 21-23 octombrie 2013, Conferința Jubiliară a Inspecției Muncii- 10 ani de acțiuni dedicate Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

Obiectivul principal al conferinței a fost de a avea un schimb de bune practici naționale şi internaționale şi de a îmbunătăți capacitatea şi eficacitatea organizațională a instituțiilor partenere prin eficientizarea proceselor de management al securității, sănătății şi relațiilor de muncă.

Conferința a coincis cu împlinirea a zece ani de la înființarea, în cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, a primului program de master postuniversitar intitulat Managementul securității, sănătății şi al relațiilor de muncă.

"Se aniversează 10 ani de zile de când Inspecţia Muncii din România organizează alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, Săptămâna europeană a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, devenită tradiţie în activitatea Inspecţiei Muncii", a declarat la deschiderea conferinţei, inspectorul general de stat din cadrul Inspecţiei Muncii, Ciprian Georgian Dragomir.

"Viaţa şi sănătatea unui om sunt mai presus de orice cheltuială materială. Trebuie să continuăm partea de mediatizare a tot ceea ce înseamnă măsuri de sănătate, securitate în muncă şi sperăm ca această Săptămână să devină în continuare un obiectiv în planul nostru de acţiuni", a continuat inspectorul general de stat.

Cuvântul a fost preluat şi de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, care a ţinut să transmită tuturor angajatorilor, împreună cu partenerii lor, salariaţii, şi instituţii ale statului, că cele mai bune investiţii sunt cele care se fac pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, pentru un mediu sănătos şi curat, deoarece "consecinţele sunt distrugătoare, atât pentru salariaţi, pentru companie, cât şi pentru bugetele speciale ale asigurării sociale."

"Acum 10 ani, când eram secretar de stat în Ministerul Muncii, s-a organizat o primă reuniune, pe tema Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, cu bunăvoinţă Universităţii "Lucian Blaga", şi le mulţumesc domnului rector, profesorului Cioca, domnului Furtună şi altor colegi de la nivel naţional, de la Inspecţia Muncii. Consider că, pe lângă bunele intenţii  şi atribuţiile care decurg din lege şi atribuţiile pe care le avem, trebuie să schimbăm mentalitatea." a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Inspectorul general a punctat unul dintre obiectivele Inspecţiei Muncii, pe care îl promovează, acela de a oferi consultanţă companiilor nou înfiinţate, pentru a ajunge la acel cerc comun, de a nu avea accidente de muncă şi de a fi respectată legislaţia întru totul.

Prefectul Judeţului Sibiu, Ioan-Ovidiu Sitterli doreşte cât mai puţine accidente democratice, cât mai puţine boli profesionale: "Ne dorim ca oamenii să desfăşoare munca în condiţii de sănătate şi securitate maximă, astfel încât, ei să nu plătească şi preţul sănătăţii, pe lângă faptul că aceştia au o foarte mare sarcină în procesul muncii."

Rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea a expus cateva aspecte in cadrul conferintei: "Ne bucurăm că aniversarea a zece ani de activități ale Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă are loc în incinta Universității "Lucian Blaga" din Sibiu- prima universitate din România care a lansat un program postuniversitar în acest domeniu. Preocupările noastre pentru securitatea şi sănătatea în muncă merg dincolo de interesul ştiințific şi academic şi se traduc în încercarea noastră, ca instituție cu aproape 1000 de angajați, de a crea un mediu de lucru sigur, sănătos şi productiv".

Ca şi conducător de instituţie, rectorul ULBS este preocupat şi de starea de sănătate şi starea de securitate a angajaţilor Universităţii, mai ales că "avem de-a face cu tineri, iar aceşti tineri trebuie să fie, în primul rând, sănătoşi şi apoi, să aducă plus, valoare mediului de afaceri, după terminarea facultăţii."

Prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea a ţinut să completeze prin faptul că "uşile Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu vă sunt deschise atât pentru zona de programe de master, dar şi pentru orice manifestare pe care doriţi să o faceţi nu numai ca găzduire, ci şi ca parteneri."

Georgiana Nicolescu, reprezentanta Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă de la Bilbao a declarat că încă de la început Punctul Focal s-a implicat şi a îmbrăţişat cu mult entuziasm, dedicaţie şi responsabilitate parteneriatul cu Inspecţia Muncii.

Punctul focal a realizat şi o altă performanţă, aceea că a încheiat cu succes trei ani de campanie europeană împreună pentru prevenirea riscurilor.

Georgiana Nicolescu a ţinut să mulţumească conducerii ULBS: "Universitatea "Lucian Blaga" are tradiţie nu numai în judeţ, ci şi în România, cu toţii ştim ce a dat această zonă şi Sibiul României, în materie de nume mari în domeniul academic, în cercetare, în literatura s.a."

"Principiile cheie care stau la baza activităţii europene sunt dialogul social şi legătura concretă şi eficientă intre management şi lucrători, pentru un management de prevenire reală şi concretă a riscurilor. Comunicarea de la om la om este esenţială“ a mai adăugat reprezentanta Punctului Focal.

Evenimentul a fost organizat de către Inspecția Muncii, în parteneriat cu Agenția Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu şi a reunit la Sibiu aproximativ 160 de reprezentanți ai celor 42 de Inspectorate Teritoriale de Muncă din România şi ai instituțiilor omoloage din Austria, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Ungaria şi Republica Moldova.

Conferinţa a inclus prezentări de lucrări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ale experţilor români şi străini, schimburi de bune practici în efectuarea controalelor şi asigurarea unor condiţii de muncă la standarde europene, acţiuni care au permis dialogul şi schimbul de

experienţă dintre participanţi.

La nivel european, în fiecare an peste 5.580 de persoane îşi pierd viaţa în urma producerii unor accidente de muncă, iar alte 159.000 mor ca urmare a unor boli profesionale. Ultimii doi ani au însemnat o preocupare permanentă pentru peste 30 de ţări în identificarea riscurilor şi obţinerea  locurilor  de muncă sigure şi sănătoase pentru lucrători.

 

 

 Ioana Radu

Anda Maria-Mircevi

Poze atasate
Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă
Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă
Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă
Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă
Săptămâna Europeană pentru Securitate si Sănătate în Muncă
Comentarii